NETTVERK: USA mener at 62 av fangene kan knyttes til Osama bin Laden eller har sverget troskap til ham, viser dokumenter fra WikiLeaks. GRAFIKK: Tom Byermoen

Her er bin Ladens nærmeste terrorvenner

(VG Nett) «Hjernen», «Bombemakeren» og «Doktoren». Osama bin Ladens nærmeste terrorvenner har mange kallenavn.

  • Geir Arne Kippernes
  • Hans Henrik Torgersen
  • Ingar Johnsrud
  • Kari Tone Flågen
  • Tom Byermoen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Avdøde Osama bin Laden opparbeidet seg et enormt nettverk gjennom sin tid som al-Qaida-leder.

Natt til mandag endte en nesten ti år lang jakt på bin Laden, mens mange av hans nærmeste terrorvenner og samarbeidspartnere fortsatt sitter fanget på Guantánamo-basen på Cuba.

VG og VG Nett presenterer en stor grafikk, basert på dokumenter fra varslernettstedet WikiLeaks, som kartlegger de 172 fangene som fortsatt sitter fanget på marinebasen.

Informasjonen i grafikken er basert på 750 mapper på fanger, som amerikanerne fraktet og fengslet på Guantánamo mellom 2002 og 2009.

SJEKK GRAFIKKEN SOM VISER ALLE FANGENE PÅ GUANTÁNAMO

Les også: Hit kom aldri bin Laden

Amerikanerne mener at 62 av disse fangene kan knyttes direkte til Osama bin Laden enten ved at de har vært nære medarbeidere for bin Laden, har fungert som hans livvakt, har levd tett innpå ham eller har sverget troskap til terrorlederen.

Amerikanerne mener at disse fangene står bin Laden nærmest:

«Hjernen»

HJERNEN: Khalid Sheikh Muhammed. Foto: AP

Khalid Sheikh Muhammed regnes for å være hjernen bak 11. september-terroren og leder av al-Qaidas militære komité.

Guantánamos mest profilerte fange står svært nær Osama bin Laden. Han skal ha blitt utsatt for waterboarding fra amerikanerne minst 183 ganger for å fremskaffe informasjon.

Amerikanerne mener han skal ha finansiert terrororganisasjonen, og at han var operativt ansvarlig for al-Qaidas internasjonale nettverk. Muhammed kjempet mot Sovjetunionen i Afghanistan. USA mener han deltok i blant annet i planleggingen World Trade Center-bombingen (1993), ambassadebombingen i Øst-Afrika ((1998), miltbrannangrepene i USA og en rekke spektakulære terrorangrep. Han beskyldes for å ha drept journalisten Daniel Pearl. Han kommer til å bli stilt for en militærdomstol på Guantánamo.

«Doktoren»
Abu Farajal Libi var nummer tre i al-Qaida før han ble tatt i 2005. Ifølge amerikanerne var han ansvarlig for organisasjonens operasjoner både i Irak og Afghanistan etter at Khalid Sheikh Muhammed ble fanget. Han jobbet tett med Osama

DOKTOREN: Abu Farajal Libi. Foto: AP

bin Laden og Ayman al-Zawahiri og skal ha hjulpet bin Laden med å finne skjulesteder i flukten fra amerikanerne.

Libi skrøt av å ha drept 100 amerikanske soldater i Afghanistan i 2003. Han er mistenkt for å ha kunnskap om et mulig skjult atomvåpen i Europa som skulle sprenges dersom bin Laden ble fanget eller drept. Det skal ha vært Libis kurer og nære fortrolige som førte amerikanerne til bin Laden.

«Bombemakeren»
Tariq Mahmud Ahmad al-Sawah har innrømmet at han er al-Qaida-medlem. Han jobbet med å utvikle eksplosiver som skulle brukes mot amerikanske styrker og sivile. Han skal også ha laget eksplosivene som ble brukt av den såkalte «Skobomberen». Han skal også ha lært bort dette til andre i al-Qaidas avanserte treningscamp Tarnak Farm, hvor fangen selv ble opplært i hvordan han skulle bruke Casio-klokker som bomber. Osama bin Laden skal personlig ha roset fangen for arbeidet han utførte. USA tror at denne mannen kan sitte inne på verdifull informasjon om terrorangrepet den 11. september 2001. Egypteren skal ha blitt bedt om å lage en mine som skulle senke amerikanske skip på vei til Pakistan.

«Generalen»

GENERALEN: Abdul Latif Nasir. Foto: US Department of Defense

Abdul Latif Nasir var medlem av al-Qaidas militære komité. Amerikanerne mener at han helt tilbake til 1993 kan knyttes direkte til Osama bin Laden. Nasir blir av vitner omtalt som en av de viktigste militære rådgiverne til bin Laden. Han skal også ha vært gjest under bryllupet til bin Ladens sønn. Har mottatt trening på ulike al-Qaida-leirer. Deltok i evakueringen av styrker fra Jalalabad til Tora-Bora-fjellene, og ble senere kommandant ved frontlinjen i Tora Bora. Han er sannsynligvis tidligere medlem av Libyan Islamic Figthing Group, står det i fangerapporten.

«Bali-bomberen»
Riduan Isamuddin, også kjent under krigernavnet Hambali, regnes som en av de virkelige tungvekterne blant fangene på Guantánamo. Indonesieren er en lederskikkelse i terrororganisasjonen Jemaah Islamiyah, som sto bak bombingen på Bali i 2002. Han har vært sentral i byggingen av samarbeidet mellom al-Qaida og den indonesiske islamistbevegelsen.

«Spesialisten»
Abd al-Rahim Hussein Mohammed al-Nashiri er en av de dyktigste og mest kunnskapsrike operatørene i al-Qaida. Han rapporterte direkte til Osma bin Laden, og hadde sin egen al-Qaida-gruppe som hadde ansvaret for å gjennomføre aksjoner utenfor Afghanistan.

Amerikanerne mener han kan knyttes til flere dusin planer om angrep mot vestlige interesser, som angrepene på USS Cole og M/V Limburg. Al Nashiri har nære bånd til de fleste sentrale al-Qaida-medlemmene og har en lang historie fra Jihad-aktivitet. Han er én av tre Guantanamo-fanger amerikanerne innrømmer å ha utsatt for waterboarding.

«Fikseren»

FIKSEREN: Walid Muhammad Salih bin Attash. Foto: US Department of Defense

Walid Muhammad Salih bin Attash knyttes til en lang rekke terrorhandlinger. Han regnes som en nær venn av Osama bin Laden, og har også vært hans personlige livvakt. Mistet benet i en eksplosjon, men amerikanerne mener at han fortsatte tilretteleggingen av terror. De mener han var sentral da USS Cole ble bombet og at han var med på ambassade-angrepene i Kenya og Tanzania. Skal ha valgt ut og trent flere av 11. september-terroristene.

«Videomakeren»
Ali Hamza Ahmed Suleiman al Bahul er medlem av al-Qaida og regnes som en betrodd venn av Osama bin Laden. Han har både sverget troskap til bin Laden og vært hans livvakt. Fangen har gjentatte ganger uttrykt at han er terrorist, og at han har flere tilknytninger til 11. september-angrepene. Medisinstudenten opererte al-Qaidas mediesentral, og laget videoer som for eksempel etter bombingen av USS Cole.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder