UVENNER: USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kom Jong-un har utvekslet en rekke mer eller mindre truende meldinger i år. Foto: Mandel Ngan Ed Jones AFP

Nord-Korea: Trump ber om atomkrig

I en skriftlig uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet blir president Donald Trump kalt en «atomdemon», ifølge CNN.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trump og hans administrasjon «ber om atomkrig», skriver departementet.

CNN siterer en ikke-navngitt talsperson på at Trump har satt i gang «et ekstremt farlig atomspill på den koreanske halvøya».

Uttalelsen kommer like i forkant av en felles amerikansk og sørkoreansk militærøvelse, som etter planen skal begynne mandag.

FFI-forsker: «Svært sannsynlig at Nord-Korea kan ramme USA»

USAs FN-ambassadør Nikki Haley ba i et hastemøte onsdag kveld FNs sikkerhetsråd om å sette i gang ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea.

– Vi ber alle nasjoner om å bryte alle bånd med landet, enten det er militære, vitenskapelige, kommersielle eller økonomiske, uttalte Haley fra talerstolen.

Sendte opp missil

Bakgrunnen for møtet var Nord-Koreas siste test av en ny interkontinental ballistisk missil som de selv hevder kan nå hele det amerikanske fastlandet.

Ifølge Fox News har Hawaii allerede testet atomkrig-sirenene som ikke har vært i bruk siden den kalde krigen, for å se om de fremdeles fungerer.

Dramatisk video: Her rømmer soldaten fra Nord-Korea

Like etter oppskytningen svarte Sør-Korea med å sende opp denne missilen:

Missilet ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea onsdag morgen lokal tid, og tilbakela om lag 1000 kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

Natt til onsdag norsk tid kom kunngjorde myndighetene i landet på statlig fjernsyn der de hevder at oppskytingen var en vellykket test av en ny type interkontinentalt ballistisk missil, som har fått navnet Hwasong-15.

Nord-Korea-forfatter: Nå står Kim Jong-un i spagaten

De hevder videre at det nye missilet er «betydelig mer» kraftfullt enn de tidligere missilene som er testet, og at det kan nå hele det amerikanske fastlandet.

Disse bildene skal vise oppskytingen:

I uttalelsen blir også Kim Jong-un sitert på at landet med dette har nådd et historisk gjennombrudd ved å bli en atommakt.

Trump: – Veldig alvorlig

Pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus opplyser at president Donald Trump var i Kongressen da oppskytingen skjedde, og at han ble orientert om oppskytingen mens raketten fortsatt var i luften.

Over to timer etter oppskytingen kommenterte presidenten selv hendelsen da han kom tilbake til Det hvite hus.

– Det er en situasjon vi tar oss av. Vi tar dette veldig alvorlig. Ingenting er endret, sa Trump i en skriftlig uttalelse.

VG i Nord-Korea: – Atomvåpen er dessverre nødvendig

USAs forsvarsminister James Mattis sa i den samme pressekonferansen at missilet nådde en høyere bane enn noen tidligere oppskytning Nord-Korea har gjort, og at oppskytingen utgjør en global trussel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder