Skal være sjekket ut av saken av politiet

PEKT UT: Denne forsiden hadde New York Post i sin papirutgave torsdag. Foto: REUTERS / Faksimile

Salah (17) nekter for å stå bak Boston-bombene

(VG Nett) Torsdag ble Salah Barhoun utpekt som mistenkt for å stå bak Boston-bombene på forsiden av New York Post. Nå avviser 17-åringen at han er gjerningsmannen.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Bildet av Salah Barhoun og en kamerat har de siste dagene spredd seg i rekordfart i sosiale medier og i ulike fora på nettet.

De to unge mennene, den ene med en sort ryggsekk og den andre med en mørkeblå Nike-bag, står tilsynelatende og følger med på løpet i målområdet til Boston Marathon, kort tid før bombene som dreper tre mennesker går av.

Gikk til politiet

Torsdag valgte New York Post å blåse opp bildet av de to på forsiden av papiravisen, under følgende tittel: «Ryggsekk-mennene - Etterforskerne søker disse to avbildet ved Boston Marathon».

I artikkelen ble det imidlertid understreket at det var uklart om mennene var de samme som politiet mente de hadde identifisert som mistenkte onsdag.

BILDESPESIAL: Her er Boston-bombene

Torsdag klarte ABC News å spore opp en av de avbildede via sosiale medier. Til den amerikanske nyhetskanalen forteller 17 år gamle Salah Barhoun at han fikk sjokk da han så bildet av seg selv i sosiale medier og på TV.

Derfor skal han allerede onsdag, dagen før han havnet på forsiden av New York Post, ha oppsøkt politiet for å bli sjekket ut av saken.

- Broren min er ikke bombemannen

Videre forteller han at han egentlig skulle delta i Boston Marathon, men da det viste seg at han ikke kunne, bestemte han seg for å se på.

ABC News har også snakket med Barhouns yngre bror, som forteller at moren deres ble «syk og opprørt» av at sønnen hennes ble utpekt som mistenkt.

- Det fikk henne til å tenke at han hadde gjort noe galt. Men broren min er ikke bombemannen, sier Barhouns yngre bror.

HJULPET BORT: Her blir Jeff Baumann i all hast kjørt bort i rullestol fra åstedet, etter å ha fått omfattende skader i beina av bombene. 27-åringen måtte senere amputere begge beina. Foto: Charles Krupa, AP Photo

Torsdag melder New York Post selv at 17-åringen og hans kamerat er sjekket ut av saken. Likevel står avisen for forsiden sin.

«Bildet ble sendt på e-post til ulike politidistrikter i går kveld, for å få informasjon om disse mennene, slik vi omtalte. Vi identifiserte dem ikke som mistenkte, skriver New York Posts redaktør Col Allan til nyhetsmagasinet Salon torsdag.

Nett-detektiver

Barhoun og kameraten hans er imidlertid langt fra de eneste som har vært under mistanke de siste dagene.

Samtidig som det onsdag var full forvirring rundt om politiet i Boston hadde pågrepet en antatt gjerningsmann eller ikke, satt selvutnevnte «detektiver» og delte bilder av potensielle mistenkte på nettet.

Enkelte deltaktere i diskusjonene på nettet påpeker også faren ved å drive slik privat etterforskning.

- Målet vårt bør være å gi tips til FBI, ikke å ta saken i egene hender. Selv om det er beundringsverdig å hjelpe, kan det ha en ødeleggende effekt på folks liv dersom det blir postet informasjon om personer som blir utpekt på bildene, skriver en bruker i en av diskusjonstrådene, ifølge The Telegraph.

Avisen skriver at tråden «Finn Boston-bomberne» i ett av diskusjonsforumene allerede har 1700 deltakere.

På en annen side er det lagt ut et album med 57 bilder av folk som bærer på svarte ryggsekker, som politiet mener bombene var gjemt i.

Mer om

  1. Boston-bombene

Flere artikler

  1. Disse to er mistenkt for å stå bak Boston-bombene

  2. Politiet: Har klare videobilder av de mistenkte

  3. Boston-politiet: Ingen er pågrepet for bombeangrepet

  4. CNN: Hevder broren var hjernen bak Boston-bombene

  5. Begge sønnene måtte amputere beina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder