RETTSSAK: Paul Manafort er Donald Trumps tidligere kampanjesjef og må møte i retten som følge av Robert Muellers etterforskning av mulig samarbeid mellom Russland og Donald Trumps presidentkampanje. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Tidligere Trump-rådgiver i vitneboksen: - Jeg brøt loven med Manafort

President Donald Trumps tidligere rådgiver Rick Gates hevder at han hjalp Trumps kampanjesjef Paul Manafort å bryte loven.

Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Påtalemakten har mandag kalt Rick Gates til vitneboksen i rettssaken mot Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort. Gates var Manaforts forretningspartner og visesjef i Trumps presidentkampanje.

Gates har selv innrømmet lovbrudd, men har inngått en avtale med aktor som kan gi ham redusert straff, skriver CNN som følger rettssaken direkte.

les også

Rådgiver i Trump-kampanjen vil samarbeide med FBI

– Var du involvert i kriminell aktivitet med Manafort, spør aktor.

– Ja, svarer Gates.

– Begikk du kriminelle handlinger med Manafort, sier aktor.

– Ja, sier Gates.

Rettssaken går ikke direkte på Russland-etterforskningen, men er likevel den største testen på spesialetterforsker Robert Muellers arbeid så langt. Rettssaken vil vise hvor sterke beviser og hva slags beviser han har samlet mot Manafort.

VITNE: Tidligere Trump-rådgiver Rick Gates har innrømmet lovbrudd og samarbeider med påtalemakten i rettssaken mot Manafort. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Etterforsker Trumps folk

Spesialetterforsker Robert Mueller har fått i oppdrag å undersøke om folk involvert i Donald Trumps kampanje samarbeidet med Russland foran presidentvalget i 2016. Både Gates og Manafort jobbet for Trump.

les også

Tidligere FBI-agent til VG: – Trump kjemper Putins kamp

Amerikanske etterretningsorganisasjoner har i flere rapporter fastslått at Russland prøvde å påvirke presidentvalget da Trump ble valgt i 2016.

I arbeidet med Russland-etterforskningen har Mueller også hatt mandat til å se på annen kriminell aktivitet tilknyttet saken. Det er i den forbindelse at Manafort må møte i retten, anklaget for skattesvindel og økonomisk utroskap.

Saken kan gi en pekepinn på hvor solid etterforskningen har vært og si mer om hvordan Mueller har brukt samarbeidsavtaler til å få folk til å vitne mot folk som har havnet i søkelyset under etterforskningen.

Viktig rettssak

I retten hevder Rick Gates at han og forretningspartneren Paul Manafort hadde 15 utenlandske kontoer som de visste var ulovlige, men som de ikke meldte fra om til amerikanske myndigheter. Manafort, som er Donald Trumps tidligere kampanjesjef, har hele tiden avvist beskyldningene.

De to skal ha jobbet sammen i et politisk konsulentfirma med en omsetning i hundremillioners-klassen, fra 2006 til 2016.

Ifølge CNN sier Gates at forfalsket skattemeldinger ved å lyve til Manaforts revisorer, ved å underrapportere inntekt, opprette falske lån og ikke fortelle skattemyndighetene om at Manafort eide flere utenlandske kontoer.

Gates og Manafort har ifølge CNN ikke møtt hverandres blikk enda. Gates er i retten for første gang siden han sa seg skyldig i anklager i en føderal rett i Washington DC i februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder