Åtte personer er hentet ut av grotten i Thailand - planlegger å hente ut fire tirsdag

MAE SAI (VG) Redningsaksjonen er avsluttet for dagen, etter at fire gutter mandag ble hentet ut av grotten. Ifølge spesialstyrkene er det fortsatt fem personer igjen inne i grotten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Under en pressekonferanse mandag ettermiddag norsk tid opplyser myndighetene at ytterligere fire gutter ble reddet ut av grotten mandag.

– Vi startet klokken 11 i dag, og rundt klokken 20 ble fire gutter sendt til sykehus med helikopter. De er alle trygge og ved bevissthet, sier provinsguvernøren i Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, som leder redningsoperasjonen.

les også

Verdens øyne rettet mot Thailand: Ber for fotballguttene

– Vi var bedre i dag enn i går. I dag brukte vi ni timer, mens vi brukte elleve timer i går. I kveld vil det bli lagt en plan, som skal være bedre enn tidligere.

Planlegger å redde fire gutter om gangen

Guvernøren opplyser at 18 dykkere fra mange land deltok i redningsaksjonen, og at statsministeren har vært på stedet og støttet familier og redningspersonell.

Han sier videre at det trengs 20 timer på å forberede seg på en ny redningsaksjon.

les også

Dette vet vi om guttene i grotten

Redningsmannskapene planlegger å redde ut fire stykker per aksjon, og familiene får ikke vite hvem som er reddet ut, før alle er reddet.

– Vi kan ikke gjøre det fordi da vil noen familier spørre seg hvorfor deres sønn ikke er reddet ut ennå, sier Osattanakorn.

Det er imidlertid noe usikkert om de resterende fem personene i grotten vil bli reddet ut i løpet av én eller flere redningsoperasjoner.

Det fortelles også at guttene som er igjen i grotten har fått grøt.

ÅTTE ER UTE: Åtte personer er hentet ut fra grotten, hvor 12 gutter og én fotballtrener har vært innesperret i over to uker. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håper det ikke begynner å regne

– Hendelsen skal ikke skje igjen. Barn må lære seg å være mer forsiktig, sier han videre, og legger til at det skal planlegges en feiring etter at oppdraget med å få alle ut er fullført.

les også

Elon Musk bygger miniubåt for å bistå i grotte-redningsaksjonen i Thailand

Under pressekonferansen fortelles det også at været og andre forhold har vært perfekt mandag, og man håper på lignende forhold i morgen. Det fortsettes med å pumpe ut vann fra grotten.

Redningsmannskapene håper at det ikke skal regne de neste dagene, så alle kan komme seg trygt ut.

– Foreldrene er spente

De første fire personene ble hentet ut søndag. Redningsaksjonen ble deretter satt på vent, i påvente av at nye flasker med oksygen skulle fraktes inn i grotten.

Mandag klokken 06.00 norsk tid ble redningsaksjonen gjenopptatt.

Distriktssjefen i Mae Sai sa til VG tidligere på dagen at han hadde snakket med foreldrene til guttene, som oppholder seg ved grotten.

les også

Grottedramaet i Thailand: – Et redningsteknisk mareritt

– De er glade og spente på å få se barna sine igjen, sier Kanakham.

Opplysningene om hvor mange personer som hittil skal være hentet ut av grotten var imidlertid lenge motstridende.

Distriktssjefen, som VG snakket med i 14.00-tiden norsk tid, hevdet da at elleve av 13 personer skulle være ute av grotten, men dette ble ikke offisielt bekreftet.

DISTRIKTSSJEF I MAE SAI: Somsak Kanakham. Foto: Cicilie S. Andersen/VG

Krevende redningsoppdrag

Den siste uken har redningsmannskaper jobbet med å planlegge utførelsen av redningsaksjonen, som er et av de mest kompliserte verdenseliten i grottedykking har hatt.

De første personene som ble hentet ut, var festet til dykkere og fikk beroligende, slik at de ikke skulle få panikk. Det smaleste punktet de passerte skal være 38 centimeter høy og 72 centimeter bredt.

Grottedykker og brannmann Ronny Arnesen beskriver aksjonen som «et redningsteknisk mareritt»

– Det er en situasjon der guttene kan dø hvis du venter for lenge. Det er like livsfarlig hvis du handler for raskt. Det er et mareritt, sier Arnesen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder