Nytt angrep i den danske hovedstaden: Én skutt og drept utenfor synagoge i København

TV 2: Den døde var en jødisk vakt

To politibetjenter såret

Massiv jakt etter gjerningsmannen

KØBENHAVN/O»SLO (VG) Store politistyrker jakter gjerningspersonen etter nok en skyteepisode i København.

Bare timer etter attentatet mot et ytringsfrihetsarrangement i København lørdag ettermiddag skjedde det en ny, rystende hendelse i Danmarks hovedstad.

En sivil person ble skutt og drept utenfor en jødisk synagoge i Krystalgaden ved ett-tiden natt til søndag.

Formannen for Det jødiske samfund i Danmark sier til danske TV 2 at mannen var en jødisk ung mann som var vakt i inngangen til synagogen.

– Han foretok adgangskontroll ved synagogen i Krystalgade, fordi det var en jødisk konfirmasjon der, sier Dan Rosenberg Asmussen til TV 2.

Opplysningen er ikke bekreftet av dansk politi.

To såret

To politibetjenter ble truffet i henholdsvis arm og ben, men ble ikke livstruende såret.

På en pressekonferanse klokken 4 opplyste politiet at de to betjentene befant seg utenfor synagogen da en person ankom og løsnet skudd.

Politiet har natt til søndag lett etter gjerningspersonen, som skal ha flyktet fra stedet til fots. Tungt bevæpnet politi og et helikopter var satt inn i søket.

Vitner har beskrevet gjerningspersonen som en mann med svarte bukser og sko. Han hadde på seg en lysegrå jakke med lyse felter i flere farger.

– Feiret jødisk konfirmasjon

Det ble feiret en jødisk konfirmasjon med 80 mennesker tilstede i et meningshetshus bak synagogen.

Det Jødisk Samfund hadde vært i dialog med politiet etter angrepet ved «Krudttønden», og de to politibetjentene var utplassert utenfor for å ivareta sikkerheten.

– Også skjer det likevel. Jeg er i sjokk, hele meningsheten er i sjokk. Det ligner en marerittaktig gjentagelse av det som skjedde i Paris. Våre tanker går til den omkomne og hans familie, sier Asmussen.

– Overfallsmannen fikk ikke adgang til menighetshuset, og jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedde hvis han hadde kommet seg inn.

Kjenner ikke til sammenheng

Politiet vet foreløpig ikke om det er en sammenheng mellom skyteepisoden og angrepet på kulturhuset, der kunstneren Lars Vilks befant seg.

De to skyteepisodene har til sammen kostet to sivile livet. Til sammen fem politibetjenter er blitt skadet i København lørdag og natt til søndag.

Jernring rundt området

Sikkerhetsoppbudet i København er stort. Natt til søndag har det vært et voldsomt politioppbud i flere kvartaler rundt synagogen.

Politiet har lagt en jernring rundt området. De har stanset og sjekket alle biler. Alle fotgjengere har blitt stoppet, i håp om å tømme området for folk. Gatene er mennesketomme og det har vært sirener og blålys overalt.

– Ikke trygt i København sentrum

Folk fikk tidlig natt til søndag beskjed om ikke å ferdes i sentrum.

– Pass på dere selv, skriver Rigspolitiet på Twitter.

Samtidig oppfordret den danske Beredskabsstyrelsen folk som oppholder seg i indre København om å sende en tekstmelding til pårørende med beskjeden «jeg er okay» for å unngå unødig bekymring.

– Vi er til stede i hele byen og det er viktig at folk etterfølger våre anvisninger. Men det er ikke snakk om et generelt forbud om å ferdes i København, sier Allan Wadsworth-Hansen på pressekonferansen.

SKJEDDE HER: Skytingen skjedde i Krystalgade i København. Ifølge Ekstra Bladet ble tre personer skutt ved synagogen, som er merket med en rød pil på kartet. Foto:Skjermdump,

Alle tilgjengelige ressurser ble satt inn i jakten på gjerningsmannen.

– Vi er i høyeste beredskap og det vil være ekstraordinær bemanning og politi til stede i København hele natten. Etterforskningen fortsetter også med høyt press i samarbeid med blant annet PET og Rigspolitiet, sier politiinspektør Jørgen Skov i en pressemelding.

Politiet jobber også tett med svensk og tysk politi, og har sperret alle grenseoverganger, fortalte statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag kveld.

Metrostasjonen stengt

Like før klokken ett meldte dansk TV2 at T-basestasjonen Nørreport ble evakuert. Øyenvitner Ekstra Bladet har pratet med forteller at det skal ha blitt avfyrt flere skudd ved Botanisk hage, i nærheten av Nørreport stasjon, hvor politiet nå jobber intenst. Dette er ikke meldt om fra andre medier.

Stasjonen, som ligger like ved åstedet er nå evakuert og sperret.

SIKKERHETSOPPBUD: Det er et voldsomt sikkerhetsoppbud i hele indre del av København. Politiet stopper også alle biler som kjører i området der hvor skytingen skjedde. Foto:Gisle Oddstad,VG

Et bemannet militærkjøretøy ble natt til søndag observert i nærheten av Nørreport stasjon, melder nyhetsbyrået Ritzau. Forsvaret i Danmark ønsker ikke å bekrefte at soldater er til stede i København sentrum, men henviser til politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder