TROR PÅ IRAN: USAs utenriksministerJohn Kerry, som er på rundreise i Midtøsten med spesialutsending Martin Indyk, antyder at Iran kan spille en rolle på Geneve-konferansen om Syria. Foto: Reuters

Kerry: Iran kan spille rolle i Syria-forhandlinger

USAs utenriksminister John Kerry har for første gang antydet at Iran kunne spille en indirekte rolle i forbindelse med forhandlingene for å få slutt på krigen i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

USA har lenge vært imot Russlands og andres forslag om å invitere Iran til Genève-konferansen om Syria i slutten av januar.

USA anklager Iran for å forsyne både regimet i Syria og Hizbollah-militsen som er alliert med Syria, med våpen og penger

USAs utenriksminister John Kerry understreker at Iran ikke kan delta på konferansen før landet sier seg enig i at regimet i Syria må erstattes av et midlertidig overgangsstyre.

- Det kan finnes måter

Men for første gang har han åpnet døra for en indirekte iransk deltakelse.

- Kan de bidra fra sidelinja? Kan det være at deres ambassade i Genève kan bidra til prosessen? Det kan være det fins måter, sa han i Jerusalem søndag.

- Vi ville være glad om Iran kan være til hjelp. Alle ville være glad om Iran var til hjelp, sa han.

FN sender invitasjonene

Krangling om deltakerlista har vært en av hindringene som har forsinket konferansen. Kerry har jobbet hardt for å få både regimet og opposisjonen til å bli med, men det er til sjuende og sist FNs generalsekretær som sender invitasjonene.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, sa til NTB i fjor sommer at han mener Iran bør være med på konferansen.

Regimet har takket ja til å være med, men understreker at de ikke godtar at president Bashar al-Assads avgang blir et tema. Den syriske nasjonalkoalisjonen har ennå ikke klart sagt at de vil være med.

Kerry, som er på sitt tiende besøk i Midtøsten siden han innledet prosessen, var på et kort besøk i Saudi-Arabia søndag, der han sikret seg kong Abdullahs støtte.

Den saudiarabiske kongen sto bak fredsforslaget til Den arabiske liga i 2002, som Kerry igjen hyllet som en plan som ville bringe øyeblikkelig fred.

22 arabiske og 35 andre muslimske land støttet planen og lovte at de ville anerkjenne Israel om Israel trakk seg tilbake til 1967-grensene og åpnet for en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza. Men Israel avviste planen.

Saudi-Arabia har imidlertid vært frustrert over det de oppfatter som nølende amerikansk innsats for å stanse krigen i Syria, og Syria-krigen ble berørt i samtalene søndag mellom Kerry og kong Abdullah.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder