SJARMØR: Silvio Berlusconi er kjent for å forføre unge kvinner. Men han er også flink til å forføre velgere, ifølge førstelektor Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo. Foto: Reuters

Monti frykter velgerne lar seg forføre av Berlusconi

Statsminister Mario Monti advarer italienerne mot å la seg lokke av «fløytespilleren» Silvio Berlusconi. Men også Montis sentrumsallianse kan tjene på at Berlusconi igjen har fått draget på velgerne.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den ellers så sindige Monti skjerpet ordbruken da han mandag kommenterte Berlusconis framgang på meningsmålingene.
- At italienerne igjen kan tro på løftene som kommer fra hans munn, minner meg kun om én ting: Eventyret om fløytespilleren fra Hameln, sa statsministeren i et TV-intervju.

«Fløytespilleren» er på norsk kjent som «rottefangeren», og eventyret handler om hvordan han med fagre toner lokket til seg barna i den tyske byen Hameln. De fulgte etter rottefangeren og kom aldri tilbake.

BAKGRUNN: Berlusconi åpner for comeback - som finansminister

Monti mener Berlusconi har lurt italienere flere ganger før og at han planlegger å reversere de økonomiske reformene i landet. De har Monti kjempet hardt for å innføre i et forsøk på å stanse krisen i økonomien.

FRYKT: Avtroppende statsminister Mario Monti frykter Silvio Berlusconis forføreriske fløytespill. Foto: Reuters

Sjarmerte TV-seerne

At Berlusconi igjen skal få regjeringsmakt, er imidlertid lite sannsynlig, selv om han er blitt mer populær den siste tiden.

Eks-statsministerens allianse av høyrepartier går fram 1,6 prosentpoeng til 26 prosent i en ny meningsmåling. I andre målinger øker Berlusconi oppslutningen med opptil 3 prosentpoeng, delvis som resultat av et TV-show i forrige uke hvor han sjarmerte seerne.

Likevel er det langt igjen før høyrealliansen kan begynne å håpe på flertall i valget som skal holdes 24. og 25. februar.

- Berlusconi vil trolig gjøre det svært godt i valget hvis du ser resultatet i forhold til alle skandalene som omgir ham. Men han vil neppe klare å stable på beina en regjeringskoalisjon, sier førstelektor Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo til NTB.

Flertallet kan glippe

Den som for tiden gjør det best på målingene, er eks-kommunisten Pier Luigi Bersani, som leder en allianse av venstreorienterte partier.

Men også han blir trolig nødt til å samarbeide med andre for å danne regjering. Nyhetsbyrået Reuters skriver at det kan bli umulig for Bersani å danne en ren venstreregjering hvis Berlusconi gjør det godt i valget.

Selv om ikke eks-statsministeren blir valgets vinner, kan han sikre seg nok representanter til at flertallet glipper for Bersani og hans allierte.

I så fall vil Bersani måtte vende seg til Mario Monti og hans sentrumsallianse og be om et samarbeid med den.

På den måten kan Monti beholde en rolle i regjeringen og jobbe videre med de økonomiske reformene han har innført som statsminister.

- Foretrekker sentrum

Elisabetta Cassina Wolff tror på sin side at Bersani uansett vil foretrekke et samarbeid med Monti framfor å gå i regjering med partiene ytterst på venstresiden. I så fall er Monti nærmest sikret en rolle i den nye regjeringen dersom han selv ønsker det.

- Jeg tror helt klart at Bersani ønsker å regjere sammen med Monti. Hans parti har tross alt støttet Montis regjering i parlamentet og vært lojal i løpet av det siste året, sier Wolff.

At Silvio Berlusconi fortsatt er populær, tross alle skandalene han har vært innblandet i, forklarer hun delvis med et svært godt TV-tekke.

- Han er en vanvittig god forfører. Og mange med lav utdanning lar seg forføre, mener Wolff.

Det pågår for tiden flere rettsprosesser mot Berlusconi. 76-åringen er tiltalt for å ha kjøpt sex av en 17 år gammel jente, og i fjor ble han dømt for skatteunndragelser.

Dommen er anket, og det kan gå flere år før det blir satt endelig punktum i skattesaken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder