IKKE SUKSESS: Tidligere New Mexico-guvernør Bill Richardson og Googles styreleder Eric Schmidt talte sammen etter de møtte pressen da de ankom Kina etter sitt besøk i Nord-Korea. FOTO: Petar Kujjundzic, Reuters, NTB Scanpix

Fikk ikke løslatt fengslet amerikaner i Nord-Korea

Politikerveteranen Bill Richardson og Googles styreleder Eric Schmidt fikk ikke engang møte den fengslede amerikaneren Pae Jun-ho under sitt besøk til Nord-Korea.

Artikkelen er over syv år gammel

De to amerikanerne kom fram til Pyongyang mandag kveld. Formålet med besøket var å få frigitt Pae Jun-ho, en amerikansk statsborger som ble pågrepet i Nord-Korea i november i fjor.

Men under en pressekonferanse i Beijing tirsdag opplyste Richardson at han ikke hadde fått møte Pae Jun-ho under oppholdet.

Richardson sa han hadde uttrykt bekymring for amerikaneren, og at han hadde fått forsikringer om at han var ved god helse.

Den tidligere guvernøren ba også nordkoreanske ledere om å stanse kjernefysiske tester og rakettoppskytninger. Mens Google-styrelederen Eric Schmidt ba det lukkede regimet om å åpne opp for større internettilgang for befolkningen.

Det hvite hus har distansert seg fra planene, og Richardson har gjentatte ganger understreket at det er snakk om et «humanitært» og «privat» besøk.

Richardson har tidligere vært energiminister og USAs FN-ambassadør. Han har også vært guvernør i delstaten New Mexico.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder