97-årig blant de drepte i synagogemassakren

En av de 11 drepte i Tree of Life-synagogen i Pittsburgh lørdag var 97 år gamle Rose Mallinger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rose Mallinger var 97 år gammel da livet hennes ble tatt av gjerningsmannen Robert Bowers, som skjøt og drepte åtte menn og tre kvinner da han stormet inn med automatvåpen under navneseremonien i Tree of Life-synagogen i Pittsburgh lørdag.

Mallinger var ikke overlevende av Holocaust, slik svært mange medier, inkludert VG, meldte om tidligere på dagen søndag.

Kvinnen, som var den eldste av dødmassakerens ofre, hadde likevel levde gjennom epoken som i sin tid tok liv av flere millioner jøder.

I tillegg til de 11 drepte, skal minst seks være skadet. Fire av dem jobber i politiet. En av dem har allerede blitt skrevet ut fra sykehuset og en av de andre ventes å bli utskrevet innen kort tid. For en av dem er tilstanden kritisk, opplyste politiet på en pressekonferanse søndag morgen lokal tid.

De siste to er en kvinne på 61 år og en 70 år gammel mann. Hennes tilstand er stabil, mens tilstanden for ham er kritisk, melder University of Pittsburgh Medical Centre.

Blant de 11 døde, var ekteparet Silvan og Bernice Simon og søskenparet Sisel og David Rosenfall.

Alle de 11 navnene ble offentliggjort under pressekonferansen.

Etterforskes for hatkriminalitet

Bakgrunn: Kom med antijødiske utrop – skjøt og drepte elleve i synagoge

– Vi har siktet ham for 29 punkter av hatkriminalitet. Vi kommer ikke til å sky noen midler for å kunne klare å straffe ham på det hardeste innenfor loven, sa politiadvokat Scott Bradly.

Ut fra opplysningene som politiet sitter med, tror de at Bowels, som fortsatt ligger skadet på sykehus, handlet på egen hånd.

– Dette er en av de mørkeste dagene i Pittsburghs historie. Våre tanker og bønner går til de pårørende, sa ordfører Bill Peduto.

– Pittsburgh er en sterk by. Vi har blitt slått ned før, men vi har alltid klart å reise oss igjen, fortsatte han.

Han appellerte også til strengere våpenlover, som han mener vil bidra til å forhindre fremtidige masseskytinger.

Trump har på sin side i etterkant av massakre sagt at han mener friere våpenregulering kunne ha bidratt til å forhindret at liv gikk tap på lørdag.

DREPT: 71-åringen Daniel Stein er blant de 11 ofrene for synagoge-massakre. Foto: Privat

Ukjent motiv

Politiet har foreløpig ikke kommet med noe motiv for massakren og påpeker at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål. Etterforskningen ventes å ta bortimot én uke. og det er det føderale politiet som står for etterforskningen.

Jeffrey Finkelstein, president for den jødiske organisasjonen “United Jewish Federation of Pittsburgh, la ikke skjul på at han er dypt preget av det som har skjedd.

– Jeg har sett dette scenarioet på TV, mange ganger, men jeg trodde aldri jeg skulle stå her på podiumet i dag. Vi skal gjøre alt for å hjelpe de pårørende og jeg takker alle som har vist sin støtte, sa han.

Les mer: Dette er gjerningsmannen

ANTISEMITT: Gjerningsmannen Robert Bowers hater jøder, og fornekter at nazistene drepte millioner av jøder under andre verdenskrig. Foto: JEFF SWENSEN / AFP og PA Transportation Authority

les også

71 år gamle Daniel Stein blant de 11 ofrene i synagoge-massakren

les også

Tidligere rabbiner: Jeg mistet venner jeg elsker. En del av meg døde med dem

Dette er de 11 som er bekreftet drept:

 • Joyce Feinberg (75)
 • Richard Gotfried (65)
 • Rose Malinger (97)
 • Jerry Rabinowitz (66)
 • Cecil Rosenthal (59)
 • David Rosenthal (54)
 • Bernice Simon (84)
 • Sylvan Simon (86)
 • Daniel Stein (71)
 • Melvin Wax (88)
 • Irving Yougner (66)

FORFERDELIG: Under pressekonferansen beskrev politisjefen i byen åstedet som «forferdelig». Foto: JEFF SWENSEN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Politisjefen i Pittsburgh sa lørdag at åstedet er et av de verste han noensinne har sett.

– Det var et forferdelig åsted, et av de verste jeg har sett, og jeg har vært med på flystyrt, sa politisjef Wendell Hissrich.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder