Dødstallene stiger etter tyfonen på Filippinene

25 personer er bekreftet omkommet etter at tyfonen Mangkhut rammet Filippinene. Myndighetene frykter at tallet vil stige.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De fleste ofrene har omkommet i ras og bygningskollapser, opplyser Francis Tolentino, som er rådgiver for Filippinenes president Rodrigo Duterte.

En baby, ett større barn og to andre personer mistet livet i et jordskred i provinsen Nueva Vizcaya. Natt til søndag opplyser AFP at det offisielle dødstallet er oppjustert til 25.

– Antall døde kommer etter hvert til å stige, sier Ricardo Jalad, som leder sivilforsvaret på Filippinene.

Tusenvis av mennesker har evakuert i forkant av den sterke tyfonen Mangkhut som slo inn over den nordvestlige delen Filippinene fredag, og over 800.000 mennesker skal i løpet av helgen evakueres fra kystnære strøk.

På kysten i Sør-Kina er tyfonen ventet å treffe mandag, og 100.000 innbyggere og turister er evakuert i provinsen Guangdong.

Over 50.000 er evakuert ved kysten i Fujian-provinsen i forberedelsene.

les også

Filippinene evakuerer - titalls millioner innenfor stormens rekkevidde

Sterkeste i år

Supertyfonen Mangkhut slo inn over nordlige deler av Filippinene lørdag med en maksimal vindstyrke på 215 kilometer i timen. Ifølge CNN er den den sterkeste stormen verden har sett i 2018.

Etter at stormens øye hadde passert Filippinene, minket vinden nok til at tyfonen ble nedgradert fra «super», men den tilsvarer fremdeles en storm i kategori 4. Nå forårsaker den kraftig nedbør på Filippinene og har kurs vestover mot Sørkinahavet mot Hongkong og sørlige deler av Kina.

Røde Kors på Filippinene varslet fredag kveld om at det allerede var oversvømmelser i Tuguegarao. Lørdag morgen melder de også om stigende vann i Penablanca i Cagayan.

48.000 hus i områdene på Filippinene som trolig vil rammes hardest er laget av lette materialer, noe som gjør menneskene her ekstra utsatt.

CAGAYAN: Provinsen som ligger nordøst på Filippinene er sterkt utsatt for tyfonen. Foto: Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN

Strømmen gikk i Manila

VG har vært i kontakt med en nordmann som oppholder seg i Manila, hvor tyfonen var ventet å treffe i 19-tiden fredag, norsk tid. Han forteller at det på forhånd er gjort sikkerhetstiltak i gatene og på hotellene, hvor alt løst er tatt inn eller fastmontert.

– Lokalbefolkningen er tydelig spent, sier han i 18-tiden.

Ved 19.30-tiden merkes vindkastene godt, i tillegg til at det har startet å regne. Det er imidlertid sterkere storm nord i landet.

Nordmannen, som er turist i Manila, forteller at været på kort tid har forverret seg, og at det er mye nedbør og sterke vindkast. På grunn av ekstremværet må det kobles opp ekstra generatorer etter at strømmen har gått, forteller han.

Kort tid senere må han oppholde seg inne på hotellet da det ikke lenger er trygt å være ute. Ved 04-tiden lokalt er flere gater oversvømt av vann.

Er du på Filippinene? Send gjerne bilder til 2200@vg.no.

TUSENVIS EVAKUERT: Beboere på Cagayan har flyttet seg i evakueringssentre i påvente av tyfonen. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

Ifølge FNs naturkatastrofe-system Global Disaster Alert (GDACS) kan opp mot 31.4 millioner mennesker utsettes for vindstyrker på 120 kilometer i timen, eller høyere. Enda flere millioner kan merke vinden fra stormen med lavere styrke.

Nord på Filippinenes største øy, Luzon, har innbyggerne allerede fått merke stormen. Store bølger slår inn over kysten, og mørke skyer dekker himmelen, skriver GMA News. Business Insider skriver at 2.000 familier har blitt evakuert fra sine hjem nord på Luzon fredag.

Mer enn fire millioner mennesker er i risikosonen på Luzon, hvor tyfonen er ventet å slå inn i morgentimene lørdag, lokal tid.

Filippinene ble i 2013 rammet av en supertyfonen Haiyan som tok livet av 6.000 mennesker:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder