«Pabuk» treffer Thailand i dag

Én person er funnet omkommet og flere tusen er evakuert som følge av den tropiske stormen som er ventet å slå inn over Thailand fredag.

I landsbyer og feriestedene langs kysten på øyene venter folk nervøst på at stormen skal treffe. Stormen er ventet å bli den verste på over 50 år.

«Pabuk» bringer med seg store nedbørmengder, kraftig vind og stigende vannstand. Fredag morgen ble det målt vindhastigheter på mot 22 meter per sekund i stormen.

Er du rammet av uværet? Da vil vi gjerne snakke med deg – kontakt oss her!

les også

Thailand forbereder seg på det som kan bli den verste stormen på over 50 år

Stormen har kommer østfra og er ventet å nå land i Nakhon Si Thammarat fredag kveld. Fredag morgen ba myndighetene i provinsen folk om å komme seg unna – før veiene ble stengt, skriver NTB.

Kraftig vind

Nakhon Si Thammarat ligger rett sør for de populære ferieøyene Ko Samui og Ko Pha Ngan. Ifølge det meteorologiske instituttet i Thailand slo «Pabuk» inn over land med en maksvind på 75 kilometer i timen.

BLÅSER: Kolvin Lorentzen befinner seg på øyen Ko Pha Ngan, hvor stormen har truffet. Foto: Privat

Norske Kolvin Lorentzen er blant turistene som oppholder seg på Ko Pha Ngan. De ble fortalt at stormen var ventet å treffe i løpet av natt til fredag. Like før klokken seks fredag morgen sier Lorentzen til VG at stormen har truffet Koh Pha Ngan.

– Den er nok fortsatt et stykke fra full styrke. Stemningen har endret seg på hotellet og de ansatte er i full gang med å forsterke vinduer og sikre restaurantene som brukes som en samlingsplass, sier Lorentzen.

Få timer senere forteller han at vinden har tatt seg opp betraktelig.

les også

Søker tilflukt før stormen i Thailand

– Vi kan ikke lenger se stranden og restauranten på hotellet er stengt. Folk oppfordres til å holde seg på rommene sine.

Marie Johansen van Delft er på Koh Phi Phi. Her har ikke stormen truffet ennå, men at vinden alt har begynt å ta seg opp og at båtene som tidligere på dagen vare ute på havet nå er spent fast.

– Det har blitt sterkere vind på bare to timer og det regner lett konstant. Det ser ut som stormen kommer på de hardeste i morgen eller i natt, sier hun til VG fredag.

Én person funnet død

Fredag morgen kjempet fiskere mot kraftige bølger for å trekke opp båtene sine fra stranden. Vinden fører til opp mot fem meter høye bølger. Én person ble fredag funnet omkommet på en strand i provinsen Pattani, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået har båten trolig kantret som følge av de kraftige bølgene. En annen fisker er meldt savnet.

30 tusen evakuert

Ifølge the Bangkok post har guvernøren i Nakhon Si Thammarat, Chamroen Thipphayaphongthada beordret full evakuering fra kystbyen, og over 30.000 mennesker har blitt evakuert fra hjemmene sine.

– Vi ønsker hundre prosent evakuering fra de utsatte områdene. Det er helt nødvendig at folk flytter på seg, fordi vi kan ikke sitte å vente på at noe forferdelig skal skje, sa guvernøren torsdag morgen ifølge avisen.

STORM: Flere strømledninger har falt ned i Nakhon Si Thammarat sør i Thailand som følge av stormen «Pabuk». Foto: REUTERS/Krittapas Chaipimon

Strandede turister

Uværet har ført til at flyplassene Koh Samui og Nakhon Si Thammarat har blitt stengt inntil lørdag, noe som fører til at turister i området ikke kommer seg inn på fastlandet, skriver AFP.

– Ti tusen turister holder fortsatt til på Koh Phangan, men jeg snakket med dem i går, og de er ikke redde, sier distriktssjef Krikkrai Songthanee til nyhetsbyrået.

Fergetrafikken til og fra øyene i provinsen er stengt, men fredag måtte over 100 turister reddes i båt fra øyen Koh Racha nært Phuket, på grunn av stormen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder