UTPEKES: Telemark bataljon-toppen Rune Wenneberg (41) utpekes av en rekke forsvarstopper som mannen bak krigskulturen i Telemark Bataljon. På det lille bildet poserer han i den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan. Bildet er tatt på vårparten i år og ble inntil nylig brukt av Wenneberg som hans profilbilde på Facebook. Foto: Pelle Rink / faksimile Foto:

Slik poserer majoren

Forsvarssjefen: - Dette er bare trist

KØBENHAVN/OSLO (VG) Her poserer Telemark bataljon-toppen Rune Wenneberg (41) med vikinghjelm, rockehilsen og dødninghode før han reiser ut på oppdrag i Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Majoren utpekes av en rekke forsvarstopper som mannen bak krigskulturen i Telemark Bataljon.

I går skrev VG at norske soldater i Afghanistan-tjeneste i intervjuer med bladet Alfa har kommet med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser, blant annet at det å krige er bedre enn å ha sex.

Debatt:Hva synes du om at norske Afghanistan-soldater sammenligner å krige med å ha sex?Diskutér her!

Nå får han sterk kritikk helt fra toppen av Forsvaret for å ha posert på et bilde med vikinghjelm på hodet og dødninghode på brystet. Han innrømmer også å stå bak kompaniets kamprop «Til Valhall».

Facebook:Norge i krig

Forsvarssjef Harald Sunde så bildet i går.

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG.

Les også:Soldater sparket for dårlige holdninger

VG MANDAG. Faksimile

Tar avstand

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sier han tar avstand fra bildet.

- Slike aparte holdninger er noe vi må kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghodet og det som fremstår som en vikingatferd, sier Brovold til VG.

Bildet av Wenneberg stammer fra nettsamfunnet Facebook, hvor majoren inntil nylig har brukt bilde som profilbilde. Etter at han fikk vite at VG jobbet med saken om holdningene i avdelingen, fjernet Wenneberg bildet.

Les også:- En hån mot de som ga sitt liv

- Det bildet er tatt inne i leiren. Det var bare for moro før vi dro ut på et oppdrag. Den hjelmen har fulgt alle Telemark bataljon-sjefer i alle kontingenter i alle land. Den og en ring som sjefen som er ute til enhver tid har, men som vi ikke bruker til noe. Det har alltid vært med oss siden 2003, forteller Wenneberg.

- Hvorfor denne hjelmen?

- Hjelmen er «just for fun» og det er knyttet til avdelingen. Det ligger ingen stor symbolikk, skumle meninger eller holdninger bak dette, sier han.

VGTV:Forsvarsministeren om sjokkuttalelsene

STOLT: Dette bildet av Rune Wenneberg er tatt på vårparten i år og ble nylig brukt som hans profilbilde på Facebook. Foto: Faksimile

Morobilde

Det er den tidligere presseoffiseren Lars Kroken som har tatt bildet.

- Jeg tok bildet rett før enheten i Telemark bataljon skulle ut på oppdrag i Faryab sammen med afghanske styrker. Det var generelt god stemning i leiren. Han tok på seg en hjelm og jeg tok bilde av det, et morobilde bare, som var ment for internt bruk. Dette skjedde på vårparten i 2010, sier Lars Kroken til VG.

Les også:Redaktør: Forsvaret svikter sine egne

Han har i utgangspunktet ikke ønsket at VG skal trykke bildet.

Det er Wenneberg som ledet avdelingen med soldater som til magasinet Alfa forteller at de mener å være i kamp er bedre enn sex. Her sier også Wennebergs arvtager at han har disponert styrkene sine med «den hensikt å drepe».

Etter at Claes Joachim Olsson ble drept i januar, har soldatene brukt symbolet med påskriften «Jokke - We will never forget».

- Det er et minnesmerke som ble laget for ham. Dødninghodet var en arv fra tidligere avdelinger som har vært i Afghanistan, men teksten ble laget av oss, forteller den tidligere kompanisjefen.

Kamprop

- Guttene i kompaniet fikk laget merket og jeg aksepterte bruken av det bevisst, selv om jeg samtidig skjønte at folk kunne reagere på det. Dette betydde noe for soldatene og jeg gikk selv med det av respekt for Jokke, sier han.

Vikingassosiasjonen er også noe som går igjen i kompanisjefens flere år lange tjeneste i Afghanistan.

- Vi har hatt et kamprop i kompaniet. Vi ropte «Til Valhall!». Dette er en greie som jeg har hatt. Alle sjefer har sine ritualer og sånne ting, og kampropet var en av mine. Men jeg vil avvise alle antydninger om at dette har noe med black metal, nasjonalistiske eller nazistiske holdninger å gjøre, sier han og legger til:

- Ingen har nektet meg å bruke slagordet. Ingen har hatt behov for det heller. Det er akkurat som Vålerenga roper om bønder, så har vi det som kamprop.

Wenneberg utpekes som sentral i arbeidet med å forme kulturen i Mek 4 i Telemark Bataljon, slik den fremstår i dag.

Bekymring

- Mitt inntrykk er at Wenneberg har spilt en hovedrolle i utviklingen av den krigerkulturen som har vokst frem i Telemark bataljon, i form av symbolbruk, kamprop og mange av de elementene det nå stilles spørsmål ved, sier feltprost i Forsvaret Alf Petter Hagesæther til VG. Dette har forsvarspresten også tatt opp med majoren, og formidlet at symbolene kan gi assosiasjoner til nazismen.

- Vi har vært i kontakt med hverandre, og jeg har uttrykt min bekymring i forhold til utvikling av krigerkulturen. Han har kontant avvist mine synspunkter, sier Hagesæther.

Dette bekrefter Wenneberg.

- Han sendte meg en mail i vår eller i sommer etter at jeg kom hjem til Norge, hvor han påpekte det han mente med nazisymboler. Vi har ingen problemer med at folk mener det, men problemet er at folk legger noe helt annet i det enn det vi gjør. Derfor har vi også kuttet det ut. Det er ikke verdt det. Vi har andre ting å bruke tid på, sier Wenneberg til VG.

Han avviser at hans avdeling har oppsøkt unødvendige skuddvekslinger, slik flere antydet overfor VG i går.

- Jeg har hørt ryktet, og jeg kan kategorisk avkrefte at vi noensinne har vært i nærheten av å gjøre noe sånt. Det er noe vi er stolte av. Jeg vet at vi ikke har gjort det, og jeg har ingen grunn til å tro at noen andre avdelinger har gjort det heller, sier han.

VGs reporter Rune Thomas Ege var presseoffiser for Forsvaret i Afghanistan fra januar til august 2008.

Les også

 1. Soldater sparket for dårlige holdninger

  (VG Nett) Flere soldater i Telemark bataljon har mistet jobben på grunn av dårlige holdninger.
 2. Avviser nazi-koblinger i Telemark bataljon

  (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon avviser at avdelingens omfattende bruk av norrøne symboler kan knyttes opp mot…
 3. Soldatenes sjef til VG Nett: - Bekymret for holdningene

  OSLO/RENA (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon sier han har behov for å gjøre noe med holdningene i avdelingen han…
 4. Erna Solberg om soldatsjokket: - Vi må ikke bli hysteriske

  (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg mener forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er naive når de slår…
 5. Usikker på om norske soldater har drept unødig

  Hærsjef Per Sverre Opedal har blitt varslet om at norske soldater kan ha tatt liv unødvendig - i skuddvekslinger de ikke…
 6. - Stikk i strid med NATOs ordre

  (VG Nett) Forsker Helge Lurås mener norske soldater trosser ordrene fra NATO og den amerikanske ledelsen i Kabul, når de…
 7. Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur: - En hån mot de som ga sitt liv

  (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tar sterk avstand fra sjokkuttalelsene fra norske…
 8. - Dødninghoder sprayet på afghanske hus

  RENA (VG) Som en del av et maktspill med Taliban-ledere, skal soldatene i Telemark bataljon ha sprayet dødninghoder…
 9. Redaktør: - Forsvaret svikter sine egne

  (VG Nett) Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen hevder at Forsvaret har forsøkt å stoppe sjokksitatene fra de norske…
 10. - Å krige er bedre enn sex

  (VG Nett) Mens sjefen mener hensikten med å være i Afghanistan er å drepe, sier soldatene under ham at det å være i kamp…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder