ANGREPET: Fransk politi utenfor lokalene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag. Maskerte gjerningsmenn drepte minst tolv da de angrep lokalene ved lunsjtider lokal tid. Foto:Francois Mori,Ap

Forsker: Terrorangrepet vil skape islamdebatt

Norske eksperter tror terrorangrepet i Paris vil få konsekvenser langt utover Frankrikes grenser.

Artikkelen er over fem år gammel

– Terrorangrepet er stå stort og dramatisk at det vil skape politisk debatt om islam og muslimer, sier Jan Oskar Engene, førsteamanuensis og forsker innen terrorisme ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Tolv personer er drept etter at flere gjerningsmenn gikk til angrep mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo onsdag formiddag. Gjerningsmennene er på flukt, og de skal ha tatt et gissel.

Terrorangrepet er et av de dødeligste i Europa siden terrorangrepet i Norge 22. juli 2011.

Vann på møllen

Engene mener at dette vil vi se over hele Europa, og at bevegelser som Pegida i Tyskland vil få vann på møllen. Men det er først og fremst franskmenn som nå vil stille seg noen vanskelige spørsmål.

– Det vil bli en debatt i landet om Frankrikes engasjement i utlandet, om fremmedkrigere og om borgerkrigen i Mali, hvor Frankrike har involvert seg, sier Engene.

Han understreker at Frankrike har vært utsatt for en rekke terrorangrep fra ulike strømninger lenge før terrorangrepet 11. september i USA.

– Dette skyldes blant annet landets kolonihistorie, den sammensatte befolkningen, tradisjon for antisemittisme fra høyrefløyen og politisering av islam, sier han.

Flere angrep i Frankrike

Frankrike har en muslimsk befolkning på i underkant av fem millioner mennesker. 1000 av disse har dratt til Syria for å kjempe sammen med IS.

– Det har vært flere angrep i Frankrike nylig med skytevåpen utført av jihadister. Det var angrep mot en barnehage og en synagoge for ikke så lenge siden. Angrepet i dag føyer seg inn i rekken, sier Engene.

ÅSTEDSBEFARING: Den franske statsministeren Manuel Valls står utenfor satireavisen Charlie Hebdos lokaler etter det blodige angrepet i dag. Foto:,Afp

Nupi-forsker Pernille Rieker forklarer nærmere:

– Frankrike er sterkt berørt av terrortrusselen fordi de har en stor muslimsk befolkning og en forholdsvis stor andel fremmedkrigere i Syria. Det er litt usikkert om dette vil endre mye for Frankrikes del. De vil heve trusselnivået og beredskapen ytterligere, sier Pernille Rieker.

Hun tror angrepet vil få ringvirkninger også i resten av Europa.

– Frankrike er mest utsatt, men også best forberedt. Andre land vil nå spørre seg om deres etterretning er god nok og om de har god nok antiterrorberedskap. Det vil etter all sannsynlighet bli fokus, dersom dette er et islamistisk terrorangrep, sier Rieker.

Foto: Grafikk:Tom Byermoen/Sondre Nilsen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder