Gunhild Stordalen åpnet EAT-konferansen - Fortalte om oppveksten

STOCKHOLM (VG) Da Gunhild Stordalen (39) åpnet den femte EAT-konferansen i Stockholm fortalte hun om hvordan hennes egen familie kranglet og diskuterte ved middagsbordet da hun var yngre.

 • Nanna Johannessen
 • Magnus Sandberg (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Stordalen viste frem et bilde av familien samlet rundt julemiddagsbordet på Muggerud utenfor Kongsberg da hun mandag åpnet EAT Stockholm Food Forum for femte gang.

– Vi var alltid samlet rundt det samme middagsbordet. Der kom vi alltid sammen og diskuterte alt fra personlige dilemmaer til politikk. Vi ble lært opp til å stille spørsmål ved ting, sa Stordalen.

Hun fortalte videre at diskusjonene kunne bli heftige, og dermed heller ikke alltid like hyggelige.

– Men, vi visste alltid at vi ved slutten av dagen likevel ville være en familie. Alle var alltid velkomne tilbake ved det bordet, fortalte hun.

les også

Gunhild Stordalen får svensk minister-støtte

Den første EAT-konferansen ble arrangert i Stockholm i 2014, og organisasjonen har på kort tid vokst seg fra å være et lokalt frokostseminar til å bli en global plattform som jobber for bærekraftig mat og helse.

EATs agenda er å få politikere, næringsliv, akademia og sivilsamfunn til å samarbeide for et mer bærekraft globalt matsystem, for å gi verdens stadig voksende befolkning et sunt og balansert kosthold.

Under årets konferanse deltar Sveriges Kronprinsesse Victoria, Norges Kronprins Haakon, Norges utviklingsminister Nikolai Astrup og Sveriges visestatsminister Isabella Lövin blant flere.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen om sin «nye livsstil»: – Føler meg bedre

Stordalen er organisasjonens grunnlegger og arbeidende styreleder, og har tidligere sagt at årsaken til at EAT har vokst seg så stort et at det er en «god gammeldags norsk dugnad», og en sak som har interesse og appell i hele verden

les også

Gunhild Stordalen om sin «nye» livsstil: – Føler meg bedre

Stordalen fortalte videre at det er slik hun også ser på EAT:

Ulike personer med ulike referansepunkter og meninger som samles for å finne en felles løsning på verdens matutfordringer.

– Når vi var uenige hjemme fant faren min frem leksikonet så vi kunne få svaret. Det skapte et felles referansepunkt. I dag vil de fleste bare google seg frem til det svaret som støtter deres syn. Basisen i konstruktiv dialog er åpenhet og tillit, sa Stordalen.

ÅPNET KONFERANSEN: Gunhild Stordalen åpnet mandag morgen den femte EAT-konferansen. Her med Sveriges Kronprinsesse Victoria og ektemannen Petter Stordalen. Foto: MAGNUS SANDBERG

Hun viste til at EAT har satt sammen en kommisjon med 20 eksperter innen mat, som sammen skal publisere en rapport i The Lancet om hva som kan være løsningene for å sikre et bærekraftig og sunt matsystem.

– Vi håper kommisjonen kan finne felles svar og referansepunkter, sa Stordalen.

Hun sa videre at alle er velkommen til EATS «familiebord», og at det viktigste er å jobbe sammen for å finne gode løsninger.

les også

Åpnet EAT-konferansen: Gunhild Stordalen: – Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om mat, jeg bryr meg om mennesker

– La os finne felles referansepunkter, la oss bevege endringene i matsystemet fremover. Bordet er dekket, og det er nøtter å knekke, lovende løsninger, og vår globale familie er flokket rundt. La oss få denne familiesamlingen i gang, oppfordret hun.

FORTALTE OM OPPVEKSTEN: Gunhild Stordalen fortalte om egne familiediskusjoner rundt middagsbordet da hun åpnet konferansen. Foto: MAGNUS SANDBERG

I november i fjor ble også den første regionale EAT-konferansen arrangert i Indonesia, hvor blant andre landets president deltok.

Mer om

 1. Gunhild Stordalen
 2. Bærekraft
 3. Mat og drikke
 4. Klima
 5. Stockholm
 6. Kronprinsesse Victoria
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Gunhild Stordalen om sin «nye» livsstil: – Føler meg bedre

 2. Gir 280 millioner til plast-krigen – Gunhild Stordalen jubler

 3. Gunhild Stordalen vil redde verden med mat: – Mye av kritikken bygger på misforståelser

 4. Gunhild Stordalen om selvbiografien: – Tanken er at boken skal snakke for seg

 5. Kronprins Haakon om bærekraft og sunnhet på hjemmebane: – Vi prøver å bidra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder