OMSTRIDT: Et japansk Orion-fly er her fotografert ved de omstridte øyene i 2011. Foto: AP

Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

Kina har opprettet en kinesisk forsvarssone i luftrommet over noen øyer og et stort havområde som Kina strides med Japan om. Sivile flyselskaper må melde til Beijing når de krysser sonen.

Artikkelen er over seks år gammel

Dermed tvinger Kina internasjonale flyselskaper til å anerkjenne Kinas myndighet over øyene som Japan har administrert og hevdet suverenitet over siden 1895. Japan regner øyene og luftrommet som sitt territorium.

Kina kaller den nye sonen, som har et omfang som tilsvarer to tredeler av Storbritannia, en «luftforsvarsidentifiseringssone».

Sonen dekker luftrommet over og rundt en gruppe ubebodde øyer, kalt Senkaku på japansk og Diaoyu på kinesisk, som står i sentrum for det tilspissede forholdet mellom de to landene.

Japans egen tilsvarende sone omfatter også de omstridte øyene, og de overlapper nå hverandre.

Protest

Japan og USA har allerede kommet med skarp kritikk mot det kinesiske tiltaket. Eksperter sier at målet er å undergrave og svekke Japans påstand om at landet administrerer og kontrollerer øyene.

Kina sier at de nye reglene ikke skal berøre «normale operasjoner» for internasjonal luftfart. Men samtidig heter det at Kina vil gripe til «defensive krisetiltak» mot fly som ikke identifiserer seg på riktig måte.

Opprettelsen av sonen kan spre synspunktet at Japan ikke er i stand til å opprettholde administrativ kontroll med området, ifølge Hiroko Maeda, forsker ved PHP-instituttet, en japansk forskningsinstitusjon.

- Kina har allerede sendt sine skip dit. Nå trapper de opp tiltakene i luften også, sier hun.

Mot det uventede

Japans statsminister Shinzo Abe sier at Kina forsøker å tvinge andre land til å gjøre som Kina befaler. Japans utenriksdepartement advarer mot en opptrapping til « det uventede».

- Jeg er sterkt bekymret fordi det er en grunnleggende farlig handling som kan forårsake uønskede konsekvenser, sa Abe i en tale til den japanske nasjonalforsamlingen mandag.

- Japan vil be Kina vise tilbakeholdenhet mens vi fortsetter vårt samarbeid med verdenssamfunnet, tilføyde han.

USAs utenriksminister John Kerry har oppfordret Kina til å vise tilbakeholdenhet. USA er «dypt bekymret», og tiltaket øker «risikoen for en hendelse», ifølge Kerry.

- Denne ensidige handlingen utgjør et forsøk på å endre status quo i Øst-Kinahavet, sier Kerry.

Også Sør-Korea kritiserer det kinesiske utspillet.

Føyer seg

En representant for Sør-Koreas luftfartsmyndigheter sier sørkoreanske fly vil rette seg etter Kinas krav og informere kinesiske myndigheter.

Også en talsmann for Japans sivile luftfartsmyndigheter sier japanske fly som krysser sonen mot mål utenfor Kinas fastland, vil måtte informere Kina. Japanske fly har også blitt rådet til å vise større forsiktighet.

En talsmann for det australske flyselskapet Qantas Airways sier at selskapets ansatte er blitt informert om at de må rette seg etter Kinas krav når de er i områder som berøres.

- Flere soner

Kina sa i kunngjøringen som kom lørdag, at landet også vil opprette flere slike luftforsvarssoner når forberedelsene til det er ferdige. Forsvarsdepartementet ga ingen flere detaljer og avslo å si mer da det ble kontaktet av nyhetsbyrået Reuters.

Kina gjør også krav på størsteparten av Sør-Kinahavet, krav som kolliderer med krav fra Filippinene, Vietnam, Malaysia, Brunei og Taiwan. De motstridende kravene gjør området til et av de potensielt mest spente i Øst-Asia. Kina har allerede innlemmet deler av den nordlige øygruppen Parcel-øyene i provinsen Hainan.

Les også

 1. Kina fester grepet rundt omstridte øyer

  Japan reagerer sterkt etter at Beijing har gjort det klart at Kina vil forsvare luftrommet over de kontroversielle øyene…
 2. Japan: Kina truer freden

  Japan sier at Kina er i ferd med å ødelegge freden i øystriden mellom de to landene.
 3. Flytende krigsmaskin til 6,8 milliarder kroner

  Her er Japans største krigsskip siden annen verdenskrig - det 248 meter lange helikopterhangarskipet Izumo, med en…
 4. - Japan-ekspert blir Kinas neste utenriksminister

  Kinas neste utenriksminister blir en anerkjent diplomat og ekspert på Japan og Nord-Korea, oppgir tre uavhengige kilder.
 5. FN skal vurdere Kinas krav på omstridte øyer

  FN skal senere i år foreta en vitenskapelig vurdering av Kinas krav på en gruppe øyer i Øst-Kinahavet som også Japan…

Mer om

 1. Kina
 2. Japan

Flere artikler

 1. USA sendte bombefly til omstridte øyer i Østkinahavet

 2. Japan protesterer mot nærgående kinesiske fartøy

 3. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

 4. USA utfordrer Kinas øy-krav

 5. Japan utfordrer Kinas flysone

Fra andre aviser

 1. Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

  Fædrelandsvennen
 2. USA har krysset omstridt japansk-kinesisk luftrom

  Aftenposten
 3. Krigshissing i Sørøst-Asia

  Aftenposten
 4. USA bekymret over kinesisk syn på omstridte øyer

  Bergens Tidende
 5. USA bekymret over kinesisk syn på omstridte øyer

  Fædrelandsvennen
 6. USA sendte bombefly gjennom omstridt luftrom

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no