IVAN DEN GLADE: Ivan selger sykler på sportsbutikken "Tiger Sport". Der har de solgt 100-150 sykler til flyktninger i høst. De er ganske sikker på at noen utnytter flyktningene og selger sykler for mer enn dobbel pris. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Flyktningsykler utsolgt - men nå kommer det flere

MURMANSK (VG) Ivan i sportsbutikken «Tiger Sport» i Murmansk har ikke mange sykler igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Salget har gått strykende de siste månedene etter at flyktningene fant den
arktiske ruten til Norge.

Det har faktisk gått så langt at det har gått tomt for sykler på Kolahalvøya og nye må fraktes inn fra storbyene Moskva og St. Petersburg.

Fikk du med deg? Her knuses Syria-syklene

VG møter selgeren Ivan og butikksjef Roman i butikken i Murmansk.

– Noen ganger kommer det russere inn og kjøper fra fem til 20 sykler om gangen. Men vi har også besøk av flyktningene selv. Det pussige er at de snakker godt russisk alle sammen, sier butikksjefen Roman, og underbygger dermed påstanden om at svært mange av dem som nå kommer til Norge har bodd lenge i Russland.

Les også: Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

Hos nabobutikken blir en sliten lastebil lesset full med sykler, pakket i kartonger. Selv om karene er lite snakkesalige, skal det liten fantasi til for å tro at de skal til grensen. For i Murmansk er det ikke akkurat sykler som står i hodet på folk, nå som vinteren og kulden setter inn.

– De kjøper sykler for 5000 til 10.000 rubler pr. stykk, forteller Roman. Omregnet i norske kroner er det 650 til 1300 kroner.

NYE FORSYNINGER :Sykler bæres fram for å bli lastet inn i en lastebil fra sportsbutikken "Sport og fritid" i Murmansk. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Jeg selger til vanlig pris, men jeg hører rykter om at folk gjør penger på denne businessen. De kjøper sykler for 900 kroner av meg og selger dem til flyktningene for kanskje 2200 kroner.

Roman forteller at de flyktningene som kommer inn i hans butikk, ikke bærer preg av nød.

LES OGSÅ: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

– De som kommer hit, er ofte penere kledd og har finere mobiltelefon enn meg. Men som sagt er det bare delvis at flyktningene kjøper syklene selv, sier Roman, som selv er ikledd en godt brukt Adidas-genser.

Rekordmange kommer over grensen

Torsdag kom det 176 asylsøkere fra Russland til Norge over Storskog. Dermed er tallet oppe i 719 i løpet av ukens fire første dager

Flyktninger kommer på sykkel over grensen fra Russland. Bildet er tatt tidligere i høst. Foto: Mattis Sandblad , VG

Forrige uke kom det til sammen 793 asylsøkere over grensen. Rundt halvparten av dem er fra Afghanistan, melder NTB.

Grunnen til at flyktningene kjøper sykler, er at de etter reglene ikke kan krysse grensen mot Norge til fots. De må bruke en eller annen form for kjøretøy, og sykler holder altså mål for russerne.

På Storskog på norsk side blir syklene samlet i store containere, og kjøres så til Tina Bru, der de knuses.

LES OGSÅ: Smugling av flyktninger lukrativt for mafianettverkene.

Ikke godkjent i Norge

Årsaken er at syklene ikke er godkjent til bruk i Norge. De har kun én brems, og i Norge er kravet to. De er heller ikke konstruert slik at det kan settes på en ekstra brems. Derfor mener politiet at gjenvinning er beste alternativ.

De aller fleste flyktningene kjøper nye sykler. Etter det VG forstår har en del innbyggere i Nikel benyttet muligheten til å selge sine brukte sykler til flyktningene, men de er i fåtall.

– Naturlig nok velger de å kjøpe billige sykler når det er bare for én gangs bruk, sier butikksjef Roman.

LES OGSÅ: Bare 35 asylsøkere fra Russland til Finland i år

I utgangspunktet sykler flyktningene fra det siste russiske kontrollpunktet og fram til grensen. Det er en strekning på cirka 12 kilometer – men veien er dårlig og snøen har så vidt kommet til Kolahalvøya. Ryktene sier at noen blir kjørt nesten helt frem til grensen med minibusser og så bare sykler de siste meterne, men det har ikke VG klart å få bekreftet.

Om de nye utfordringene som vinteren kan medføre, sier den norske generalkonsulen Ole Lindemann til VG:

– Været kan påvirke flyktningstrømmen. Det gjenstår å se. Forrige uke så jeg at de beveget seg mot grensen på snødekt vei og i kuldegrader. Det var vondt å se på. Det er ikke til å underslå at også denne flyktningveien kan ha sine utfordringer. Men med det apparatet som hjelper flyktningene, bør det ikke være uoverkommelig, mener den norske generalkonsulen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder