LEVER MED DØDSTRUSSEL: Forfatter Salman Rusdie har levd med en døDsordre hengende over seg etter at det i 1989 ble utstedt en fatwa om at han skulle tas av dage. Foto: EPA

Iran liker ikke at Salman Rushdie er slått til ridder

Regjeringen i Iran er svært misfornøyd med at den indisk-britiske forfatteren Salman Rushdie er slått til ridder i Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Å hedre en av de mest forhatte personene i den islamske verden viser Storbritannias fiendtlige holdning til islam, sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet søndag.

Han hevder videre at det nå er bevist at fornærmelser mot islam de siste årene ikke er tilfeldigheter, men planlagt på forhånd av enkelte vestlige land.

Salman Rushdie ble slått til ridder i helgen, og kan dermed kalle seg Sir Salman. Forfatteren er mest kjent for boken «Sataniske vers», som utløste sterke reaksjoner blant muslimer i mange land.

Rushdies liv tok en dramatisk vending i 1989, da Irans daværende leder sendte ut en fatwa - en religiøs forordning - med en ordre om at han skulle tas av dage. Han måtte leve i skjul og byttet oppholdssted 30 ganger, før den iranske regjeringen i 1998 sa den ikke kommer til å forsøke å håndheve fatwaen.

Mange iranske geistlige mener imidlertid at drapsordren ikke kan trekkes tilbake, og at den derfor fortsatt står ved lag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder