MIDDAG PÅ HEMMELIG ADRESSE: Malala inviterte lørdag familie og et knippe venner på middag på hemmelig adresse i Islamabad. Blant dem var norskpakistaneren Aamir Javed Sheikh. Foto: Privat

Aamir Javed Sheikh møtte Malala på hemmelig adresse i Pakistan

Sheikh, som leder 14. augustkomiteen i Norge, deltok på møter og middag med Malala Yousafzais familie og nærmeste venner på hemmelig adresse i Islamabad lørdag.

  • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over to år gammel

Lørdag besøkte den unge fredsprisvinneren hjemstedet i Swat-dalen i Pakistan for første gang siden hun ble skutt av Taliban for fem år siden.

– Jeg savner alt med Pakistan. Elvene, fjellene, til og med de skitne gatene og søppelet rundt huset vårt. Alt fra vennene mine og hvordan vi brukte å skravle, til hvordan vi brukte å krangle med naboen, sa hun til Reuters fredag.

Blant annet var hun innom en skole i Mingora og hilste på elevene der. Det var på vei hjem fra skolen i 2012 at Taliban stanset skolebussen hennes og skjøt henne i hodet.

TILBAKE I SWAT-DALEN: Malala Yousafzai i i Swat-dalen i Pakistan der hun ble skutt av Taliban i 2012. Foto: ABDUL MAJEED / AFP

les også

Her kommer Malala til hjembyen for første gang siden angrepet

Vennemiddag i Islamabad

– Rett etter at Malala og familien hadde vært på besøk i Swat kom de til Islamabad, sier Sheikh. Der hadde de invitert familie og nære venner til møter og middag. Det ble gjort på hemmelig adresse av sikkerhetsårsaker.

Både Malala og hennes far, Ziauddin Yousafzai , holdt taler under den tre timer lange middagen.

Sheikh har fulgt opp familien over flere år, særlig gjennom 14. augustkomiteen, der han sitter som leder. Han har i flere år sittet som bystyrerepresentant i Oslo for Høyre.

– Jeg gratulerte henne og sa «din største drøm om å reise tilbake til Pakistan er oppfylt!» Hun smilte tilbake med tårer i øynene - både følelsesladet og stolt- og svarte at det var godt å være tilbake og takket for all den kjærligheten hun fikk fra befolkningen i Swat og byen hun ble skutt av Taliban i, forteller Sheikh.

I Norge leder Sheikh 14. augustkomiteen, som i tillegg til å arrangere feiring av Pakistans nasjonaldag, arbeider for tettere bånd mellom den norskpakistanske og øvrige norske befolkningen, for likestilling og for inkludering av kvinner.

TALTE: Malala talte til venner og familie under en middag i Islamabad lørdag. Foto: Privat

les også

Malala tilbake i Pakistan: Lover å fortsette kampen

– Klare mål for likestillingsarbeid

De samme verdiene ligger nært Malalas hjerte.

– Hun har klare mål om å hjelpe flere jentebarn å få rett til skolegang i Pakistan, sier Sheikh på spørsmål om hva Malala jobber for framover. Han legger til:

– Malala er en inspirasjon for mange, særlig ungdommer og barn. Hun når ikke bare folk i Pakistan, men verden over!

I 2013 besøkte Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik henne i Birmingham i Storbritannia etter attentatet mot henne. Der tildelte de henne 14. augustkomiteens brobyggerpris og inviterte henne til Norge.

Malala mottok fredsprisen i Oslo i desember 2014. Den fikk hun sammen med Kailash Satyarthi for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Mer om

  1. Pakistan
  2. Islamabad

Flere artikler

  1. Malala tilbake i Pakistan: Lover å fortsette kampen

  2. Her kommer Malala til hjembyen for første gang siden angrepet

  3. Skal du la være å besøke et land på grunn av lederne?

  4. Pluss content

    Hemmelig kriger ble sjef for Norges elitesoldater

  5. Elever over hele landet hyller lærerne sine

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder