Full regjeringskrise i Sverige: SD om nyvalget: – Folkeavstemning for eller imot økt innvandring

Regjeringens budsjettforslag nedstemt ** Nyvalg 22. mars ** Statsviter frykter månedslang valgkamp

Sverigedemokraterna vil gjøre landets politiske krise om til en avstemning for eller i mot mer innvandring.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En forbannet statsminister Stefan Löfven hadde onsdag ettermiddag en klinkende klar beskjed til det svenske folket: På tross av manglende flertall for sitt budsjettforslag, vil han ikke trekke seg - i stedet skal det holdes nyvalg.

– Vi går til valg fordi vi aldri vil la Sverigedemokraterna diktere politikken i Sverige, sa Gustaf Fridolin fra Miljøpartiet - på vegne av den rødgrønne regjeringen.

Vil ha «innvandringsvalg»

Men det er nettopp det Sverigedemokraterna planlegge å gjøre de neste månedene - med fanesaken innvandring i spissen.

– Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier Mattias Karlsson, som er fungerende leder i partiet.

De siste dagene har illustrert hvor stort politisk spillerom de har med sine 13 prosent. Partiets ønsker derfor en ny valgkamp velkommen, på tross av at partilederen Jimmie Åkesson ble sykmeldt en måned etter valget.

– Vi har de økonomiske og organisatoriske forutsetningene som kreves for å gjennomføre en ny sterk valgkamp, sier Karlsson.

Han betegner Sveriges nåværende innvandringspolitikk som «ekstrem».

– Innvandringen sluker i dag altfor store ressurser i statsbudsjettet. Det må bli en slutt på dette, sier han.

Skylder på de borgerlige

Det var en forsinket statsminister Löfven som i 17-tiden kunngjorde at han i stedet for å trekke seg, vil skrive ut nyvalg 22. mars.

– Jeg vil ikke ta ytterligere initiativ til samtaler. Det virker som den tiden er forbi. Hvis de andre partiene vil gi lyd fra seg, vet de hvor de finner meg, sa statsminister Löfven til de oppmøtte på pressekonferansen.

Følg VGs tv-dekning av den politiske krisen i Sverige her

En offensiv og bestemt Löfven langet ut mot den borgerlige opposisjonen og sa det var uansvarlig av dem å sette landet i den politiske knipen som Sverige havnet i etter budsjettvoteringen. Han minte også om at de tapte valget og at de rødgrønne vant.

– Han fremstår som en bitter mann, sier Kristian Norheim (Frp), som er medlem av utenrikskomiteen, i VG nyhetsstudio.

Varsler kaos

Med nyheten om nyvalg, må det svenske folk belage seg på fire nye måneder med valgkamp og politikerkrangel. For statsviter Olof Ruin betyr dette en ny historisk posisjon for Sverige.

– Jeg er rystet over denne beskjeden. Jeg hadde heller trodd at han ville gå av. Dette kommer til å innebære en temperaturøkning i svensk politikk. Det får formentlig også konsekvenser for økonomien vår og omdømmet vårt rundt om i verden. Vi har tidligere blitt sett på som et klokt land som tok gradvise skritt med konsensus, sier han til Aftonbladet.

Han mener dette politiske spiller vil ende opp i kaos.

– Det blir kaos fordi regjeringen kommer til å kjøre en valgkamp som vil vare i tre-fire måneder. Det blir svært vanskelig å komme gjennom med stortingsvedtak, fordi de andre partiene vil demonstrere og poengtere for valgkampen. Det vil ramme regjeringens makt, sier han.

– Hardt mot hardt

En offensiv og bestemt Löfven langet under pressekonferansen ut mot den borgerlige opposisjonen og sa det var uansvarlig av dem å sette landet i den politiske knipen som Sverige havnet i etter budsjettvoteringen. Han minnet også om at de tapte valget og at de rødgrønne vant.

– Han setter hardt mot hardt, sier VGs kommentator Astrid Meland i studio.

Nyvalget vil først utlyses 29. desember fordi riksdagen må ha sittet i tre måneder før et nyvalg lyses ut. Valget må holdes innen tre måneder, det vil si senest 29. mars.

Et flertall av de folkevalgte i Riksdagen, 182 representanter, stemte for Alliansens budsjettforslag mens 153 stemte for regjeringens budsjettforlag under avstemningen onsdag ettermiddag.

At voteringen ente slik, var ventet etter at Sverigedemokraterna tirsdag kunngjorde at de ville stemme mot den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Fortsatt rødgrønt tospann

Også i det neste valget kommer Socialdemokraterna til å samarbeide med Miljöpartiet. Löfven stilte på onsdagens pressekonferanse sammen med Miljöpartiets talsmann og utdanningsminister Gustaf Fridolin.

– Det finnes én sak som tyder på at vi kan få flertall – vår politikk, sier Fridolin.

De to partiene kommer likevel til å føre hver sin valgkamp, men med samme budsjettforslag.

– Vi har et bra samarbeid og et sterkt budsjett. Vi er to ulike partier som går til valg, men alle vet at vi har et felles budsjett, sier Löfven.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder