GOLFEREN: « Golf utgjør størstedelen av treningen jeg gjør», har Trump sagt. Nå vil han legge mer penger i det skotske anlegget Trump Golf Links nær Aberdeen. Foto: Scanpix

Planlegger milliardutbygging av golfanlegg i Skottland

PARIS (VG) USAs president Donald Trump planlegger å utvide det nord-skotske tapsprosjektet Trump Golf Links med 550 luksushus til 1,6 milliarder kroner.

Artikkelen er over ett år gammel

Da Donald Trump var en langhelg i Storbritannia for knappe to uker siden, brukte han langt mer tid på sin egen golfbane i Skottland, enn han gjorde med statsoverhoder og kongelige i London.

USAs president er ikke bare en ivrig golfspiller, men har også gjort noen store investeringer i det som er blant Skottlands mest luksuriøse golfanlegg: Trump Golf Links ved Aberdeen og Turnberry på sørvestkysten av landet.

les også

13 ganger president Trump har trampet i klaveret

Trump og hans reisefølge på 700 ansatte og venner bodde på Turnberry helgen 13.–15. juli, men det er førstnevnte anlegg som presidenten nå vil utvide ytterligere.

Hele 500 designhjem i «skotsk stil», 50 hotellhytter, treningssenter, ridebane, og butikker er i plantegningene Trumpfamilien sender i sin søknad til Aberdeenshire fylke tirsdag, skriver The Times.

Da VG besøkte golfbanen i fjor, fortalte flere naboer om hvordan de hadde kjempet mot golfbane-planene.

Møt den skotske bonden: Han knuste Trumps luksusdrøm

FLOTT BANE: Trump International Golf Links ligger vakkert til rundt sanddynene i Balmedie. Foto: Helge Mikalsen, VG

Taper penger

Den svært vellykkede forretningsmannen Trump har foreløpig ikke tjent penger på golfanlegget nær Aberdeen.

Til tross for massiv medieoppmerksomhet da han inviterte VG og resten av verdenspressen til en rundtur på banen under presidentkampanjen i 2016, har ikke Golf Links gitt penger i kassa til Trump siden anlegget åpnet i 2012, kunne Bloomberg avsløre i oktober.

les også

Trump langer ut mot May og brexit i oppsiktsvekkende intervju

Samme år Trump vant presidentvalget tok han opp et ekstra lån til Golf Links på nesten 13 millioner kroner, som sammen med pengene han allerede hadde lånt til golfbanen, utgjør over 436 millioner kroner, skriver finanstidsskriftet.

Også det andre Trumpeide anlegget, Turnberry, går i minus, ifølge Bloomberg.

DEMONSTRANTER: Lokale innbyggere har demonstrert mot Trumps golfanlegg helt siden byggingen i 2012. Da Trump nylig besøkte Skottland blusset protestene opp igjen, denne gang med et mer politisk fortegn. Foto: Scanpix

Omstridt

Golfresorten som Trump nå søker om å få utvide, har allerede vært gjenstand for irritasjon blant lokalbefolkningen.

Det har flere ganger siden utbyggingen startet vært arrangert demonstrasjoner, ledet av lokale som mener at den rike forretningsmannen tar seg til rette i den skotske naturen uten å ta hensyn til hverken naboer eller miljøet.

les også

Midtøsten-forsker om Trump-trusler: – Kan bli stor internasjonal krise

Visepresident for Trump International i Aberdeen, Sarah Malone, sier det hele tiden har vært Trumps hensikt å bygge ut ytterligere.

– Donald kom ikke hele veien til Balmedie for å tjene noen raske penger. Det er et veldig spesielt prosjekt som han er svært dedikert til. Området er utrolig verdifullt og nå tar vi det til det neste nivået, sier Malone til Times.

Potensielle huskjøpere lokkes med slagordet «luksus er standard», og kan for en kjøpesum av 3,2 millioner og oppover forvente blant annet overdådige marmorbad og det som omtales som en «dramatisk steinpeis» i hvert feriehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder