KAN BLI STERKERE: Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo sier at ISIL kan styrkes gjennom et samarbeid med Nusrafronten. Foto:AP/UiO,

Eksilgruppe: To av Syrias mest ekstreme grupper slår seg sammen: Forsker: Dårlige nyheter for alle andre

Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget
troskap til den ekstreme islamistgruppen ISIL, ifølge en eksilgruppe. Nå kan ISIL bli sterkere både i Syria og Irak, sier forsker Nils Butenschøn.

 • Anja Elen Eikenes

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag ble det kjent at den ekstreme islamistgruppen ISIL og den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, slår seg sammen, skriver France 24. Disse to gruppene har i det siste vært rivaler og kjempet mot hverandre.

Forsker Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, sier at mange vil kunne bli berørt av dette samarbeidet.

– Dersom dette er tilfelle, så er det dårlige nyheter for alle andre. Alle som vil slåss mot ISIL vil lide når flere grupperinger slutter seg til hverandre, og velger å ha en felles ledelse og kommando.

– Ikke overraskende

Det er fortsatt usikkert hvor stort samarbeidet er. Ifølge den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) så møttes de to gruppene onsdag på grensen mellom Irak og Syria. Sammenslåingen er blant annet dokumentert ved at det er lagt ut et bilde på Twitter som viser en egyptisk kommandant i Nusrafronten som gir et håndtrykk til en ISIL-leder med bakgrunn fra Tsjetsjenia. Butenschøn er ikke overrasket over nyheten.

– ISIL har i det siste hatt stor fremgang, og da er det ikke overraskende at andre grupperinger slutter seg til. Nå vinner kanskje ISIL flere posisjoner, dersom de går med på å moderere sine egne posisjoner.

Han sier at et samarbeid var sannsynlig siden ISIL ikke på egen hånd ville være i stand til å erobre store deler i Irak med kun rundt 10.000 mann.

Det at gruppene slår seg sammen kan bety mye for ISIL.

– Det er mulig at ISIL blir sterkere og at de står friere til å føre kamper på tvers av grensen. De vil kunne få fast kontroll over grenseområder. Viskes grensene ut, vil organisasjonen ta utgangspunkt i et større sammenhengende område. De vil kunne få mindre hindringer til å føre kampen videre.

– Vil samarbeidet kunne fungere over tid?

– Det har ikke fungert tidligere. Hvis samarbeidet skal fungere innebærer det en endring i strategi for både ISIL og Nusrafronten.

Gruppene har tidligere samarbeidet. I 2004 lovet ISIL lojalitet til al-Qaida, og da var gruppen i en årrekke mest kjent som al-Qaida i Irak, inntil bruddet med al-Qaida i 2013. De har en betydelig sak til felles.

– De utøver begge en felles kamp mot etablerte regjeringer og stater. De ønsker en annen statsorganisering, og ser ikke de eksisterende statsgrensene som legitime.

– Strid om lederskap

Likevel er det flere saker som skiller dem fra hverandre.

– Ofte ser en blant revolusjonerende bevegelser at de strides om hvem som skal være de dominerende lederne i opprøret. Det har vært en strid tidligere. ISIL ønsket å overta posisjoner Nusrafronten hadde, og kjørte en mer aggressiv strategi. Vi ser elementer fra Saddam Houssains militære krigføring. Nusrafronten har mye tidligere kunnskap om territorier og militær krigføring.

Han understreker at han ikke vet nok om deres ledelse til å si noe mer.

– Vi ser en kaotisk maktpolitisk situasjon akkurat nå. Det ser ikke ut til at Syria og Irak blir enige, det er en altfor dyp splittelse. Nå ser vi hvordan NATO holder seg til dette, og så får vi se på statene rundt Irak og Syria forholder seg.

Les også

 1. Terrorsiktet blir løslatt

  PST løslater en av de tre mennene som forrige måned ble terrorsiktet, melder TV 2.
 2. – Jordan beredt til å stå imot ISIL

  Jordan har gode muligheter til å forsvare grensene sine, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.
 3. Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til Jordan

  Sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over en grenseovergang til Jordan, opplyser etterretningskilder i Irak og Jordan.
 4. ISIL bruker amerikanske kjøretøyer

  Jihadistene i ISIL har begynt å bruke ameikansk-produserte militære kjøretøyer som de fikk tak i under sin offensiv i…
 5. Nye ISIL-angrep: Rike personer står bak

  Den ekstremistiske  organisasjonen ISIL har tatt kontroll over grenseoverganger, drept motstandere og tatt nye byer i…
 6. Iraks siste mulighet

  I Iraks 11. time har USAs utenriksminister John Kerry de siste to dagene møtt ledere i Bagdad og Irbil.

Mer om

 1. Irak
 2. Syria

Flere artikler

 1. 60.000 på flukt fra islamistkamper

 2. Dette er rutene terroristene kan ha tatt mot Vesten

 3. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

 4. ISIL skal ha tatt syrisk oljefelt

 5. Rødskjegget tsjetsjener er blitt jihadistenes frontfigur i Irak

 6. Ekspert tror på snarlig USA-angrep

Fra andre aviser

 1. - Nusrafronten og ISIL slår seg sammen

  Fædrelandsvennen
 2. - Nusrafronten og ISIL slår seg sammen

  Aftenposten
 3. ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria

  Bergens Tidende
 4. 25 drept i selvmordsangrep i Aleppo

  Aftenposten
 5. 25 drept i selvmordsangrep i Aleppo

  Fædrelandsvennen
 6. Ekstreme opprørere vinner terreng øst i Syria

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder