BILBOMBE-ANGREP: Taliban tok på seg skylden for angrepet på en militærbase i Maidan Wardak-provinsen 21. januar. Angrepet skjedde samme uke som fredssamtalene i Qatar begynte. Foto: STR / AFP

Reuters: USA og Taliban enige om utkast til fredsavtale

Etter flere dagers forhandlinger i Qatar, skal partene være enige om et utkast til en fredsavtale.

Det er Reuters som får opplyst dette fra kilder i Taliban. Utkastet skal innebære at USA trekker seg ut fra Afghanistan. I retur har USA fått en garanti om at landet ikke skal være en frihavn for terrorister, ifølge Voice of America, som også viser til anonyme kilder.

Ifølge Reuters er USAs spesialutsending på vei til Kabul for å orientere president Ashraf Ghani om utviklingen.

les også

Utenriksminister Søreide i november: – Situasjonen er veldig alvorlig

Fredssamtalene i Qatar kom i stand etter at president Donald Trump før jul varslet at han ville hente hjem rundt halvparten av USAs 14.000 soldater i Afghanistan.

I QATAR: USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad har vært sentral i forhandlingene i Doha. Her er han under en pressekonferanse i Kabul i 2018. Foto: Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN

Samtalene skulle etter planen gå over to dager, men har altså strukket ut i tid.

Blant USAs største bekymringer har vært muligheten nye terrorangrep med utspring fra Afghanistan.

– Taliban har forsikret USA om at de vil motsette seg alle forsøk fra militante grupper på å bruke Afghanistan som base for å planlegge terrorangrep mot USA og dets allierte, sa en Taliban-kilde til Reuters tidligere denne uken.

Khalilzad har flere ganger vært i dialog med Taliban, men det er første gang at USA har bekreftet slike møter så åpent, skriver NTB.

– Vi kan bekrefte at spesialutsending Zalmay Khalilzad og en tverrsektoriell delegasjon er i Doha i dag, og snakker med representanter for Taliban, sa en talskvinne i USAs utenriksdepartement tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder