Spent stemning før bursdagsfeiringen til landets grunnlegger mandag

VG på grensen til Nord-Korea: Hit, men ikke lenger!

SØR-KOREA (VG Nett) Mandag hyller regimet i Nord-Korea landets grunnlegger Kim Il Sung. Nabolandene frykter at det vil bli dagen for et atomangrep.

 • Harald Berg Sævereid
 • Harald Henden
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over syv år gammel

Det er ventet at den sittende lederen Kim Jong-un vil hylle sin bestefar, grunnleggeren av det omstridte landet, med store militærparader i hovedstaden Pyongyang.

Mange der frykter at Jong-un vil bruke anledningen vil sende missiler mot sine naboland. VG beveget seg søndag opp mot grensen til Nord-Korea, se hvordan det gikk her.

For i morgen markerer nordkoreanerne at det er 101 år siden Kim Il-sung ble født, nasjonens far og bestefaren til dagens leder. Om den unge Kim skal gjøre alvor av truslene om sende raketter mot fienden i sør, kan det skje på Kim Il-sung-dagen, 15 april.

Null dialog

Søndag avviste Nord-Korea forsøket fra Sør-Korea på å diskutere fremtiden til industriparken i Kaesong. Forsøket fra naboen i sør ble av Nord-Korea kalt en «tom politisk gest». Nord-Korea stengte 9. april industriparken i Kaesong, som de to koreanske statene har drevet i fellesskap siden 2004, etter å ha stengt grensen for sørkoreanske arbeidere siden 3. april.

BAKGRUNN: Slik har de raslet med sablene i 60 år

Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensen, og finansieres av Sør-Korea. Siden det ble åpnet i 2004 har det vært et symbol på samarbeid mellom de to landene- etter hvert det eneste samarbeidet som var igjen.

STENGT: En soldat holder vakt ved en lastebil som frakter kaker forbi gjerdene som slutter seg rundt den demilitariserte sonen hvor industrikomplekset Kaesong ligger. Bildet er tatt i fjor. FOTO: Reuters

Nord-Korea har de siste månedene gjennomført sin tredje atomprøvesprengning og har kommet med en rekke trusler mot Sør-Korea og USA.

Rundreise hos naboene

USAs utenriksminister John Kerry ankom den sørkoreanske hovedstaden Seoul på fredag som en innledning til sin rundreise hos Nord-Koreas naboland. Da sa han at han frykter at Nord-Korea vil sende sine atomraketter mot Guam og Okinawa, hvor amerikanerne har marinebaser.

- Nord-Korea vil ikke bli akseptert som en atommakt, sa han til pressekorpset.

Lørdag satt han i samtaler med kinesiske toppledere. Sammen undertegnet de to supermaktene en avtale som skal utslette alle nordkoreanske atomvåpen, skriver Daily Mail.

- Vi var i stand til, USA og Kina, å understreke vårt felles engasjement for å avatomiseringen av den koreanske halvøya på en fredelig måte, fortalte Kerry til reporterne mens han satt ved siden av den kinesiske toppdiplomaten Yang Jiechi.

NABOSNAKK: Utenriksministeren John Kerry og statsrådgiveren Yang Jiechi hadde Nord-Korea på agendaen da de møttes på lørdag. FOTO: AFP

Yang var på sin side mer avmålt om landets intensjoner på den koreanske halvøya. Kina har siden de kjempet sammen mot amerikanskstøttede Sør-Korea for over 60 år siden hadde handelsbånd til Nord-Korea.

- Vi fastholder at denne saken burde bli håndtert og løst fredelig gjennom dialog and konsultasjon, sa han via sin tolk på det samme møtet.

Dagen etterpå ankom Kerry Japan, som blir siste stopp på hans rundreise i regionen. Der møtte han landets utenriksminister Fumio Kishida til samtaler om særlig Nord-Koera.

Atomskjold

Etter de siste ukenes trusler fra Jong-un har USA posisjonert seg militært i interesseområder. De har plassert missildestroyere i det vestlige Stillehavet og et forsvarsmissilsystem på Guam. Til pressen sa Kerry at disse ville fjernes dersom Nord-Korea destruerer sine atomvåpen.

- Hvis dette skjer har vi ikke det samme insentivet til å ha en slik robust, fremskutt forsvarsposisjon.

Kerry medga at USA er villig til å delta i en eventuelt forhandlingsmøte mellom de seks partene som har interesser i konflikten.

I 2008 kollapset forhandlingene mellom de seks partene; USA, Japan, Russland, Kina og Nord-Korea. Sistnevnte forlot møtet uten at partene hadde nådd noen enighet.

VG Nett/NTB

Les også

 1. Eks-spion: - Han sliter med kontroll over militæret

  (VG Nett) Nord-Koreas leder Kim Jong-un er for ung og uerfaren, mener Kim Hyun-Hui, som i 1987 var med på å sprenge et…
 2. Kerry på besøk i Sør-Korea

  USAs utenriksminister John Kerry kom fredag til Sør-Korea for å holde samtaler med landets ledere om uroen…
 3. Kerry om Nord-Korea: Å avfyre raketter vil være en enorm tabbe

  USAs utenriksminister advarer Nord-Korea, og sier de vil forsvare sine allierte.
 4. Kerry fikk ingen løfter av kineserne

  SEOUL(VG) Den amerikanske utenriksministeren møtte en kinesisk politisk ledelse som er frustrert over Nord-Koreas…
 5. Sørkoreansk kultur smugles til Nord-Korea

  Samtidig som den politiske situasjonen på Korea-halvøya er meget spent, smugles sørkoreansk kultur til naboen i nord.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. USA utsetter rakettprøve for ikke å provosere

 2. Sør-Korea tar imot invitasjon fra nord

 3. Frykter Nord-Korea vil testskyte missil i dag

 4. Nord-Korea lammer industrisamarbeid med Sør-Korea

 5. USA til Nord-Korea: - Slutt med truslene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder