MINNESTUND: Det var en gråtkvalt Mona Sahlin som talte til ungdommene under en minnestund på åpningen av SSUs årlige kongress tirsdag. Selv har hun mange minner fra Utøya. Foto: AFP

Gråtkvalt Sahlin: - Visse minner etser seg fast i sjelen

(VG Nett) Tidligere partileder Mona Sahlin var tydelig preget da hun tirsdag talte på kongressen for AUFs svenske søsterorganisasjon, Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU).

  • Ole N. Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel


Med gråt i stemmen mintes den tidligere partilederen for Socialdemokraterna en stund hun selv hadde tilbrakt på Utøya, sammen med en lyshåret jente og en mørkhåret gutt.

VGTV: Se unik film om terroren

Sammen hadde de ledd og diskutert, og vært skjønt enige om at de skulle være venner for livet, fortalte Sahlin under minnestunden som åpnet kongressen.

- Visse minner etser seg fast i sjelen og blir som et fotografi man kan plukke frem en gang i blant. Et sånt fotografi har kommet frem i hodet mitt en gang i timen siden terroren rammet Utøya, fortalte Sahlin.

VGTV: Se Mona Sahlin under minnestunden

- Verden ble forandret

Jenta var den tidligere svenske utenriksministeren, Anna Lindh, og gutten var Jens Stoltenberg.

Les også: - Jeg føler med dere

Anna Lindh, som også hadde seks år bak seg som leder for SSU, ble brutalt drept på en handletur i 2003. Jens Stoltenberg er i disse dager statsminister for et Norge i sjokk og sorg, etter terrorangrepet som rammet landet den 22. juli.

Les også: Danmark hedret terrorofrene med 1.800 roser

Til sammen 77 mennesker ble drept i massakren på Utøya og i bombeeksplosjonen i Oslo.

DREPT: Jens Stoltenberg traff Anna Lindh i Stockholm i år 2000. Lindh ble drept tre år senere. Foto: MAGNAR KIRKNES


- Hva skjedde etter det? Jo, verden ble forandret. Det ble den for oss også, for mange år siden. Anna finnes ikke blant oss lenger. Hun ble myrdet, sa Sahlin med gråt i stemmen.

Les også: Anna Lindh er død

- Akkurat som oss

Så gjentok hun Stoltenbergs ord om ungdommens paradis, som ble et helvete da Anders Behring Breivik gikk i land og startet å skyte.

Les også: - Jeg kjenner din smerte og ditt savn

- Tårene trillet på mange her fremme, når dere kom inn i salen i stad. Dere gikk med faner og stolte SSU-skjorter. Dere sang deres sanger. Dere er unge og stolte, og brenner for det samholdet som finnes her. Tårene trillet fordi vi så for oss at akkurat slik så AUF-erne ut, når skytingen på Utøya startet, sa hun til de om lag 500 SSU-erne i salen.

SSUs leder Jytte Guteland åpnet kongressen med å minnes «de unge som har forlatt oss», skriver NTB.

- De var unge og politisk engasjerte akkurat som oss. De delte våre verdier. Familiene deres skal vite at vi deler deres smerte, som kjennes langt utenfor landets grenser, sa Guteland.

Hun avsluttet talen med ett minutts stillhet.

Skjerpet sikkerhet

Over 500 ungdommer fra hele Sverige deltar på Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbunds (SSU) årlige kongress.

Ifølge NTB har politiet har skjerpet sikkerheten på SSU-kongressen i Stockholm på grunn av angrepet på AUFs sommerleir.

Flere deltakere forteller til det svenske nyhetsbyrået TT at de er svært beveget over det som er skjedd i Norge, om sorgen, og om hvor rart det var å bli møtt av politi og sikkerhetsvakter da de ankom ABF-huset i Stockholm.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder