KLAR FOR PASSERING: En gruppe palestinere hadde lastet opp bilen før de igjen kunne passere grensen til Egypt. Foto: Afp

Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

Palestinere sto i kø for å passere da Egypt gjenåpnet grenseovergangen ved Rafah. Det er første gang på fire år at palestinere fritt får krysse grensen til Egypt.

Artikkelen er over åtte år gammel

Et par hundre mennesker sto og ventet på den palestinske siden før grenseovergangen ble åpnet lørdag morgen. Blant de første som fikk passere, var to ambulanser med pasienter som skulle til Egypt.

- Jeg har ventet på dette i flere år, og jeg er svært glad for at egyptiske myndigheter endelig har gjort det mulig for meg å reise til Tyrkia, sier Samah al-Rawagh (25), en av palestinerne som sto og ventet ved grensen.

- Jeg har prøvd å krysse grensen to ganger før, men måtte snu begge ganger, sier han.

Visumfritt for kvinner

Menn i alderen 18-40 år må ha visum for å krysse grensen til Egypt. Alle kvinner samt menn under 18 og over 40 kan derimot fritt passere.

Les også: Israel etter Obama-tale: - USA forstår oss ikke

Visum får palestinerne i dag utstedt i Ramallah på Vestbredden, ifølge Al Jazeera. Egyptiske myndigheter har imidlertid planer om å opprette et nytt visumkontor inne på Gazastripen.

Det er kun personer som får reise inn i Egypt ved Rafah, den eneste grenseovergangen fra Gazastripen som ikke går via Israel. Varer må fortsatt fraktes om Israel til det fattige palestinske området.

Grenseovergangen skal holde åpent i åtte timer hver dag fra klokken 9, bortsett fra på helligdager og på fredager.

Forsoningsavtale

Kunngjøringen om at Rafah skulle gjenåpnes, kom i april. Egypts utenriksminister Nabil al-Arabi sa da at grenseovergangen skulle gjenåpnes på permanent basis for å bidra til en svekkelse av Israels blokade mot Gazastripen.

Les også: Egypt åpner grensen til Gaza

Egypts beslutning kom kort tid etter at Hamas, som har makten på Gazastripen, hadde inngått en forsoningsavtale med den rivaliserende palestinske bevegelsen Fatah, som har makten på Vestbredden. Tre måneder i forveien ble Egypts president Hosni Mubarak presset til å gå av i et folkeopprør mot ham.

En talskvinne for Egypts utenriksdepartement sa tidligere denne uka at Egypt hadde tatt beslutningen på egen hånd, uten å rådføre seg med andre land.

Blokade

Israels blokade ble innført i 2006 etter at væpnede palestinere på Gazastripen tok den israelske soldaten Gilad Shalit til fange. Blokaden ble skjerpet året etter da Hamas tok kontrollen i området.

Israels visestatsminister Silvan Shalom sier ifølge The Jerusalem Post at Egypts beslutning om å gjenåpne grensen er farlig. Hamas mener på sin side at Egypts beslutning er modig og i tråd med folkeviljen i Egypt og på Gazastripen.

Ifølge en avtale som ble inngått i 2005, etter at Israel hadde trukket seg ut av Gazastripen, skal grenseovergangen ved Rafah voktes av Egypt, den palestinske selvstyremyndigheten og europeiske observatører i samarbeid.

EU har roset Egypts beslutning om å gjenåpne grensen og sier seg nå villig til å stille med nye observatører.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Egypt har åpnet grensen til Gaza-stripen

  2. Egypt åpner grensa til Gaza

  3. Egypt varsler åpen Gaza-grense hver dag

  4. Israel løslot 550 fanger etter Shalit-avtalen

  5. EU vil hjelpe Gazastripen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder