ADVARER: En advarsel-skilt på Costa da Caparica i nærheten av Lisboa lørdag. Størstedelen av landet er i «rød» beredskap.
ADVARER: En advarsel-skilt på Costa da Caparica i nærheten av Lisboa lørdag. Størstedelen av landet er i «rød» beredskap. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

«Zombieorkan» slår inn over Portugal

UTENRIKS

Stormbyger begynte å slå inn over Portugal sent lørdag kveld. Landet er på sitt høyeste beredskapsnivå når orkanen Leslie treffer kysten natt til søndag.

Publisert: Oppdatert: 14.10.18 03:09

Ifølge AFP har Lesie fått tilnavnet «zombieorkanen», siden den ble dannet allerede 23. September og siden det har vaklet i sirkler i Atlanterhavet mot kysten av Portugal.

Det er forventet at Leslie er svekket til en tropisk storm når den treffer land i Lisboa i natt, men uværet kan like fullt bli det verste landet har opplevd siden 1842.

Ifølge det amerikanske orkansenteret (NHC) er det ventet farlig vind og kraftig nedbør i deler av Portugal og Spania natt til søndag og søndag. Maksimal vindstyrke var i totiden natt til søndag 110 kilometer i timen.

Da befant stormen seg rundt 13 mil sør-sørvest for Porto og rundt 20 mil nord for Lisboa. Den beveger seg i nordøstlig retning i rundt 56 kilometer i timen.

Det er anslått at den post-tropiske syklonen, som den nå omtales som, fortsetter i samme retning det neste døgnet, men at farten sakker ned. Da vil Leslies senter nærme seg Portugals sentrale vestkyst om få timer, og bevege seg innover deler av midten av og nordlige Portugal natt til søndag og treffe nordvestlige deler av Spania søndag morgen.

Vindkastene i kjernen av Leslie kan komme opp i 260 kilometer i timen.

Myndighetene i Portugal har utstedt «rød advarsel» og ifølge AFP bedt fiskere om å vende tilbake til land og oppfordret folk som bor ved kysten til å holde seg innendørs. Flere flyavganger er innstilt.

Kun fem orkaner har tidligere slått ned i denne delen av Atlanterhavet. Meteorologen frykter at Leslie kan bli den kraftigste stormen til å treffe Portugal siden 1842.

– Vi vet ikke hvilke konkrete følger dette vil få, så vi anslår med varsomhet, sier ordfører i Lisboa, Fernando Medina.

NHC anslår at det vil komme mellom 25 og 75 millimeter nedbør, med lokale ansamlinger opp mot 125 millimeter i deler av Portugal og Spania denne helgen. Det venter de vil føre til stormflo.

De varsler også om «livsfarlige bølgeslag og strømmer» som følge av Leslie. Bølgene vil påvirke Azorene, Madeira og Kanariøyene gjennom helgen, og vil også merkes på Atlanterhavskysten av Spania, Portugal og Marocco i natt og søndag.

Også i Spania er det fryktet veldig sterk lokal vind og nedbør i nord og øst. Tirsdag omkom 12 personer på Mallorca etter stormflo og regn.

Her kan du lese mer om