DUO: Lederen for det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, Matteo Salvini (45) (t.v.), og Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio (31), har tidligere tatt sterkt avstand fra hverandres politikk, men er nå aktuelle for regjeringsmakt i Italia. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Italia forbereder seg på populiststyre

PARIS (VG) Det etablerte Europa skjelver i buksene når Italias to største populistpartier forhandler om regjeringsmakt.

Artikkelen er over ett år gammel

Valgresultatet i Italia sendte sjokkbølger gjennom EU, og når italienerne tar fatt på regjeringsforhandlinger 4. april har det etablerte Europa ikke mindre grunn til bekymring.

De to største partiene etter valget for en måned siden ble det maktkritiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og det innvandringsfiendtlige Ligaen, partier som ideologisk står langt fra hverandre, men som forenes i sin populisme og euroskepsis.

Da forhandlingene startet onsdag formiddag, uttrykte de ellers så ulike to lederne for populistpartiene en langt større vilje til samarbeid enn de noen gang har gjort tidligere.

SAMARBEIDSKYSS: Et gatemaleri i Roma viser Ligaens Matteo Salvini (til høyre) i het omfavnelse med Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio. FOTO: AFP

Må droppe Berlusconi

Femstjernersbevegelsen, som ble det største partiet etter valget med 32 prosent av stemmene, har tidligere sagt nei til ethvert samarbeid med andre partier. Ideologisk sett ligger de langt fra det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, som i valget stilte i en høyrekoalisjon sammen med blant andre eksstatsminister Silvio Berlusconis (81) Forza Italia.

Men i søken etter dramatisk politisk endring i Italia, kan Ligaen likevel bli en samarbeidspartner for M5S. Rett før påske sa Ligaens leder Matteo Salvini at han støttet Femstjernersbevegelsens initiativ til borgerlønn, og at partiet er villig til å diskutere et samarbeid med valgvinner Di Maios parti.

Femstjerner-leder Di Maio krever at Salvini da kvitter seg med sin 81 år gamle velkjente og bronsebrune alliansepartner, slik at han med Di Maios ord «velger mellom revolusjon og restaurering», ifølge NTB.

– Berlusconi? Jeg tar ikke engang telefonen når han ringer meg anonymt. fleipet Femstjernersbevegelsens leder onsdag morgen til avisen La Stampa, for å understreke hvor uaktuelt det er å samarbeide med det 81 år gamle politiske ikonet.

ARRIVEDERCI!: Dersom Matteo Salvini skal få plass i Italias nye regjering, må han svikte Sivilio Berlusconi (81) og alliansen de to partilederne har inngått, krever Femstjernersbevegelsen. FOTO: NTB scanpix

Avis: Verre enn Brexit

En allianse mellom Ligaen og M5S vil riktignok gi Italia stabilitet i form av en politisk majoritet i både parlamentets over- og underhus, men det vil rokke ved etablert europeisk politikk på en måte som kommer til å sende sjokkbølger ut i EU.

Begge partiene er kjent for sin euroskepsis, og har i valgkampen lovet å skrote EUs budsjettbegrensninger, slik at det allerede svært gjeldstyngede landet risikerer bli sittende igjen med enda mer i minus.

Det italienske valget ble enda mer dramatisk for EU enn brexit, mener det politiske tidsskriftet Foreign Policy, fordi Italia historisk sett alltid har vært svært positive til unionen. Landet er en av seks grunnleggerland bak EU.

Tyskland: «Stemmer på klovner»

Det demokratiske partiet PD, som har hatt de tre siste statsministrene i Italia, er det andre partiet Femstjernersbevegelsen har nevnt som en aktuell samarbeidspartner. Ligalederen Salvini, derimot, utelukker å gå inn i regjering med de politisk tradisjonelle demokratene.

Dagens politiske strømninger i Italia vekker særlig harme i EUs stabile stormakt Tyskland. Nylig betegnet den tyske ukeavisen Der Spiegel på lederplass italienerne som en gjeng unger som stemmer på klovner. Femstjernersbevegelsens grunnlegger er den kjente komikeren Beppe Grillo.

Les også

 1. Putin og Berlusconis vennskap: Skattesnusk, sexskandaler og hemmelige avtaler

  PARIS ( VG) Vladimir Putin og Silvio Berlusconis vennskap har overlevd dommer for skattesnusk, sexskandaler og en viden…
  Pluss content
 2. Italia: Økonomi viktigere enn innvandring

  Populisme, fremmedfrykt og EU-hat avgjorde det italienske valget, hører vi. Men er nå det så sikkert?
 3. Salvini erklærer seier etter valget i Italia

  Ytre høyrelederen Matteo Salvini sier han har rett og plikt til å danne ny regjering i Italia etter at partiet hans ble…
 4. Stjernesmell for Berlusconi

  De fikk flest stemmer, men får neppe regjere. Den systemkritiske Femstjernesbevegelsen kan likevel bli sittende med hele…
 5. Italia har talt: Går mot seier for populistene

  ROMA (VG) Silvio Berlusconis høyrekoalisjon ser ut til å få flest stemmer, men det er fortsatt uklart hvem som overtar…
 6. Velgere i Italia: Frykter fortsatt kaos

  NAPOLI (VG) Italienerne stemmer i dag, men det er høyst usikkert om valgresultatet vil gi landet den stabiliteten de…
 7. Toppløsaktivist skjelte ut Berlusconi

  Idet Italias tidligere statsminister Silvio Berlosconi leverte stemmen sin i Milano under valget, hoppet en toppløs…
 8. Frykten som deler Italia: Innvandring

  NAPOLI (VG) Italienske velgere er delt mellom dem som frykter den økte innvandringen, og dem som med harde midler vil…
 9. Fascismens gjenkomst

  TAORMINA, Sicilia (VG) I en ny film kalt «Jeg er tilbake» dukker fascistdikatoren Benito Mussolini opp i dagens Italia.
 10. Her holdt Berlusconi sine skandale-fester

  ARCORE (VG) Bunga-bungafester i Berlusconis villa har satt den søvnige italienske småbyen Arcore på kartet.
 11. Italiensk valgsalat

  TAORMINA, Sicilia (VG) I morgen går Italia til valg, og det eneste som er helt sikkert er at landets neste statsminister…
 12. Silvio styrer showet – og høyrekoalisjonen

  ROMA (VG) Når Silvio Berlusconi er på scenen, kan hans koalisjonspartnere bare glemme å slippe til.
 13. Derfor skal du følge det elleville valget i Italia

  PARIS (VG) Det nært forestående valget i Italia inneholder alle ingrediensene til en god TV-serie, og…
  Pluss content

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder