ROLIG OMRÅDE: Ukrainske soldater spiller fotball på en vei til Debaltseve søndag. I områder er det likevel meldt om flere brudd på våpenhvilen i dag. Foto:Volodymyr Shuvayev,Afp

Våpenhvilen i Øst-Ukraina brutt

Etter en natt med bombardement, ser våpenhvilen mellom Kiev og prorussiske opprørere stort sett ut til å bli overholdt den første dagen.

 • Erik Haugen Aspaas
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fem år gammel

– Det ser generelt ut til at situasjonen øst i Ukraina stabiliseres, sier talsmann for det ukrainske militæret Andrij Lysenko.

Samtidig meldes det om sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

Det var harde kamper lørdag kveld, og prorussiske opprørere skal ha bombardert stillingene til ukrainske regjeringsstyrker gjentatte ganger siden våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt søndag, ifølge ukrainsk militære.

Les også: Høye dødstall før våpenhvilen.

Angrepene har primært vært rettet mot ukrainske regjeringsstyrker ved byen Debaltseve, opplyser militærtalsmann Anatolij Stelmatsj til nyhetsbyrået Reuters. Han sier det er gjennomført minst ti angrep.

Også et vitne Reuters har snakket med på telefon forteller at lyden av tungt artilleri er hørt fra Debaltseve. Videre hevder en ikke identifisert myndighetskilde overfor AFP at to sivile er drept siden våpenhvilen trådte i kraft.

Nektes tilgang

Selv om de mener våpenhvilen ser ut til holde, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at opprørere nekter organisasjonens observatører tilgang til den strategiske byen Debaltseve.

Opprørslederen Eduard Basuring sier til Reuters søndag at våpenhvilen «ikke gjelder» for Debaltseve: – Selvfølgelig kan vi skyte mot Debaltseve. Det er vårt territorium, sier han.

Ifølge OSSE har det også vært trefninger ved byen Luhansk.

Gjenom den tette tåken hørtes lyden av artilleri i byen, melder nyhetsbyrået AP, De er i området, men ble nektet å flytte seg nærmere av ukrainske tropper som sier at det er utrygt å bevege seg langs veien mot byen.

Våpenhvilen er første steg i en omfattende, men ustø plan for å skape fred etter ti måneder med konflikt i Ukraina. Den trådte i kraft ved midnatt søndag

Søndag kveld vil Ukrainas president Petro Porosjenko evaluere situasjonen i nye telefonsamtaler med Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.

Samtidig understreker den ukrainske militærtalsmannen Vladyslav Seleznjov at våpenhvilen «generelt sett» overholdes. Han sier artilleriangrepene fra prorussiske opprørere er sporadiske og begrenset til enkelte områder.

Les også

 1. Ukraina-krisen: Derfor er det bråk

  Torsdag skrev Russland og Ukraina under en våpenhvileavtale. Men det er mange problemer som må løses før det blir…
 2. – Putin vil respektere våpenhvilen

  I en telefonsamtale med de tyske og franske lederne lørdag gjorde Russlands president Vladimir Putin det klart at han…

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Ukraina: – Fire soldater drept av separatister

 2. Kun timer igjen før våpenhvilen: Kamper pågår for fullt i Ukraina

 3. – Putin vil respektere våpenhvilen

 4. Ukraina: – Partene enige om å trekke våpen ut

 5. Ser dette ut som en våpenhvile?

Fra andre aviser

 1. OSSE: – Våpenhvilen i Øst-Ukraina ser ut til å holde

  Aftenposten
 2. OSSE: Våpenhvilen ser ut til å holde

  Aftenposten
 3. Sporadiske kamper i Ukraina tross våpenhvilen

  Fædrelandsvennen
 4. Harde kamper i Øst-Ukraina før planlagt våpenhvile

  Bergens Tidende
 5. Harde kamper i Øst-Ukraina før planlagt våpenhvile

  Aftenposten
 6. Harde kamper i Øst-Ukraina før planlagt våpenhvile

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder