UNDERSØKELSER: Tyrkiske politi undersøkte i går en forlatt bil i et parkeringsanlegg i Istanbul i forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: OZAN KOSE / AFP

Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

En av rådgiverne til den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman skal over Skype ha orkestrert et brutalt drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over ett år gammel

Mandag sa Tyrkia at drapet på Khashoggi var «brutalt planlagt», og CNN hevdet en dobbeltgjenger hadde forlatt konsulatet i journalistens klær etter hans død. President Recep Tayyip Erdogan har sagt at han skal «avsløre den nakne sannhet» i det tyrkiske parlamentet tirsdag.

les også

CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

Saud al-Qahtani (40) er den saudiske kronprinsens nærmeste medarbeidere, og står ifølge Reuters bak arrestasjonen av hundrevis fra Saudi-Arabias elite. Han skal også ha holdt Libanons statsminister i varetekt og var kronprinsens sosiale medier-ansvarlige.

Ifølge nyhetsbyrået hevder to etterretningskilder at Qahtani via Skype styrte drapet på Khashoggi ved det saudiske konsulatet.

Han skal ha ropt fornærmelser mot Khashoggi gjennom telefonen. Ifølge arabiske og tyrkiske kilder, skal journalisten ha besvart fornærmelsene. På et tidspunkt skal Qahtani ha beordret drap gjennom å si «Gi meg hundens hode». Tyrkias president Erdogan er angivelig i besittelse av opptaket av Skype-samtalen.

les også

Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltagelse

Lørdag opplyste saudiske statlige medier at kong Salman har sparket Qahtani og fire andre. Saudi-Arabia hevdet da at Khashoggi døde ved et uhell.

Reuters skriver at Qahtani selv tidligere har sagt at han aldri ville gjort noe uten sjefens godkjennelse. Deres ikke navngitte kilde mener det vil være vanskelig for Saudi-Arabia å fremstille Qahtani som mannen bak drapet uten å involvere kronprinsen selv.

KHASHOGGI: Overvåkningsbildet viser Jamal Khashoggi idet han ankommer konsulatet i Istanbul 2. oktober. Foto: TRT World/ Reuters

Qahtanis biografi på Twitter-kontoen er de siste dagene endret fra kongelig rådgiver til styreleder for den saudiske føderasjonen for cybersikkerhet, programmering og droner – en stilling han har hatt tidligere. Han har ikke besvart henvendelsen fra Reuters.

les også

Khashoggi hardt ut mot mektig kronprins rett før sin død

Mens USAs president Donald Trump sa han «ikke var fornøyd» med Saudi-Arabias forklaring på Khashoggis død, var finansminister Steven Mnuchin mandag i møte med Saudi-Arabias kronprins. Saudiske statlig medier meldte at Mnuchin og kronprinsen hadde understreket «viktigheten av det strategiske samarbeidet mellom USA og Saudi-Arabia», melder BBC.

Trumps svigersønn og Det hvite hus-rådgiver Jared Kushner, sa i et intervju med CNN, gjengitt av Deadline, at de er i fasen der de samler inn så mange fakta som mulig for så «å avgjøre hvilke fakta som er troverdige.»

ETTERFORSKER: Tyrkisk politi utenfor et parkeringshus der et kjøretøy tilhørende Saudi-Arabias konsulat ble funnet i Istanbul mandag. Foto: HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS

Kushner understreket også at «vi må kunne samarbeide med våre allierte» og at «Saudi-Arabia har vært en veldig sterk alliert når det gjelder å kjempe mot Irans aggresjon som gir mye terror i regionen.»

Les også

 1. Khashoggi-drapet: Uenighet om norsk reaksjon mot Saudi-Arabia

  SV, Venstre, KrF og Høyre uenige om hvordan Norge bør svare på Saudi-Arabias innrømmelse av at journalisten Jamal…
 2. Etterretningstopp sparket etter Khashoggi-drapet

  Ahmed al-Asiri er tett knyttet til kronprins Mohammed bin Salman. Nå har han fått sparken.
 3. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

  USAs president Donald Trump sier Saudi-Arabias påstand om at journalisten Jamal Khashoggi ble drept etter en slåsskamp…
 4. Saudi-Arabia bekrefter: Forsvunnet journalist er drept

  De hevder Jamal Khashoggi (59) ble drept etter at det brøt ut slåsskamp på konsulatet i Istanbul, hvor han sist ble sett.
 5. Reuters: Leter i skog etter levninger

  Tyrkisk politi leter nå etter levninger fra den antatt drepte Jamal Khashoggi i et skogområde utenfor Istanbul.
 6. Khashoggi-saken: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

  ISTANBUL (VG) Én av mennene i den angivelige drapsligaen som tyrkiske myndigheter mener drepte og parterte Jamal…
 7. Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

  ISTANBUL (VG) Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) er fortsatt sporløst forsvunnet.
 8. 11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

  En gjennomgang fra Washington Post kobler 11 av de 15 som er pekt ut av Tyrkia som mistenkte i forsvinningssaken, til…

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Saudi-Arabia
 3. Jared Kushner
 4. Donald Trump
 5. USA
 6. Tyrkia
 7. Drap

Flere artikler

 1. Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

 2. Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

 3. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

 4. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

 5. Fem dømt til døden for Khashoggi-drap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder