Rasende demonstranter i New York roper Garners siste ord

Garners enke nekter å tilgi politimannen

Justisministeren lover granskningFamilien til avdøde Eric Garner nekter å tilgi politimannen som tok det dødelige grepet på seksbarnsfaren. Nå demonstrerer flere tusen i New Yorks gater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«I can't breathe!» («Jeg får ikke puste!») roper demonstrantene som akkurat nå samler seg i sentrum av Manhattan, melder New York Times.

Ordene var Eric Garners (48) siste. Han døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok et etter all sannsynlighet dødelig halsgrep på ham i et forsøk på å legge ham i håndjern for ulovlig sigarettsalg.

Demonstrantene på Manhattan, Staten Island og i flere andre amerikanske byer vil ikke godta at storjuryen på Staten Island droppet å ta ut tiltale mot Pantaleo. I New York er West Side Highway og Times Square nå avstengt, og trafikken står flere steder. Mange av demonstrantene presser mot politistyrkene som har sperret veien med utrykningskjøretøyer.

I forbindelse med den tradisjonelle tenningen av julegranen ved Rockefeller Center, måtte politiet sette opp barrikader for å holde demonstrantene unna.

Minst 30 personer er arrestert, og ifølge CNN er det mange politifolk i sivil som går blant demonstrantene. Demonstrantene beveger seg rundt og planlegger for å unngå å bli fjernet av politiet.

– Vi vil at NYPD skal se hvor rasende vi er. Når vi flytter oss rundt får vi med oss flere. Vi blir her uansett hvor lang tid det tar, sier en av demonstrantene til CNN.

Se video av pågripelsen her eller nederst i saken.

New York Daily News har torsdag en svart forside med tittelen «We can't breathe».

I SORG: Moren til Eric Garner (t.h), sammen med enken Esaw på en pressekonferanse etter storjuryens beslutning onsdag. Foto:AFP,

Nekter å tilgi

Både borgermester Bill de Blasio og president Barack Obama har manet til ro, og foreløpig går demonstrasjonene fredelig for seg, men mange er sinte, og andre gråter.

Pantaleo har uttrykt sin kondolanse, men Garners enke, Esaw, nekter å ta den imot.

– Tiden for kondolanse var da mannen min gispet etter luft, da han ba dem om å få puste, sa Esaw Garner på en pressekonferanse onsdag.

– Han skulle ikke ha dødd på den måten. Han skulle ikke vært død. Han skulle vært her og feiret jul og Thanksgiving med sine barn og barnebarn. Hvorfor er han ikke det? Fordi en politimann gjorde noe galt. En som blir betalt for å gjøre rett, gjorde noe galt. Og han blir ikke ansvarliggjort. Men min manns død skal ikke være forgjeves. Jeg vil kjempe kampen til mitt siste ånderett, sier hun.

Garners mor kan ikke forstå at storjuryen ikke tok ut tiltale.

– Hva så de på? Så de den samme videoen som resten av verden så? spør hun ifølge NBC News.

Pågripelsen ble filmet av en forbipasserende, og opptaket viser at Pantaleo tok kvelertak bakfra på 43-åringen, noe som har vært ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter siden 1993.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept ved at politiet la press på halsen og brystkassen hans. New Yorks politisjef William Bratton sier til CNN at han vil se på om det er brutt retningslinjer i denne saken.

BLOKADE: NYPD er forberedt på sammenstøt ved West Side Highway i New York. Foto:,Reuters

Obama: Det skal være likhet for loven

Dødsfallet er for mange amerikanere et av mange bevis på at svarte amerikanere ikke blir behandlet rettferdig av politiet. I Ferguson i Missouri har politidrapet på Michael Brown skapt opptøyer i flere måneder, både i etterkant av drapet og da det ble kjent at politimannen som skjøt ham ikke blir tiltalt.

For noen uker siden ble 12 år gamle Tamir Rice skutt og drept av politiet i Cleveland. En overvåkningsvideo viser at det tok få sekunder fra politiet gikk ut av bilen til gutten ble skutt. Drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i 2012 og rettssaken som fulgte, skapte også opptøyer og protester i Florida.

Både president Barack Obama og justisminister Eric Holder kommenterte avgjørelsen til storjuryen i kveld, og Holder lover en føderal etterforskning av dødsfallet. Obama lovte mer handlekraft for å sikre at svarte amerikanere føler seg godt nok ivaretatt.

– Vi skal ta konkrete steg for å bedre treningen og arbeidet med statlig og lokalt politi når det kommer til politiarbeid i samfunn med etniske minoriteter, sa han.

– Jeg er ikke interessert i prat, jeg er interessert i handling. Og jeg er fullstendig dedikert, som USAs president, til å sørge for at vi kan være sikre på at vi er et land der alle tror på kjerneprinsippet likhet for loven, sa Obama.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder