MIRAKELGUTTEN: Hamoudi husker heldigvis ingenting av det han ble utsatt for i sommer. Nå er han trygg hos barnehjemsbestyrer Sukaina Mohammed Ali (t.v.) og de andre ansatte ved hjemmet for foreldreløse i Vest-Mosul. Foto: Harald Henden VG

Hamoudi (8 md.) skal ha blitt brukt for å lokke soldater i IS-felle

MOSUL (VG) Babyen skal ha blitt plassert midt på gaten som agn for irakiske soldater. På hustakene rundt lå IS-snikskyttere klare.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Scenen skal ha utspilt seg i sommer, under de verste kampene mellom den såkalte Islamske staten (IS) og irakiske spesialsoldater i Vest-Mosul i Nord-Irak.

Hamoudi var bare tre-fire måneder gammel. På en gate i den nedbombede byen ble han plassert mutters alene, forteller bestyreren på barnehjemmet der han bor:

Irakiske styrker fikk øye på ham. I det de nærmet seg gutten, ble tre av dem skutt og drept rett ved hans side. Skuddene kom fra hustak rundt, der IS hadde plassert ut snikskyttere.

VG på innsiden: Kampen om Mosul

Spesialsoldatene posisjonerte seg bak en bil, og fikk omsider grepet tak i gutten. Men før dem, kom en gatehund fordi. Den skal ha bitt Hamoudi i armen og slept ham etter seg. Såret ble infisert. Da babyen kom på sykehuset etter å ha bli reddet fra IS, måtte han amputere den venstre armen.

TRYGGE NÅ: På barnehjemmet bor det 35 barn under fem år. Fremtiden deres er uviss. Foto: Harald Henden VG

Ingen vet hvem han er

VG får gjenfortalt historien av Sukaina Mohammed Ali (43), bestyrer ved barnehjemmet i Øst-Mosul der Hamoudi bor. Hendelsesforløpet er kjent hos mange.

Hamoudi med stumparmen er blitt et slags krigssymbol.

Han er ett av titusenvis av foreldreløse barn i Irak som følge av krigen. Forholdene under IS var grufulle, og frigjøringen av byen svært blodig. Mødre mistet brystmelken av stresset og barna ble underernærte. I desember erklærte Bagdad endelig seier over IS. Men seieren er bittersøt: De irakiske styrkene anklages for krigsforbrytelser.

I RUINER: Slaget om Mosul varte i ni måneder. Verst var det i den vestlige delen av byen. VG besøkte den nedbombede markedsgaten i sommer. Foto: Harald Henden VG

Lite vet Hamoudi om hva han har vært utsatt for.

Han er definisjonen på en glad baby. Ansiktet stråler bare man kaster et blikk på ham. Han lar seg holde av fremmede uten et fnugg av skepsis.

Hamoudi fikk navnet sitt da han kom på barnehjemmet, i likhet med de andre barna. Ingen vet hvem foreldrene hans er. Ingen vet om han er et barn av IS, eller om han ble gjort foreldreløs av IS.

Lykkebarnet Farah

OVERLEVDE: Farahs søsken døde da moren sprengte seg selv i luften. Hun har bodd på barnehjem i syv måneder. Foto: Harald Henden VG

Inne på et rom ligger 13 barn og sover. De minste i barnesenger og vugger, de største strødd rundt på tepper på gulvet.

Hver av dem har sin umenneskelige historie.

Irakiske Farah (1,5) er den eneste overlevende fra sin familie. Navnet hennes betyr lykke.

Faren hennes var en selvmordsbomber for IS. Han skal ha sprengt seg selv i luften foran irakiske styrker i Mosul. Moren hennes tok med seg de fem barna og samlet dem rundt seg på gaten. Så trykket hun på utløserknappen.

Etter én uke på sykehus, døde Farahs fire søsken av skadene.


– Da hun kom hit, var hun bare skinn og bein, sier barnehjemssjef Ali.

«Mamma ... Mamma ...»

NETTOPP REDDET: Jesidijenta Zaman (2) er siste tilskudd til barnehjemmet i Øst-Mosul, og blir båret inn av en vakt. Foto: Harald Henden VG

På barnehjemmet bor det 35 barn, aller under fem år.

Da VG er der, blir Zaman (2) båret inn porten av en vakt. Hun er nettopp blitt hentet fra fjellbyen Sinjar i Nord-Irak. Jenta har rufsete blondt hår, Hello Kitty-blinkesko, gode kinn og et forskremt blikk.

«Mamma ... Mamma ...» gråter hun.

Hun er barn av en IS-kriger og en jesidikvinne.

Se hvordan jesidiene lever i sin hellige by:

IS anser jesidiene, en irakisk etnisk-religiøs minoritet, som vantro. Gjennom krigen har de kidnappet dem og holdt kvinnene som sexslaver. Mange har klart å flykte, andre er blitt funnet i massegraver.

Men halvparten av de 6400 jesidiene som er blitt kidnappet av IS siden 2014, er fortsatt forsvunnet. De skal være under terroristenes kontroll. Blant dem finnes over 1730 barn, ifølge en oversikt fra den kurdiske selvstyremyndigheten KRG, gjengitt i avisen Rudaw.

Forlatt av moren

KRIGSBARN: Moren til Ayad (2) (lekepistol i munnen) skal ha blitt holdt som sexslave hos IS. Foto: Harald Henden VG

På gulvet inne på lekerommet står Ayad (2). Han smatter på en lekepistol. Faren hans var en fremmedkriger fra Tunisia. Moren er jesidi.

Hun skal ha forlatt sønnen og flyktet til Tyskland. Skammen over å ha et barn av IS, et muslimsk barn, skal ikke ha vært til å bære.

Flere av barnehjemsbarna vi møter, lider samme skjebne.

ANER FRED OG INGEN FARE: Det yngste barnet på barnehjemmet er bare én uke gammel. Foto: Harald Henden VG

I en krybbe ligger et én uke gammelt jentebarn og sover. Moren forlot henne utenfor sykehuset i Hamam al-Alil, en by sør for Mosul.

VG I IRAK: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.


– Syv av barna her er et resultat av voldtekt av jesidikvinner, sier Ali.

Barnehjemmet tar DNA-prøver, som analyseres i hovedstaden Bagdad. Myndighetene i Irak forsøker å spore opp familiene til barna. Men mange er for lengst gjort foreldreløse etter fire år med krig.

Og andre er simpelthen uønsket. Både av sine egne, og av samfunnet.

Ingen vet hvor lenge barna kommer til å bli på barnehjemmet. Ingen vet om de noen gang vil bli adoptert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder