NØD: Hver dag må stadig flere jemenitter legge på flukt i eget land. En krangel bryter ut da nye flyktninger ankommer flyktningleiren al Mushkafah i Lahj-provinsen nord for Aden. Foto: Harald Henden/VG

Jemens krigsflyktninger: «Vi lever et hundeliv»

LAHJ/ABYAN/ADEN (VG) Tre millioner mennesker er på flukt i Jemen. I de spartanske flyktningleirene er hver dag en kamp for å overleve.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Et ambulerende helseteam har ankommet den provisoriske flyktningleiren al Mushkafah i ørkenlandskapet i Lahj-provinsen nord for Aden. Barna skal veies og måles, de skal inn i landets sørgelige statistikk.

Turen er kommet til Mohammad Arif på ett år og tre måneder, selv om det blotte øye allerede kan avsløre hva svaret vil bli.

Først går Mohammad på vekten. Så blir han lagt på ryggen i en målestokk som minner om en trekiste. Til slutt får han et målebånd rundt overarmen. Sykepleieren strammer til, det stopper på den verst tenkelige fargen: Rød.

Hun noterer i en perm: 1,7 kilo, 76 centimeter høy, elleve centimeter i omkrets rundt armen.

– Han skulle ha veid ni kilo. Han er akutt underernært, slår sykepleier Sabah Ali fast.

les også

Den glemte krigen, del 1: Asiha (3) kan dø av sult

Hun gir guttens mor en raus håndfull proteinbarer for underernærte barn, lagd av soyabønner, hvete, melkepulver og nøtter. Om én uke skal gutten veies på ny. Er han ikke bedre, må han på sykehus.

FLYKTNINGLEIREN: Hjelpeorganisasjonen FMF vil nødig kalle det en flyktningleir, og sier heller «samling». Så uorganiserte er stedene der internt fordrevne i Jemen bor, som her i Lahj-provinsen. Foto: Harald Henden/VG

Tre millioner på flukt

Flyktningleiren har stått her i tre år, like lenge som krigen i Jemen har rast, men fremstår fortsatt totalt uorganisert.

Over 2000 mennesker har skapt seg et hjem her, under telt de har bygd av trestokker, strå og plastduker. Ved morgengry står de i timelange køer ved de to vannpostene for å få fylt opp vanndunkene. Kvinner steker brød i en stubbelignende ovn de har bygd av jord fra bakken. Noen dager spiser de bare brød, andre dager har de ris og linser. Ofte må de gå sultne. Mellom de spartanske teltene spiller barna fotball eller ruller på gummihjul.

En flyktningtilværelse er skapt.

I Jemen er tre millioner mennesker drevet på flukt i eget land som følge av krigen mellom den Saudi-ledede koalisjonen og den lokale Houthi-militsen som brøt ut i 2015.

Dette er del 2 i artikkelserien «Den glemte krigen» der VG belyser konsekvensene av krigen i Jemen.

Del 1: Her dør et barn hvert tiende minutt

Situasjonen i Jemen er verdens verste humanitære krise, ifølge FN. Over åtte millioner mennesker lever på randen til hungersnød.

Til forskjell fra flyktningene i Syria og Irak, har ikke jemenittene noe sted å rømme: Nabolandene Saudi-Arabia og Oman nekter å ta dem imot. De som kan, betaler dyre dommer for å bli smuglet over landegrensene eller via sjøveien til Afrikas horn, til en annen del av verden der befolkningen lever i ekstrem nød.

VG i Somalia: Millioner kjemper for livet

Frontlinjene i krigen flytter seg stadig, den Saudi-støttede regjeringshæren rykker frem og tilbake, det samme gjør opprørerne. For hver dag må flere jemenitter pakke sammen det de har og forlate sine hjem i all hast. De strømmer til de sørlige provinsene, mot kysten, vekk fra de verste krigsherjingene.

les også

6 av 10 nordmenn imot militærsalg til Jemen-krigen

– Uansett hvor dere drar i Jemen, vil dere se lidelse. Den humanitære situasjonen forverrer seg, og for å være helt ærlig, øyner jeg ikke noe håp, sier Tomna Ahmed Obaid (35), prosjektkoordinator for Field Medical Foundation (FMF), en jemenittisk humanitær organisasjon i Sør-Jemen.

Samtlige internasjonale hjelpeorganisasjoner VG har vært i kontakt med er i ferd med å oppskalere sitt arbeid i Jemen. Nøden ser ingen ende.

UTEN HÅP: Tomna Ahmed Obaid (35), prosjektkoordinator i hjelpeorganisasjonen Field Medical Foundation (FMF), har ikke store håp for fred i hjemlandet. Foto: Harald Henden/VG

Da VG besøker leiren i Lahj ankommer nye familier fra den krigsherjede Taiz-provinsen i fullastede minibusser med bagasjen på taket. Noen har med seg avmagrede geiter som for lengst har sluttet å gi melk.

Vi har flyktet fra krig og luftangrep. Vi har reist fra alt. Vi er lei og slitne. Bare gud kjenner vår lidelse, han er alt vi har, nærmest roper en av kvinnene mot oss.

Psykisk syk i håndjern

I et av teltene i leiren sitter firebarnsmoren Jakuta Saif (25) med barna rundt seg. De er elleve familiemedlemmer som har flyktet sørover fra Taiz. Det siste året har de delt tre små telt.

– Vi har ingenting. Vi er så slitne, sier Jakuta.

Hver måned får de utlevert en stor matrasjon av hjelpeorganisasjonene. I teltet står store sekker med mel. Mennene i familien har forgjeves forsøkt å finne strøjobber utenfor leiren. Barna har fått beskjed om at det ikke er plass til dem på skolen i landsbyen.

RØMTE FRA KRIGEN: Jakuta Saif (25) (i midten) er flyktning fra Taiz-provinsen og bor sammen med ti slektninger i den spartanske leiren. Foto: Harald Henden/VG

Svogeren til Jakuta, Matiouf Said (35), stikker hodet ut av sitt telt. Han snakker usammenhengende og virker urolig. Kona hans, Fatima Said (30), forteller at han ble psykisk syk for fem måneder siden.

les også

Skip i Jemen skal være utstyrt med norske rakettmotorer

– Jeg vet ikke hva som har skjedd med ham. Kanskje det er på grunn av krigen, at han fikk sjokk av bombene. Før var han helt normal. Nå er han søvnløs om nettene, babler konstant uten mening, han spiser sand og rømmer vekk. Han er blitt syk i hodet, sier Fatima fortvilet.

Matiouf får ingen hjelp eller medisiner. Når han skal forlate teltet, ser familien seg nødt til å sette på ham håndjern slik at han ikke skal rømme.

MENTALT SYK: Matiouf Said (35) får ingen behandling for sin udiagnostiserte psykiske lidelse. Familien setter på ham håndjern da han er utenfor teltet. Foto: Harald Henden/VG

Prinsessekjole og kule i nakken

Syv år gamle Sahar og faren Ali Ahmed Abdu Saleh (50) kommer gående mot oss. Hun har på seg en gul prinsessekjole i tyll. Han bærer en plastpose med noen han vil vise oss:

Han holder opp et røntgenbilde: Vi ser bildet av nakken til Sahar. Der inne, like ved virvelen, ligger en kule.

SKUTT: Sahar (7) var på feil sted til feil tid, og fikk en kule i nakken sommeren 2017. Kulen er der fortsatt. Foto: Harald Henden/VG

Sahar flyktet fra krigen i Taiz for tre år siden, men ble et krigsoffer i flyktningleiren der hun skulle være trygg da det brøt ut kamper mellom Al Qaida og regjeringsstyrkene i fjor sommer. En kule kom på avveie og traff jenta. Legene sa de ikke kunne fjerne den, at det måtte spesialkirurgi i utlandet til.

– Det gjør vondt her, sier Sahar sjenert og tar seg til nakken.

– Hun har konstant feber og nedsatt bevegelse i nakken. Noen ganger føler hun at kulen beveger seg opp og ned, forklarer faren.

Jemens fattigste provins

Vi reiser østover langs kysten mot Abyan, en av Jemens fattigste provinser. Innbyggerne her lever fra hånd til munn, og var allerede i nød før krigen brøt ut i 2015 og familier begynte å strømme hit fra nord og vest.

Den fattige lokalbefolkningen og de nyankomne bor i spartanske landsbyer der de er avhengig av nødhjelp for å overleve.

Kifah Mahmoud Mohammed (28) fra Abyan venter sitt fjerde barn i juli. I likhet med svært mange av Jemens gravide er hun underernært. Hver dag må hun spise proteinberiket kosttilskudd som hun har fått tildelt av en hjelpeorganisasjon. Hun blander pulveret med vann og steker brød av det. Noen dager spiser familien bare brød, andre dager har de litt saus av tomat og løk å dyppe det i.

GRAVID OG UNDERERNÆRT: Kifah Mahmoud Mohammed (28) har termin i juli. Hun lider av underernæring som følge av krigen. Foto: Harald Henden/VG

«Vi lever et hundeliv»

Prosjektkoordinatoren i hjelpeorganisasjonen FMF har rett. Uansett hvor vi drar i Jemen, ser vi lidelse. Overalt finnes dem som har forlatt alt de eier, som står tilbake med tomme hender, tommer mager og tomme hjem – om de har ett.

– Vi lider. Vi lever et hundeliv. Alt jeg har, er det jeg står og går i, sier Zahra Hassan Hadi (60) opprørt da vi besøker en landsby i utkanten av Aden-provinsen.

DESPERASJON: Zahra Hassan Hadi (60) tar tak i kjolen sin og sier: «Dette er alt jeg eier». Foto: Harald Henden/VG

Hun kom hit med buss for 15 dager, etter å ha flyktet fra kampene i den Houthi-kontrollerte havnebyen Hodeidah i nordvest.

– Houthiene brakte med seg krigen. Folk ble drept, hus ble ødelagt. De ga våpen til menn og barn og sa: «Slåss for oss».

Zahra viser oss blikkskuret hun deler sammen med sønnen. Den er fullstendig tom. Ikke en eneste gjenstand, ikke engang et teppe. Om natten sover hun og sønnen på lånte madrasser.

ET HJEM: Zahra bor i et helt tomt blikkskur i Lille-Aden. Hun har flyktet fra fronten i Hodeidah. Foto: Harald Henden/VG

VG I JEMEN: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Les også

 1. Tidligere offiser hardt ut mot Saudi-Arabias populære leder: Vesten lar seg lure

  Den unge, fremadstormende kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, er svært god på PR, sier avhopperen Yahya…
 2. Undersøkelse: 6 av 10 nordmenn er mot militærsalg til land som kriger i Jemen – Stortinget lar trolig salget fortsette

  Torsdag skal Stortinget stemme over forslag om å stanse norsk eksport av militært materiell i land som deltar i…
 3. Slik tjener Norge på missilsalg til Saudi-Arabia – tross forbud

  I desember ble 109 mennesker drept i flyangrep i Jemen. Når Saudi-Arabia bomber det krigsherjede landet, er flere av…
 4. Venezuela: Meylibe (30) bruker mobilen som lys under operasjoner

  Den dype humanitære krisen i Venezuela har skapt den største flyktningkrisen i nyere latinamerikansk historie.

Mer om

 1. Jemen
 2. Midtøsten

Flere artikler

 1. Emad (7) mistet beina i krigen

 2. Den glemte krigen: Her dør et barn hvert tiende minutt

 3. Dramatisk utvikling i Jemen: Fredsforhandler sier Saudi-koalisjonen har kollapset

 4. Livsfarlige epidemier spres med full kraft

 5. Fem år – fem kilo: Jemenitter dør i påvente av fredssamtaler

 6. Fra militskriger til torturoffer: Slik er Houthi-opprørernes skrekkfengsel

Fra andre aviser

 1. Slaget alle advarer mot: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

  Aftenposten
 2. De rammes av fire humanitære kriser på én gang. – Dette er uten sidestykke

  Aftenposten
 3. Hjelpeorganisasjoner slår sultalarm i Syria

  Aftenposten
 4. Hun vokste opp med en farmor preget av tragedien i Telavåg. Nå bygger Maren skoler for flyktningbarn.

  Bergens Tidende
 5. – Da jeg spurte hva som skjedde med de syke, svarte de at «de ligger der til de blir friske eller dør». Jeg skjønte at her kunne jeg gjøre en forskjell.

  Bergens Tidende
 6. Jemen: Regjeringsstyrker rykker fram mot Hodeida

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder