SJEFFORHANDLER: Saeed Jalili er Irans sjefforhandler i de internasjonale samtalene om Irans atomprogram. Foto: Ap

Nye samtaler om Irans atomprogram

Forventningene er på bunn når verdens stormakter fredag møter Iran til nye samtaler om landets atomprogram.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Foruten Iran deltar seks land i samtalene: Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA, som er de fem landene med vetomakt i FNs sikkerhetsråd, og Tyskland. Irans delegasjon til samtalene er ledet av Saeed Jalili, mens EUs utenrikssjef Catherine Ashton leder de seks stormaktenes delegasjon.

Les også: - USA og Israel samarbeidet om dataangrep mot Iran

Ukas samtalemøte skal etter planen starte fredag morgen klokka 9 norsk tid og er en oppfølging av et møte som ble holdt i Genève i desember. Samtalene ble da gjenopptatt etter en pause på 14 måneder. I mellomtida er konflikten blitt tilspisset, og veien fram til en løsning synes lang.

Det beste man kan håpe på denne uka, er at partene blir enige om å holde nye samtaler i framtida, sier Iran-ekspert Bruno Tertrais i Fondation pour la recherche stratégique i Frankrike.

- Forventningene er rimelig lave, sier han.

Ønsker «konstruktiv» prosess

Heller ikke USA har høye forventninger foran samtalene, som skal holdes i Istanbul.

- Vi venter ingen store gjennombrudd, men vi håper at det oppstår en konstruktiv prosess hvor Iran går inn i et troverdig samarbeid med verdenssamfunnet, sier pressetalsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet.

USAs mål er å få i gang en «meningsfull og praktisk prosess» hvor kjernespørsmålene i striden om Irans atomprogram tas opp, sier Philip Crowley, en annen pressetalsmann i USAs
utenriksdepartement.

Les også: Iran: Siste sjanse til en avtale

- Vi vil stille Iran til ansvar overfor dets internasjonale forpliktelser, sier han.

Bytteavtale

FNs sikkerhetsråd har fire ganger vedtatt sanksjoner mot Iran med krav om at landet må stanse anrikingen av uran og gi internasjonale inspektører full adgang til landets atomanlegg. Kjernen i striden er frykt for at Iran i det skjulte skal forsøke å utvikle atomvåpen.

Iran har på sin side stått fast på at landet kun har fredelige hensikter med sitt atomprogram.

I jakten på en løsning kan en foreslått bytteavtale igjen komme på bordet. Forslaget går ut på at Iran skal gi fra seg anriket uran i bytte mot atombrensel som er produsert i utlandet.

Forslaget ble først fremmet i 2009. Siden den gang har Iran ifølge vestlige stormakter fordoblet sitt forråd av anriket uran, noe som innebærer at en ny bytteavtale vil måtte bli mer omfattende enn den som er drøftet tidligere.

Les også: - Iran vil tidligst ha atomvåpen i 2015

En alternativ bytteavtale ble i fjor forhandlet fram mellom Iran, Brasil og Tyrkia, men denne er avvist av vestlige land.

Strid om sanksjoner

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har i forkant av ukas samtaler gjort det klart at Iran ikke vil gi etter for vestlig press.

- Dere har valget mellom samarbeid og konfrontasjon, men husk at om dere følger den gamle konfrontasjonsveien, vil dere stå foran nye forargelige nederlag. Dere kan ikke stanse vårt atomprogram. Den iranske nasjon vil ikke vike en tomme. Atomsaken er avgjort fra Irans synspunkt, sa han onsdag.

Samme dag sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at sanksjonene mot Iran burde tas opp under samtalene i Istanbul.

- Opphevelse av sanksjonene mot Iran må stå på dagsordenen, sa han.

Mark Toner i USAs utenriksdepartement sier på sin side at Iran må rette seg etter FNs vedtak før sanksjonene kan oppheves.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder