PARTENE SVARER: Palestinakomiteens leder, Kathrine Jensen (t.v.) og informasjonsansvarlig Beate Mikkelsen ved den israelske ambassade stilte spørsmål til hverandre – og fikk svar. Bildet er fra et av Israels bombeangrep i Gaza by tirsdag. Foto:Thomas Coex,

Israels fem spørsmål til Palestinakomiteen

VG ba partene i Israel-Palestina-konflikten stille spørsmål til hverandre – og besvare dem. Begge deler avslører hvor vanskelig konflikten er.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Israels ambassade i NorgePalestinakomiteen i Norge - Fritt Palestina

Her følger spørsmålene som er utarbeidet av den Israelske ambassade ved informasjonsansvarlig Beate Mikkelsen og besvart av Palestinakomiteens leder, Kathrine Jensen.

1) ISRAEL SPØR: – Palestinere selv forteller at Hamas bruker sine egne som menneskelige skjold og organisasjonen sier at «alle israelere er legitime mål». Kan Palestinakomiteen forsvare slike holdninger og handlinger?

PALESTINAKOMITEEN SVARER: – Nei, Palestinakomiteen forsvarer ikke slike holdninger og handlinger. Hverken fra palestinsk eller israelsk side. Bosetterne som bor i en militærbase ved Shuhada Street i Hebron er brudd på 4. Genévekonvensjonen.

2) ISRAEL SPØR: – Hvordan kan Israel stole på at palestinerne, med president Abbas i spissen, virkelig ønsker en ekte, langsiktig og fredelig løsning for begge parter når palestinske barn lærer på barne-TV at Israel og jøder er fienden, når fotballbaner og offentlige steder blir oppkalt etter personer som har drept sivile israelere, eller når "lønnen" til de palestinske fangene i israelske fengsel blir høyere etter jo flere israelere de har drept?

PALESTINAKOMITEEN SVARER: – All dehumanisering og etablering av fiendebilder for å forsterke egne maktposisjoner er selvsagt med på å bryte ned muligheter for sameksistens, og når det skjer på palestinsk side er det like uakseptabelt og farlig som når Israels statsminister omtaler palestinere som dyr forkledd som mennesker eller politikere i Knesset sier at palestinske kvinner er fienden fordi de føder små slanger.

3) ISRAEL SPØR: – I mai ble den internasjonale undersøkelsen over jødehat publisert av Anti Defamation League. De høyeste tallene finner man i Gaza og på Vestbredden der 92% av befolkningen har antisemittiske holdninger. Hvilke konsekvenser kan dette ha for en fredsprosess med Israel der 80% av innbyggerne er jøder?

PALESTINAKOMITEEN SVARER: – Ambassaden vet sikkert at Anti Defamation League er en lobbyorganisasjon for Israel og ikke den mest troverdige kilden. Undersøkelser om antisemittisme er svært viktige, da antisemittisme er et stort problem som det er viktig å bekjempe.

Det som er beklagelig med Israels beskyldninger om antisemittisme for å kneble meningsmotstand, er at de da underminerer alvoret i den reelle antisemittismen.

Det vil være klokt å vurdere kriteriene i den nevnte undersøkelsen og understreke at blant palestinere under okkupasjon og blokade vil det nødvendigvis være mange motforestillinger mot israelere. Altså ikke mot jøder, men mot okkupanter.

4) ISRAEL SPØR: – Over en million jøder måtte flykte fra land i Midtøsten etter at staten Israel ble opprettet. Disse ble umiddelbart integrert i Israel. Hvorfor lider palestinere fremdeles i flyktningsleire i arabiske land som Libanon og Jordan uten tilgang til basisrettigheter- og tjenester?

PALESTINAKOMITEEN SVARER: – Dessverre lever mange palestinske flyktninger under svært vanskelige forhold i andre land. Forholdene varierer fra å være utestengt fra å ha visse yrker til å ha statsborgerskap uten fulle rettigheter.

Dette fratar ikke Israel sin del av ansvaret for flyktningsituasjonen. FN-resolusjon 194 fra 1948 slår fast de palestinske flyktningenes rett til å vende tilbake. Å gi opp denne retten handler om å gi opp sin palestinske identitet.

5) ISRAEL SPØR: – Alle israelere og palestinere bør se innover og reflektere over mulige konsekvenser av sine ytringer og handlinger. Hva mener Palestinakomiteen at palestinske ledere og folket kunne gjort annerledes?

PALESTINAKOMITEEN SVARER: – Palestinakomiteen ser at palestinske ledere kunne holdt fast ved kravet fra 1948, nemlig frigjøring av hele Palestina fra sionismen, og like rettigheter for alle i landet, uansett tro. I stedet har lederne inngått kompromisser, og har gått fra skanse til skanse til de i dag forhandler om 22% av det opprinnelige Palestina.

Vi håper som dem at denne strategien til sist vil bringe fred og rettferdighet til både israelere og palestinere. Men ansvaret ligger hos dem som har hatt makt til å okkupere og fordrive, staten Israels ledere.

Kritiserer spørsmålene

Palestinakomiteen reagerer på spørsmålene fra den israelske ambassade.

– Jeg må si at spørsmålene fra den israelske ambassaden overrasker meg. Jeg hadde forventet at de skulle være på et annet nivå. Dette er med på å polarisere debatten, og jeg opplever ikke at det er med på å drive fram et konstruktivt ordskifte, sier leder Kathrine Jensen i Palestinakomiteen til VG.

– Spørsmålene er tendensiøse, propagandistiske og viser at Israel ikke under noen omstendighet tar ansvar for situasjonen i området, mener Kathrine Jensen.

Informasjonsansvarlig Beate Mikkelsen ved Israels ambassade har følgende kommentar til kritikken:

– Jeg synes det er synd at hun oppfatter det slik. Jeg besvarte spørsmålene til Palestinakomiteens leder og forventer at hun besvarer mine, sier Beate Mikkelsen til VG.

Palestinakomiteens fem spørsmål til Israel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder