William Nygård: – For ytringsfriheten er dette på samme nivå som 11. september

Tidligere forlagssjef William Nygaard mener man nå må slå ring om ytringsfriheten etter terrorangrepet på Charlie
Hebdo.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

12 personer ble drept og flere kritisk skadd da væpende terrorister gikk til angrep på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Redaksjonen satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV.

Franske myndigheter bekreftet onsdag kveld at gjerningsmennene ropte «Gud er stor» på arabisk under angrepet.

Tidligere forlagssjef William Nygaard beskriver angrepet på den franske avisen som det største noen sinne på ytringsfriheten.

– For ytringsfriheten er dette på samme nivå som 11. september, sier Nygaard i et intervju på VGTV.

Nygaard ble selv skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i 1993. Gjerningsmannen ble aldri funnet, men det er antatt at bakgrunnen var Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman «Sataniske Vers» som utløste en fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere.

Må mobilisere

Nygaard mener at angrepet i Paris rokker ved de grunnleggende verdiene for demokratiske samfunn.

– Nå settes vi på prøve. Hvordan svarer vi på dette? Mobiliseringen vi ser i Frankrike. Det er det beste svaret vi kan få, sier han.

Nygaard mener at angrepet på den franske avisen kan være deres største nederlag. Bare få timer etter angrepene, har hundretusenvis av franskmenn tatt til gatene for åvise avsky mot terrorhandlingen.

– Dette som terroristene her begår, kan være deres største nederlag. Det er deres største nederlag. Det svakeste tegn er alltid vold, sier han.

Han mener at alle nå må mobilisere for et av demokratiets grunnleggende verdier, ytringsfriheten.

– Det er en ting som er helt sikkert, og det er at hvis dette leder til selvsensur, så er det et stort nederlag. Om det leder til kunnskap og klokhet, er det en seier. Dette er grunnleggende verdier for vårt demokrati, sier han.

– Svart dag for ytringsfriheten

Redaktør Vebjørn Selbekk uttalte onsdag at dette var den svarteste dagen for ytringsfriheten.

– En journalist og en sjefredaktør ligger i en blodpøl i redaksjonen til Charlie Hebdo. Dette er den svarteste dagen for ytringsfriheten i Europa siden andre verdenskrig, sier redaktør Vebjørn Selbekk.

USAs utenriksminister, John Kerry, møtte den polske utenriksministeren Grzegorz Schetyna i Washington D.C. onsdag. Under en pressekonferanse de holdt sammen, uttalte Kerry seg om terrorangrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i Paris.

– Ytringsfriheten kan ikke drepes med terror, uttalte Kerry.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder