Har funnet radioaktivitet i mat og vann i Japan

TEPCO: - Strømmen koblet til reaktor 2

Nytt etterskjelv lørdag

Mer enn 18.600 døde og savnede

(VG Nett) Ferske tester viser spor av radioaktivitet i matvarer flere steder i Japan. I Tokyo er det funnet spor av radioaktiv jod i vann.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge myndighetene er det oppdaget radioaktive nivåer over det som er normalt i melk og spinat fra Fukushima og naboområdet Ibaraki.

Melken stammer fra et område omkring 30 kilometer fra kjernekraftverket. Den radioaktive spinaten befant seg nærmere 100 kilometer fra Fukushima. All salg av mat fra området er stanset.

Spor av radioaktiv jod er funnet i kranvann både i Tokyo og andre områder av Japan, opplyser myndighetene.

Unormale mengder radioaktiv jod er funnet i vannforsyninger i hovedstaden Tokyo, men også i områdene Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba og Niigata, sier en ikke navngitt tjenestemann ved Japans vitenskapsdepartement, som overvåker radioaktiv stråling i landet.

Men nivået er fremdeles langt under den øvre grensen for hva som er tillatt i Japan, påpeker tjenestemannen.

Regjeringen: - Ikke farlig

Strålingsnivåene i maten er over det som er tillatt i Japan, men regjeringssekretær Yukio Edano, hevder det ikke er noen umiddelbart helserisiko.

Ifølge Edano skal myndighetene gjøre flere tester de nærmeste dagene.

- Det er ikke slik at du vil bli skadet umiddelbart etter at du spiser maten, men det vil ikke være bra å spise denne maten over en periode, sier Edano til nyhetsbyrået AP.

Radioaktiviteten i melken tilsvarer det samme som strålingen fra en CT-scan, dersom melken drikkes gjennom et helt år.

Nivåene i spinaten tilsvarer én femtedels CT-scan.

En CT-maskin brukes til røntgen av indre organer i medisinsk sammenheng.

Fortsatt kritisk

Situasjonen ved det raserte kjernekraftverket i Fukushima i Japan er fortsatt svært alvorlig.

Kjernekrafteier TEPCO forsøker å reparere kjøleanlegget gjennom en ny strømkabel som ble koblet til anlegget torsdag.

Lørdag kom det meldinger om at mannskapene som jobber for å begrense atomkatastrofen har lyktes med å føre strøm til reaktor 2, som regnes som den minst skadde atomreaktoren. I løpet av de neste døgnene håper kraftselskapet at arbeiderne lykkes med å koble strømmen til reaktor 1, 3 og 4, som skal være mye vanskeligere å få kontroll over.

Nytt jordskjelv lørdag

Japan er rammet av flere etterskjelv etter det gigantiske jordskjelvet 14. mars. Lørdag rammet et skjelv som målte 6,1 på Richters skala, Ibaraki-regionen sør for atomkraftverket i Fukushima, opplyser Japans meteorologiske institutt.

Det ble ikke utstedt noe tsunamivarsel som følge av jordskjelvet, skriver NTB.

Skjelvet førte til at bygninger i Tokyo ristet, men det ble ikke meldt om umiddelbare ødeleggelser, ifølge den japanske kringkastingen NHK.

Flyavganger ved Narita-flyplassen i hovedstaden ble midlertidig utsatt for å få gjennomført sikkerhetsundersøkelser.

Dødstallet stiger

Tallet på omkomne og savnede etter jordskjelvet passerte lørdag formiddag 18.600. Fortsatt frykter myndighetene og hjelpeorganisasjonene at tragedien har krevd langt flere ofre.

De nasjonale politimyndighetene bekreftet lørdag formiddag norsk tid at 7.320 er funnet omkommet mens 11.320 er registrert som savnet. Det er ikke lenger noe realistisk håp om å finne flere overlevende.

Tallet på døde er nå høyere enn ved jordskjelvet i Kobe i 1995, og fortsatt har de nasjonale myndighetene ikke tatt med i sine tall de meldingene som lokale politimyndigheter har anslått for savnede i flere av regionene langs kysten.

VG Nett/NTB

VGTV: Her møter kystvakten tsunamibølgene

VGTV: Se atomheltenes egne videoopptak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder