KJEMPER OM MAKTEN: President Francois Bozize flyktet til nabolandet Kongo etter at opprørere inntok hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk søndag. Her er presidenten under en pressekonferanse i palasset i januar i år. Foto: SIA KAMBOU, AFP, NTB SCANPIX

Opprørere har inntatt presidentpalasset i Bangui

(VG Nett) President Francois Bozize flyktet til nabolandet Kongo da opprørere inntok hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk søndag.

 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

- Opprørerne kontrollerer byen. Jeg håper det ikke kommer flere represalier, sier talsmann for presidenten, Gaston Mackouzangba til nyhetsbyrået Reuters søndag formiddag.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP sier at det brøt ut intense skuddvekslinger ved 7-tiden søndag morgen lokal tid.

- Vi har tatt presidentpalasset. Bozize var ikke der, sier en av opprørskommandantene, Djouma Narkoyo, til nyhetsbyrået AFP.

Opprørsleder vil holde tale

Ifølge Reuters har president Bozize flyktet over elven Oubangi til nabolandet Den demokratiske republikken Kongo etter at opprørerne inntok hovedstaden.

Tidligere på dagen ble det meldt om intens skyting utenfor presidentpalasset. En ansatt på et hotell i nærheten meldte også om skyting, melder NTB.

- Det er massevis av skyting rundt palasset og selv her jeg er, sier personen, som befant seg 300 meter unna palasset.

Opprørerne var søndag formiddag på vei mot det nasjonale kringkastingshuset, der opprørsleder Michel Djotodia planlegger å holde en radiooverført tale, ifølge opprørskommandanten Narkoyo, melder NTB.

HOLDER TALE: Opprørsleder Michel Djotodia er ventet å holde en radiooverført tale etter at opprørere inntok hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk søndag. Foto: STEVE JORDAN, AFP, NTB SCANPIX


Britiske BBC meldte lørdag at flere hundre opprørere hadde inntatt hovedstaden Bangui og var i harde kamper med regjeringssoldatene. Ifølge kanalen har det vært kamper mellom regjeringen og opprørerne siden i desember i fjor.

Det fattige landet sør for Sahara-ørkenen fikk i januar en samlingsregjering der også opprørerne deltok. Forsøket på forsoning varte imidlertid ikke lenge - opprørerne trakk seg ut da de ikke fikk innvilget kravene om frigivelse av politiske fanger.

Svak hær

Siden den gang har det vært jevnlige trefninger mellom regjeringsstyrkene og opprørere. BBC skriver at president Bozize ikke har ønsket en for sterk hær i frykt for militærkupp, og dermed har ikke regjeringshæren klart å hamle opp med opprørsstyrkene.

President Bozize kom selv til makten gjennom et militærkupp i 2003.

Den sentralafrikanske republikk er blant verdens aller fattigste stater. Ifølge FNs årlige oversikt over levestandarden i verdens land, HDI-indeksen, er landet på 180. plass av 186 registrerte stater.

Mer om

 1. Den sentralafrikanske republikk

Flere artikler

 1. Sentralafrikansk kuppleder forkaster grunnloven

 2. Harde kamper i Bangui før FN-avstemning

 3. Derfor er det kaos i Den sentralafrikanske republikk

 4. Jubel over at Sentral-Afrikas president går av

 5. USA bidrar med fly til Den sentralafrikanske republikk

Fra andre aviser

 1. Opprørere tar makten i Den sentralafrikanske republikk

  Bergens Tidende
 2. Opprørere sier de vil til presidentpalasset

  Aftenposten
 3. - Sentralafrikanske opprørere har inntatt presidentpalass

  Bergens Tidende
 4. Presidenten rømte fra kuppmakerne i helikopter

  Aftenposten
 5. Kuppleder befester makten

  Aftenposten
 6. Opprørere tar makten i Bangui

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder