GITT OPP: Statsminister Giuseppe Conte har gitt opp forsøket med å danne regjering. Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Di Maio mener Mattarella bør stilles for riksretten

Lederen for det italienske høyrepopulistiske partiet Femstjernersbevegelsen mener Italias president bør stilles for riksrett, skriver Reuters.

Artikkelen er over ett år gammel

Den planlagt påtroppende italienske statsministeren Giuseppe Conte har ikke lyktes i å forme det som ville bli vest-Europas første populistiske regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

Contes avgjørelse komme i et møte med Italias president Sergio Mattarella i presidentpalasset i Roma søndag kveld. Der skulle Conte, som har bakgrunn som jussprofessor, legge fram sine planer for regjeringsdannelse, skriver NTB.

Ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var det uenighet mellom EU-tilhengeren Mattarella, og Conte om finansministerkandidaten Paolo Savona. Savona, som var industriminister på 90-tallet, er motstander av euroen som italiensk valuta.

President Mattarella bekrefter at han ikke godkjente Savona som finansminister fordi utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer, både italienske og utenlandske.

Lederen for det italienske høyrepopulistiske partiet Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio mener Italias president bør stilles for riksrett, skriver Reuters.

– Vi var få skritt unna fra å forme regjering, men vi ble stoppet fordi det var en minister fra vårt kabinett som kritiserte EU. Jeg vil at den institusjonelle krisen skal bli tatt videre til parlamentet og at presidenten skal bli stilt for riksretten, skal Di Maio ha sagt i et intervju med den italienske kringkasteren RAI søndag kveld, ifølge Reuters.

Fredag forrige uke opplyste omsider lederne for populistpartiene Firestjernersbevegelsen og Lega, Luigi Di Maio og Matteo Salvini, at de var blitt enige om å danne regjering.

Etter noen dager med spekulasjoner ble advokat og jusprofessor Giuseppe Conte offentliggjort som statsministerkandidat.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å gjennomføre denne oppgaven, sa Conte til pressen etter møtet med Mattarella ifølge NTB.

les også

Italias nye regjering: «Romerne er helsprø»

Ifølge AP ga Conte tilbake mandatet om å danne regjering som han hadde fått av president Sergio Mattarella fire dager tidligere.

Italias statsminister Sergio Mattarella har innkalt økonomen Carlo Cottarelli for regjeringssamtaler mandag., skriver NTB.

Der president Mattarrella er sterkt for EU, var Conte kandidaten til de to EU-skeptiske partiene Ligaen og M5S. De to partiene var tidligere denne måneden enige om å danne regjering etter en lengre tid med usikkerhet etter valget den 4. mars.

NTB skriver at det ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var uenighet mellom Mattarella, som er EU-tilhenger, og Conte om Paolo Savona, som Conte ville ha som finansminister.

Femstjernersbevegelsen, som ble det største partiet etter valget med 32 prosent av stemmene, har tidligere sagt nei til ethvert samarbeid med andre partier.

les også

Italiensk statsministerkandidat beskyldes for CV-juks

Ideologisk sett ligger de langt fra det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, som i valget stilte i en høyrekoalisjon sammen med blant andre eksstatsminister Silvio Berlusconis (81) Forza Italia. Femstjernsbevegelsen har utelukket å samarbeide med Forza på grunn av Berlusconi og korrupsjonsdommen mot ham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder