TO ÅR ETTER: Et britisk par sørger over sine kjære som omkom i tsunamien for to år siden i Phang Nga i Thailand. Foto: REUTERS

Asia markerer toårsdagen for flodbølgen

Over hele Asia blir toårsdagen for flodbølgekatastrofen i 2004 markert tirsdag. På Bali deltok tusenvis av mennesker i en evakueringsøvelse.

Artikkelen er over 13 år gammel

Over hele Sri Lanka vil kirker og templer ringe med klokker for å minnes ofrene for flodbølgen 26. desember 2004. Det var de tamilkontrollerte områdene på øya som ble hardest rammet av flodbølgen etter det underjordiske skjelvet.

Over 230.000 mennesker i tolv land ble tsunamiens direkte ofre. Bare i provinsen Aceh i Indonesia omkom 170.000 mennesker.

SEREMONI: Thailandske soldater deltar i en minneseremoni for tsunamiofrene. Foto: AFP

I tillegg ble tusenvis hardt skadd, og millioner av mennesker mistet hjemmene og livsgrunnlaget sitt. Hele landsbyer ble feid på havet.

Øvelse

På den indonesiske ferieøya Bali ble dagen markert med en stor evakueringsøvelse. Tusenvis av mennesker flyktet opp fra strendene etter en advarsel fra Jakarta som ble kringkastet fra radioer flere steder langs stranda.

Øvelsen var både en test av teknologisk utstyr som er kommet på plass etter tsunamien og en øvelse for å sikre at lokalbefolkning og turister skal være mer oppmerksomme på farer i framtida.

Mye gjenstår

Men ifølge BBC gjenstår mye arbeid før alarmsystemene er på plass langs kysten av Aceh, Bali og Vest-Sumatra. Det samme gjelder overvåkingssystemene som skal varsle en tsunami langt tidligere.

Jordskjelvet i havbunnen under Sumatra 2. juledag for to år siden målte 9,0 på Richters skala. Det nøyaktige tallet på omkomne er det ingen som kjenner. (©NTB)

Mer om

  1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

  1. Flykter for livet igjen

  2. Asia minnes tsunamien tre år etter

  3. Ti år siden tsunamien: Slik har Indonesia reist seg

  4. Åpner nytt tsunami-museum

  5. Markerte sjuårsdagen for Thailand-tsunamien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder