AVHØR: I to døgn allerede har eks-president Nicolas Sarkozy vært i avhør i Nanterre, en forstad av Paris.
AVHØR: I to døgn allerede har eks-president Nicolas Sarkozy vært i avhør i Nanterre, en forstad av Paris. Foto: BENOIT TESSIER / Scanpix

Sarkozy korrupsjonssiktet - anklaget for å ha mottatt kofferter med millioner

UTENRIKS

PARIS (VG) Eks-president Nicolas Sarkozy anklages for å ha mottatt kofferter med millioner av euro i ulovlig finansiering. Nå er «president bling-bling» formelt siktet for korrupsjon.

Publisert: Oppdatert: 21.03.18 22:07

Han ble kalt «speedy» og «hyper-presidenten» på grunn av sitt høye energinivå, men det er en ganske annen utgave av Nicolas Sarkozy (63) som de siste dagene har gått mellom politiavhør og varetektsfengsling. Etter 15 timer i avhør onsdag ble han løslatt, og nå melder flere internasjonale nyhetsbyråer at eks-presidenten er siktet for korrupsjon.

Det er ikke småtterier han beskyldes for, når spesialetterforskere nå forsøker å finne ut av om det stemmer at eks-presidenten mottok 50 millioner euro i ulovlig valgkampbidrag fra daværende diktator i Libya, Muammar Gadaffi.

Kofferter med kontanter

Sarkozy har kunne grue seg til avhørene lenge. Mistanken mot ham oppsto allerede i 2012, etter at medieselskapet Mediapart publiserte et hemmelig dokument fra den libyske sikkerhetstjenesten.

Enda tøffere ble saken for Sarkozy i 2016, da den fransk-libanesiske forretningsmannen Ziad Takieddine fortalte Mediapart at han egenhendig hadde levert flere kofferter som hver inneholdt 5 millioner euro kontanter, til Sarkozy og hans tidligere stabsjef, Claude Gueant.

Tre ganger skal en slik overføring av millioner ha foregått, og ifølge Takieddine skal det ha skjedd inne på Frankrikes innenriksdepartement, mens Sarkozy var innenriksminister, skriver Washington Post.

Flere anklager

I Libya-dokumentet fra 2006 omtales en «overensstemmelse» om å gi 50 millioner euro til Sarkozys valgkamp.

Den aktuelle summen er mer enn det dobbelte av de 21 millioner euroene som franske myndigheter tillater en presidentkandidat å motta av pengestøtte.

Dersom Sarkozy, forøvrig kjent som «president bling-bling», faktisk mottok pengene, har han også brutt regelen om det alltid skal være åpenhet om hvor finansielle donasjoner stammer fra.

Kort etter at Sarkozy vant valget, inviterte han den omstridte Gadaffi på statsbesøk.

Libyske høystående bekrefter

Forretningsmannen Takieddines historie støttes av flere høytstående menn rundt Ghadaffi. Abdallah Senoussi, regimets tidligere direktør for sikkerhetstjenesten, har bekreftet historien foran en dommer i Libya, og en tidligere libysk oljeminister har nevnt betalingene i bøker han har skrevet.

I hjemlandet har Takieddine vært i avhør, mistenkt for å «ha bestukket utenlandske offentlige tjenestemenn», skriver Le Monde.

Avisen har også snakket med Gaddafis tidligere pengeforvalter, Bechir Saleh.

– Gaddafi sa at han finansierte Sarkozy, Sarkozy sier han ikke ble finansiert. Jeg tror mer på Gaddafi enn på Sarkozy, sier han til avisen.

Sarkozys advokat har ikke villet svare på spørsmål fra pressen.

Her kan du lese mer om