TRAGEDIE: 71 mennesker ble funnet døde i lastebilen som var beregnet for kjøttransport. Menneskesmuglerne hadde stuet minst fem mennesker per kvadratmeter i det lufttette lasterommet. Foto:Heinz-Peter Bader,Reuters

16 av 71 flykninger obdusert: Flyktningene døde av kvelning

Stopper flyktning-lastebiler i flere land

Flere mistenkte menneskesmuglere pågrepet

Det var fem flyktninger per kvadratmeter i lastebilen i Østerrike. De døde da det var tomt for oksygen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Østerriksk politi opplyser søndag at 16 av de 71 flyktningene, som trolig kommer fra Syria og Afghanistan, døde av kvelning. To rettsmedisinere har jobbet døgnet rundt de siste dagene.

– Vi venter på den endelige rapport fra rettsmedisinerne. Men virker som om de ble kvalt, sier talsmann Gerald Pangl for politiet i delstaten i Burgenland til Reuters.

De kyniske menneskesmuglerne presset inn minst fem desperate flyktninger per kvadratmeter i lastebilen som torsdag ble funnet langs en motorvei i Østerrike.

VG MENER:Schengen må styrkes

– Luft nok til mindre enn én time

Lastebilen, som var beregnet for transport av kjøttprodukter, var lufttett. Det var nok oksygen i transportrommet med 71 mennesker til mindre enn én time, ifølge en utregning den tyske avisen Bild har gjennomført.

De døde er 59 menn, åtte kvinner og fire barn.

Lørdag pågrep politiet i Ungarn nok en mann, ungarsk statsborger, som mistenkes å ha noe med dødslastebilen å gjøre. Fra før er tre bulgarere og én afghaner pågrepet i saken.

TATT: Her blir en av de mistenkte menneskesmuglerne fremstilt for en domstol i Ungarn. Foto:Attila Kisbenedek,Afp

VG ved piggtrådgjerdet i Ungarn

Ifølge Reuters risikerer de pågrepne opptil 16 år i fengsel for menneskesmugling i Bulgaria. I tillegg risikerer de å bli tiltalt for drap i Østerrike.

Fredag ble nok en lastebil med 26 flyktninger stoppet i Østerrike, blant dem tre barn som var i ferd med å dø av tørst.

Stanser flere menneskesmuglere

Søndag kommer det nye meldinger om lastebiler med flyktninger som er stanset i europeiske land, melder Reuters.

FEM PÅGREPET: Totalt er fem menn tatt etter funnet av lastebilen i Østerrike. Her føres to av de pågrepne inn i retten i den ungarske byen Kecskemet. Foto:Attila Kisbenedek,Afp

Livet ved grensen som kalles «Festning Europa»

Ungarsk politi stoppet en rumensk lastebil med 41 flyktninger. Sjåføren, en rumensk statsborger, er anholdt. Det er ingen meldinger om at noen av flyktningene er skadet.

Lørdag ble en litauisk mann stanset utenfor den ungarske hovedstaden Budapest. Han ble anholdt etter at det ble funnet tolv syrere i kjøretøyet hans.

Samme dag ble en østerriksk statsborger pågrepet på motorveien mellom Budapest og Wien. I bilen hadde han fem syrere.

– MAFIA: De pågrepne knyttes til en menneskesmugler-mafia i Ungarn og Bulgaria. Tre av mennene er bulgarske statsborgere, én er fra Ungarn, mens den femte er fra Afghanistan. Foto:Bela Szandelszky,Ap

VG-kommentar: Fornuft og følelser

Også en polsk statsborger er tatt for å ha syv syriske flyktninger i bilen, som var franskregistrert.

Fredag var det også flere kjøretøy som ble stoppet. Tre ungarske menn ble tatt da de transporterte 19 syriske flyktninger i en varebil.

Torsdag ble tre kjøretøy med italienske skilter stanset på en avsidesliggende vei i Sør-Ungarn. I det som var en bil, en varebil og en lastebil, transporterte 69 syriske og tolv irakiske flyktninger.

Sjåførene var alle serbiske statsborgere.

I Spania har politiet stoppet flere menneskesmuglingsforsøk med vannscootere fra Marokko.

Har du fått med deg denne?Da nordmenn var båtflyktninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder