1 av 8Syriske innbyggere samler seg ved den tyrkiske grensen for å flykte den IS-kontrollerte byenTel Abyad. Tyrkiske soldater holder grensen stengt, og IS-soldater ber flyktningene gå tilbake inn i byen. AFP PHOTO / BULENT KILIC

Desperate flyktninger rømmer IS-kampene - tvunget tilbake

Publisert: Oppdatert: 14.06.15 06:16

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Mens kurdiske styrker nærmer seg den strategisk viktige IS-kontrollerte byen Tel Abyad, prøver flyktninger å komme seg vekk. Der stoppes de, og sendes tilbake av IS.

I den svært dødelige kampen om den syriske grensebyen Kobani i fjor høst, var det kurderne som var omringet av terrororganisasjonen Den islamske staten.

Nå er det omvendt.

En av de mer strategisk viktige byene for IS i Syria, Tel Abyad, på grensen til Tyrkia i Raqqa-regionen, er nå truet av kurdiske styrker og den USA-ledede bombekoalisjonen.

Oppsiktsvekkende bilder

De siste dagene har IS blitt presset kraftig tilbake i landsbyene rundt Tel Abyad, av den kurdiske YPG-militsen, og andre allierte opprørsgrupper. IS-motstanderne ser snart ut til snart å kunne omringe den IS-kontrollerte byen.

De harde kampene har ført til forsøk på masseflukt blant innbyggerne i Tel Abyad, mot den tyrkiske grensen.

Idet de flere tusen flyktningene kom til grensen lørdag, sto den prisbelønte tyrkiske fotografen Bulent Kilic på den tyrkiske siden og fanget den svært spesielle situasjonen som oppsto.

Bildene viser tyrkiske soldater, som ikke slipper gjennom de syriske flyktningene. Samtidig kommer en gruppe IS-krigere, med våpen i hånd, bort til flyktningene og sender dem tilbake den veien de kom fra, tilbake til den svært krigsutsatte byen. Etterpå smiler IS-krigerne og ler mot de tyrkiske soldatene.

BAKGRUNN: Derfor rakner kampen mot IS

I løpet av lørdag har tyrkiske grensevakter brukt vannkanoner og avfyrt varselskudd mot de flere tusen flyktningene, for å få de til å snu tilbake.

Tyrkia har allerede tatt imot 1,8 millioner syriske flyktninger siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

Les om nordmannen som døde i Kobani:Jihadist-ekteskapet som endte i døden

Frykter beleiring av «IS-hovedstad»

Tel Abyad er viktig for IS, både fordi byen brukes for å smugle varer inn fra Tyrkia til nærliggende Raqqa, og fordi mange fremmedkrigere kommer over grensen, som ligger rett ved byen.

Faller Tel Abyad ut av IS-kontroll, er ikke dette bare et strategisk problem for terrorgruppen, men fallet kan også bidra til å true ekstremistenes selverklærte hovedstad Raqqa.

– Jeg tror Tel Abyad vil falle, og da vil Raqqa stå i fare for beleiring, sier Abu Ibrahim al-Raqqawi til VG søndag morgen, i et intervju gjort via sosiale medier.

Mannen i 20-årene er fra Raqqa, og leder en gruppe som informerer omverden om forholdene under IS-kontroll.

Han forteller at imamene i Raqqa, under fredagsbønnen for to dager siden, oppfordret innbyggerne til å bunkre opp mat og korn, for å forberede seg til en potensiell beleiring.

Gruppen Ibrahim leder hevder også at flere titalls sivile har blitt drept i den USA-ledede bombingen av områdene rundt Tel Abyad. Kampene har ført masseflukten av innbyggere, som bildene over viser.

Fikk du med deg? Se de enorme ødeleggelsene i Kobani

Tilbakeslag for IS

Framgangen til de kurdiske styrkene rundt Tel Abyad er et tilbakeslag for IS, etter deres stormoffensiv tidligere i vår, i syriske Palmyra og irakiske Ramadi.

Denne gangen har YPG-militsen fått hjelp av flere enheter fra Den frie syriske arme (FSA), en gruppe mer moderate syriske opprørere som både kjemper mot diktator Bashar al-Assad og ekstremistene i IS.

LES OGSÅ: Osama (29) fra Palmyra til VG: IS har støtte i byen

The Washington Post har snakket med en FSA-kommandør som deltar i kampene, og han sier at IS har trukket seg tilbake fra områdene rundt Tel Abyad.

– Når vi møter motstand, sender vi koordinater til USA-koalisjonen, så utfører de luftangrep, sier kommandøren til avisen.

Det ventes at IS vil gi sine fiender kraftig motstand hvis selve kampen om bykjernen begynner.

Abu Ibrahim al-Raqqawi vurderer situasjonen slik, overfor VG:

– Kanskje byen faller, men IS har mange større og viktigere operasjoner på gang nå. Både i Aleppo-området i Syria og i Irak. Om IS presses ved Tel Abyad nå, vil de alltid kunne slå tilbake senere.

Denne artikkelen handler om