GJERNINGSMANN: Politiet har frigjort overvåkningsbilder av gjerningsmannen idet han ankommer biblioteket på Santa Monica College. Foto: AP

Her ankommer skytedesperadoen skolen

Gjerningsmannen tidligere innlagt i psykiatrien ** Femte skuddoffer død av skadene

Her går den tung bevæpnede John Zawahri inn på biblioteket på Santa Monica College minutter før han starter sitt systematiske drapsraid.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I løpet av det 13 minutter lange marerittet inne på skolen fyrte Zawahri av rundt 1300 skudd før han selv ble drept i en skuddveksling med politiet.

Søndag døde en 26 år gammel kvinne av skadene hun ble påført i den dramatiske skyteepisoden fredag. Dermed er dødstallet nå oppe i fem, melder CNN.

Drepte far og bror

Men dramaet startet allerede før 24-åringen ankom Santa Monica College, og forskanset seg i skolens bibliotek. Da hadde han allerede skutt og drept sin far og bror etter at han hadde satt fyr på huset. Naboen Jerry Cunningham forteller at hun gikk ut på verandaen da hun hørte skudd. Da så hun en mann som sto og skjøt mot det brennende nabohuset.

ELEV: Ifølge politiet skal gjerningsmannen ha vært tidligere elev ved skolen. Foto: AP

Andre vitner har fortalt at de så Zawahri idet han forlot det brennende huset, bevæpnet med et halvautomatisk våpen og iført skuddsikker vest.

VGTV: Se video fra åstedet

Etter å ha forlatt huset, stanset han en bil og tvang sjåføren til å kjøre ham videre. Underveis åpnet han ild mot en buss, der tre personer ble såret. Etter å ha beordret sjåføren av den kaprede bilen om å kjøre ham til en høyskole, skjøt og drepte han henne. En annen person som var passasjer i bilen, ble alvorlig såret.

La seg ned på gulvet

Inne på høyskolen skjøt og drepte gjerningsmannen ytterligere en person før han forskanset seg i skolebiblioteket. Der ble han til slutt drept av politiet etter en skuddveksling.

Rystede studenter beskriver panikken da gjerningsmannen kom til høyskolen i Santa Monica. Stephen Bell og hans klassekamerater forberedte seg på en forestilling i stepping da to kvinner kom løpende og sa at de hadde sett en kvinne bli skutt inne i biblioteket.

- Vi lukket døren umiddelbart, la oss ned på gulvet og slo av lyset. Jeg tenkte på Columbine High School. Det var det første som falt meg inn sier Bell til Los Angeles Times.

Psykiatrisk institusjon

Politiet avslørte søndag flere detaljer rundt bakgrunnen til Zawahri. Ifølge en politikilde CNN har vært i kontakt med skal den tidligere studenten ved høyskolen i Santa Monica i en periode vært innlagt på en psykiatrisk institusjon etter at han skal ha snakket om å skade andre personer.

Det er fortsatt uklart hvem som sørget for å få han innlagt eller hvorfor han ble utskrevet.

TUNGT BEVÆPTNET: Zawahri skal ha avfyrt 1300 skudd før han selv ble skutt og drept. Foto: AP

Politiet forsøker nå å få klarhet i motivet for drapene. Politiet har bekreftet at de ikke har funnet noen forbindelser til verken nasjonale eller internasjonal terrorisme.

Skytedramaet pågikk få kilometer fra der president Barack Obama hadde toppmøte med sin kinesiske kollega Xi Jinping, men det ble raskt avkreftet at det var noen sammenheng mellom skytedramaet og presidentbesøket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder