FORSVUNNET: Jamal Khashoggi, her avbildet i 2014, har vært savnet siden 2. oktober. Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP

CNN: Tyrkiske myndigheter bekrefter at Khashoggi ble partert

Ifølge nyhetsbyrået AP har politiet i Tyrkia funnet beviser i Saudi-Arabias konsulat på at skribenten Jamal Khashoggi ble drept der.

 • Halvor Bjørntvedt
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

CNN melder tirsdag ettermiddag at en tyrkisk tjenestemann bekrefter at Khashoggi ble partert etter å ha blitt drept inne på konsulatet.

les også

Journalistdrap-mysteriet: Derfor ble Khashoggi et mål for saudiske myndigheter

Pluss content

Under en åtte timer lang ransaking av Saudi-Arabias konsulat natt til tirsdag ble det funnet giftige substanser som var blitt «malt over», ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig hevdet en annen ikke navngitt tyrkisk tjenestemann overfor AP tirsdag at politiet har funnet «sikre beviser» på at Khashoggi ble drept i konsulatet.

Amerikansk senator peker på prinsen

Den ikke navngitte tjenestemannen sa ikke hvilke beviser etterforskerne tok med seg da de natt til tirsdag forlot konsulatet i Istanbul etter å ha gjort undersøkelser i åtte timer.

les også

Journalist-forsvinningen: Pompeo på plass i Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump tvitret tirsdag kveld at han hadde snakket med den saudiarabiske prinsen, som «kontant avviste enhver kjennskap til hva som skjedde i deres konsulat i Tyrkia».

Han skriver også at kronprinsen satt sammen med utnriksminister Mike Pompeo under samtalen og at prinsen «fortalte meg at de allerede har startet, og raskt vil utvide, en fullstendig etterforskning av saken.»

Etterforskningen ble tirsdag ettermiddag utvidet til å omfatte konsulens residens. Tyrkisk politi gikk inn i boligen bare en time etter at konsul Mohammed al-Otaibi forlot Istanbul med et fly med kurs for Riyadh, melder tyrkiske medier.

les også

CNN-kilder: Saudi-Arabia planlegger å innrømme journalistdrap

På amerikansk side har flere sentrale politikere tatt til orde for sanksjoner mot Saudi-Arabia og kronprins Mohammed Bin Salman.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham, som vanligvis snakker fordelaktig om Saudi-Arabia, hevder at Bin Salman beordret drap på Khashoggi. Republikaneren mener USA må stanse våpensalg til kongedømmet.

– Jeg har vært Saudi-Arabias største forsvarer på gulvet i Senatet i USA. Denne fyren er en rivningskule. Han fikk denne mannen drept på et konsulat i Tyrkia og forventer at jeg overser det. Jeg føler meg brukt og misbrukt, sier Graham i et intervju på Fox News.

Mandag gjennomførte tyrkisk politi en åtte timer lang ransakelse av det saudiarabiske konsulatet. Ifølge en anonym kilde i Tyrkias utenriksdepartement skal politiet i Istanbul også ransake residensen til den saudiarabiske konsulen i Istanbul, men det er foreløpig ikke klart når residensen skal ransakes, melder AP.

Tirsdag meldte CNN at Saudi-Arabia forbereder en rapport der det heter at Jamal Khashoggi døde som følge av et feilslått avhør og at hensikten var å bortføre ham fra Tyrkia.

les også

Nyhetsbyrå: – Tyrkia skal gjennomsøke Saudi-Arabias konsulat i ettermiddag

Den ene kilden uttaler til CNNs journalist at rapporten trolig vil konkludere med at operasjonen ble utført uten innsyn og uten klarsignal fra høyere hold, og at de involverte skal stilles til ansvar.

Den andre kilden opplyser ifølge CNN at rapporten ennå ikke er ferdig og at ting kan bli endret underveis.

Tirsdag er USAs utenriksminister Mike Pompeo i Saudi-Arabia for å diskutere saken. Saudiaraberne skal under disse møtene ha gått med på en etterforskning, skriver NTB.

RANSAKET: Politiet i Istanbul gjennomførte mandag en ransakelse av det saudiarabiske konsulatet i forbindelse med Khashoggi-etterforskningen. Foto: BULENT KILIC / AFP

Les også

 1. Regimets sanne ansikt

  Kronprins Mohammed bin Salmans kongstanke om å modernisere verdens mest konservative land ligner mest et fatamorgana i…
 2. CNN-kilder: Saudi-Arabia planlegger å innrømme journalistdrap

  Ifølge to CNN-kilder forbereder Saudi-Arabia en rapport der det heter at Jamal Khashoggi døde som følge av et feilslått…
 3. Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

  ISTANBUL/OSLO (VG) – Det vil bli strenge straffetiltak, sier USAs president om forsvinningen av den saudiske…
 4. Mange trekker seg fra saudiarabisk konferanse

  En høyprofilert saudiarabisk investeringskonferanse risikerer å bli en fiasko etter at flere viktige deltakere har…
 5. Avis: Saudi-Arabias kronprins ville lokke Khashoggi hjem

  Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal ha beordret en operasjon for å lokke journalisten Jamal Khashoggi ut av…
 6. Forloveden til forsvunnet journalist ber Trump om hjelp

  Selv om håpet svinner hen for hver dag som går, tror Hatice Cengiz at forloveden Jamal Khashoggi fortsatt er i live.

Mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Saudi-Arabia
 4. Tyrkia

Flere artikler

 1. Dette skal være siste observasjon av den saudiarabiske journalisten

 2. Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

 3. Reuters: Leter i skog etter levninger

 4. Khashoggi-saken: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

 5. Avis: Tyrkia hevder å ha bevis på drap på regimekritisk journalist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder