I HARDT VÆR: NSA har de siste månedene fått mye kritikk for sin overvåking av både amerikanske og utenlandske borgere. FOTO: PATRICK SEMANSKY/AP PHOTO

The Guardian: NSA avlyttet 35 statsledere

Ifølge dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden skal NSA ha fått telefonnumrene til en rekke statsledere fra et amerikansk departement.

Artikkelen er over seks år gammel

Den britiske avisen The Guardian skriver torsdag kveld at den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) har overvåket telefonsamtalene til 35 statsledere.

Dette skal NSA ha gjort etter å ha fått numrene fra et av departementene i den amerikanske regjeringen.

Opplysningene kommer frem i en hemmelig notat som Edward Snowden har lekket til avisen. I notatet oppfordrer NSA høytstående embetsmenn i flere departement til å dele sine telefonlister med NSA. Oppfordringen gikk ut til blant annet Det hvite hus, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Numrene skulle NSA bruke til å legge til viktige utenlandske politikere til sitt overvåkingssystem.

Ga bort 200 numre

Ifølge notatet skal en embetsmann ha gitt over 200 numre til NSA. Blant disse var nummeret til 35 statsledere. Det er ikke kjent hvilke statsledere det dreier seg om.

NSA skal umiddelbart ha startet arbeidet med å overvåke disse numrene.

Numrene skal videre ha blitt brukt til å skaffe nye nummer som kunne overvåkes.

I notatet kommer det frem at en rekke av de 200 numrene allerede var kjente fra før. 43 av numrene skal likevel tidligere ha vært ukjente for NSA.

Snowden-dokumentet sier at avlyttingen hadde gitt «lite etterretning å melde».

Notatet stammer fra 2006, da George W. Bush fremdeles var president i USA. Condoleezza Rice var da utenriksminister, mens Donald Rumsfeld var forsvarsminister.

VGTV: Slik svarer USA på påstandene

Skal ha overvåket Merkel

Avsløringen vil trolig skjerpe den allerede anspente stemningen mellom USA og enkelte europeiske land. Tidligere denne uken ble det kjent at USA skal ha overvåket Tysklands leder Angela Merkel.

Merkel har reagert kraftig på opplysningene, og slått fast at «venner ikke overvåker hverandre».

Det er ikke kjent om noen norske toppolitikere har blitt overvåket, men norsk eksperter sier til VG at USA kan ha motiver for å overvåke Norge.

Det hvite hus nekter fortsatt å kommentere den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSAs angivelig avlytting av den tyske statsministeren. En pressetalsmann vil overhodet ikke si noe om saken.

Talsmannen Jay Carney medga torsdag at avsløringene dagen før om mulig avlytting av Angela Merkels mobiltelefon hadde skapt spenning i forholdet til USAs nære allierte Tyskland. Men lenger ville han ikke gå.

Carney framholdt i stedet at han ikke kan gi offentlige kommentarer til noen «bestemt, påstått etterretningsvirksomhet». Onsdag sa han nokså tvetydig at USA ikke avlytter Merkel nå eller vil gjøre det i fremtiden - men ikke uttrykkelig avviste at slik avlytting har skjedd tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder