DRUKNET I MIDDELHAVET: Et barn som druknet i et av mandages båtforlis blir båret i land på øya Aegean på Rhodos, Hellas. Barnet var en av minst tre mennesker som omkom da en trebåt med flyktninger gikk på grunn mandag.

DRUKNET I MIDDELHAVET: Et barn som druknet i et av mandages båtforlis blir båret i land på øya Aegean på Rhodos, Hellas. Barnet var en av minst tre mennesker som omkom da en trebåt med flyktninger gikk på grunn mandag. Foto:Argiris Mantikos,Ap

Dette barnet kom aldri frem til Europa

Dette barnet er en av minst tre personer som aldri kom seg i land på den greske øya Rhodos. Trebåten barnet var om bord i sank bare meter fra land.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Foreløpig er det ikke kjent hvor gammelt barnet var, eller hvilket kjønn den unge flyktningen var. Det eneste man vet er at han eller hun aldri fikk oppleve å komme til Europa, slik tusenvis av desperate mennesker hver eneste uke forsøker.

Totalt 93 personer ble reddet da trebåten de satt gikk på et skjær og sank, bare meter fra land på Rhodos i Hellas. 30 av de overlevende ble sendt til et lokalt sykehus, opplyser Kystvakten i landet til nyhetsbyrået AP.

Flere båtulykker mandag:To båter med 400 passasjerer har sendt nødmelding

Dykkere og helikoptre fortsetter søket etter flere overlevende, og gresk politi frykter at dødstallet vil stige etter hvert som de forsøker å få oversikt over eksakt hvor mange som var om bord.

Nasjonaliteten til de om bord er foreløpig ikke kjent, skriver Sky News.

Kommentar fra VGs Shazia Sarwar:Det kunne vært pappa

11.000 båtflyktninger

Mandagens forlis kommer mindre enn to døgn etter at en båt forliste i Middelhavet etter å ha reist fra Libya. Til nå er 24 personer funnet døde og 28 personer reddet i livet, men en av de overlevende har forklart at det kan ha vært så mange som 950 personer på båten.

Hvis alle disse blir funnet døde, er det trolig den verste ulykken med en flyktningbåt på vei mellom Nord-Afrika og Sør-Europa noensinne.

Til sammen er 11.000 båtflyktninger blitt plukket opp siste uken. Mandag ettermiddag kunngjorde regjeringen at Norge vil sende et sivilt skip for å hjelpe Italia med å hindre døden i Middelhavet.

NÆR LAND: Mens noen svømmer mot land klamrer andre seg fast til båten. Båten kom fra Tyrkia, men det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter som var om bord. Foto:Michalis Loizos,Ap

I en undersøkelse fra i fjor svarte rundt 3000 asylsøkere i Norge at de hadde kommet hit etter først å ha blitt smuglet fra Libya til Italia med båt over Middelhavet.

Sterke inntrykk

Rundt tjue norske skip bidro i fjor til å redde 5000 mennesker opp av Middelhavet. Ifølge EU og FN kan det bli en firedobling i antall mennesker som forsøker å komme seg over Middelhavet denne sommeren.

Les også:33 norske sjømenn i kamp på liv og død i Middelhavet - har reddet 1909 flyktninger fra drukningsdøden

Direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen, forteller om dramatiske inntrykk for norske sjøfolk som har deltatt i redningsoperasjonene:

– De er utsatt for veldig sterke inntrykk. De opplever en intens glede når de redder opp mennesker, men samme intense fortvilelse når de finner druknede mennesker i vannet, særlig når det er familier med små barn, sier Henriksen.

– I et desperat forsøk binder noen familier seg sammen med tau for ikke å drive fra hverandre. Mange blir liggende i sjøen etter at de har druknet når hjelpen endelig kommer, og robuste sjøfolk gråter når forteller hva de opplever, fortsetter han.

Les VG Helgs sterke møte med overlevende:Tre overlevendeforteller: Den grufulle dødsflukten.

Krisemøte i EU

EU-president Donald Tusk innkaller til ekstraordinært toppmøte i forbindelse med flyktningkatastrofen i Middelhavet. På Twitter skriver Tusk at han kaller inn EUs- stats- og regjeringssjefer til det ekstraordinære toppmøtet førstkommende torsdag.

Storbritannias statsminister David Cameron kaller mandag en «mørk dag for Europa», og ønsker krisemøtet velkommen.

– Jeg tror vi trenger en omfattende plan som involverer søk og redning, men det er også viktig å gjøre mer for å håndtere problemene i landene hvor disse menneskene kommer fra, sier Cameron.

Talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf sier mandag at USA vil fortsette å samarbeide med Europa om krisen i Middelhavet.

Tipunktsplan

EU-kommisjonen la mandag fram forslag om ti tiltak som skal bidra til å bremse strømmen av flyktninger som krysser Middelhavet:

1. EU vil forsterke det maritime patruljeoppdraget i Middelhavet, kalt Triton, både økonomisk og med mer utstyr. I tillegg skal havområdet patruljeringen foregår i, utvides.

2. EU vil gjøre en mer systematisk innsats for å ta og ødelegge fartøy som brukes av menneskesmuglere. Det skal ifølge EU-kilder gjøres gjennom en kombinert sivil og militær operasjon. Detaljer om dette er imidlertid ikke offentliggjort.

3. EUs politistyrke, grensekontroll, asylvirksomhet og påtalemyndigheter skal møtes jevnlig og jobbe tettere sammen for å samle informasjon om hvordan menneskesmuglerne opererer og hvordan de finansieres, og samarbeide om etterforskning.

4. EUs kontor for asylsaker skal sende team til Italia og Hellas for å bistå i behandling av asylsøknader.

5. Alle EU-landene skal ta fingeravtrykk av alle migranter.

6. EU vil vurderer mulighetene for en «akutt omplasseringsmekanisme» for migranter.

7. EU-kommisjonen skal lansere et frivillig pilotprosjekt for å flytte flyktninger over hele Europa.

8. EU vil opprette et program for rask tilbakesendelse av «ulovlige» flyktninger. Programmet skal koordineres av EUs grensekontrollbyrå Frontex.

9. EU vil, gjennom en felles innsats fra Kommisjonen og EUs diplomati, engasjere seg mer med Libyas naboland.

10. EU vil utplassere tjenestemenn fra immigrasjonsmyndighetene i utlandet for å samle informasjon og etterretningsopplysninger om flyktningstrømmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder