Slik reagerte Russlands visestatsminister på ubåt-spørsmål

SOTSJI (VG) Visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj er på plass i Sotsji for å følge sjakk-VM. Han var ikke videre snakkesalig da VG spurte ham om reaksjonen på at Sverige sier de har bevis for at det har vært en fremmed ubåt i svensk farvann.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Russlands visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj er for tiden i Sotsji for å følge sjakk-VM.

Da VG spør Dvorkovitsj om hans reaksjon på at Sverige fredag sier de har bevis for at det har vært en fremmed ubåt i svensk farvann, blir han helt tydelig overrasket over spørsmålet.

Visestatsministeren sperrer opp øynene, rister lett på hodet og ler litt, før han svarer:

– Det var ingen ubåt i svensk farvann.

VGs journalist ber Dvorkovitsj gjenta seg, og da setter visestatsministeren opp en kortvarig alvorlig mine, før han smilende sier:

– Jeg tror Sverige bekreftet at det ikke var noen ubåt.

– De sier det var. Det var en liten en.

Han trekker på skuldrene, rister på hodet og er tydelig fullstendig uinteressert i å snakke mer om ubåter i svensk farvann:

– Vi har ikke informasjon om noen ubåter i vannet rundt Sverige. Vi konsentrerer oss om det vi er best på: Sjakk, sier han og ler.

Deretter unnskylder han seg ovenfor VG og glir forbi fotografen og ut av bildet.

Sverige bekrefter

Tidligere fredag slapp nyheten om at svenske myndigheter har sikre bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

– Jeg kan bekrefte at en mindre ubåt har begått en undervannskrenkelse av svensk farvann. Vår konklusjon er at Sverige ble utsatt for en grov og alvorlig krenkelse av en fremmed makt. Det er det ingen tvil om, sier Sveriges forsvarssjef Sverker Göranson.

Nasjonaliteten på den mindre ubåten er fortsatt ikke kjent. Statsminister Stefan Löfven understreket alvoret i situasjonen.

– Den krenkingen som har skjedd av svensk territorium er grov og helt uakseptabel. Å sikre Sveriges grenser tilhører et lands fremste oppgave, og vi krever at våre grenser respekteres, sier Löfven.

Flere hundre involvert i letingen

Det var fredag 17. oktober at den første observasjonen om et mystisk objekt Stockholms skjærgård ble meldt inn. En sivil person hadde fotografert noe som så ut som en mindre ubåt. De påfølgende to dagene kom nye observasjoner, to av dem ble ansett som svært troverdige.

Svenskene har ennå ikke klart å komme til bunns i saken, men tidligere har det vært spekulert i om det var snakk om et russisk fartøy, noe Russland har avvist.

Her kan du teste dine evner som ubåtjeger med VGs egne ubåtspill.

Minst to hundre personer fra forskjellige grener av forsvaret deltok i letingen i det som skal være et tett trafikkert område. Det ble også satt inn både fly og helikoptre, i tillegg til et tosifret antall militære skip i jakten.

Letingen har vært konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården øst for den svenske hovedstaden - et område som besto av mange tusen småøyer, rev og skjær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder