Slik var radiovertenes gråtkvalte unnskyldning

(VG Nett) Radiovertene Mel Greig og Michael Christian som sto bak tulletelefonen til sykepleier Jocintha Saldanha snakket ut på australsk TV.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag morgen ble sykepleier Jacintha Saldanha funnet bevisstløs i nærheten av King Edward VVIs Hospital i London, hvor gravide hertuginne Kate ble behandlet for morgenkvalme tidligere i uken.

VGTV: S e intervjuet med radiovertene her!

Nødetatene ble tilkalt, men helsepersonell klarte ikke å gjenopplive Saldanha som tok livet sitt etter å ga gitt ut intime opplysninger om den gravide hertuginnens tilstand.

TULLERINGTE: Australske Mel Greig (t.v.) og Michael Christian (t.h.) er radioverter og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: AFP PHOTO / SOUTHERN CROSS AUSTEREO


De to radiovertene som sto bak spøken snakket for første gang på australsk TV mandag.

- Beklageligvis husker jeg det øyeblikket jeg fikk vite om det veldig godt. Jeg har ikke stoppet å tenke på det. Mitt første spørsmål var; Var hun en mor?, sier Mel Greig mens hun svelger unna gråt som presser på.

Sykepleieren hadde to barn.

- Skulle bare være en liten spøk

Begge de to radioprogramlederne er tydelig preget, og kjemper mot tårene under intervjuet.

- Da dere hørte resultatet etter spøken, hvordan påvirket det dere, spør programlederen.

- Dessverre husket jeg det tidspunktet veldig godt, jeg greier ikke glemme det. Jeg er veldig lei meg, og føler med familien. Jeg kan ikke se for meg hva de går gjennom, sier Mel Greig.

DØD: Sykepleier Jacintha Saldanha ble funnet død tre dager etter tulletelefonen. Foto: Handout/Metropolitan police


- Jeg er sjokkert og lei meg, vi forsøker fortsatt å få hodene våre til å gå rundt, å få oversikt over hele situasjonen. Det skulle bare være en liten spøk, som så mange andre har gjort før oss, sier Michael Christian.

- Det føles ikke virkelig fordi vi forventet ikke at noe sånt skulle skje etter en tulletelefon, sier Greig.

- Fremsto som en spøk

Radioparet forteller ideen om å tullringe til sykehuset hvor Kate var innlagt, kom opp i fellesskap i redaksjonen.

- Alt er gjort som et team, presiserer Greig.

- Oppringningen var ikke om å få snakke om Kate. Eller å få et scoop. Vi trodde at de som svarte ville legge på røret, hevder de to radiovertene.

De to forteller at de ble sjokkerte da de fikk snakke med sykepleieren ved sykehuset, og enda mer sjokkerte da hun svarte på spørsmål om Kates tilstand.

- Vi ville jo at det skulle være en spøk, vi snakket dårlig aksent, og alt fremsto som om det var bare tull. Det var aldri meningen at det skulle gå så langt. Det var en liten spøk som så mange har gjort før. Dette skulle ikke skje, sier Mel Greig.

- En tragedie

- Tulletelefonen var ikke for å få et scoop. Vi regnet med at de skulle legge på og det ville være det, sier Christian.

- Vi var sjokkerte over å komme så langt at vi kunne snakke med sykepleieren, sier Greig.

Tiden i etterkant av dødsfallet til sykepleieren skal ha vært tøff for de to radiovertene.

- Jeg tror ikke kunne se for seg at dette skulle skje. Det er en tragedie. Dette er omstendigheter ingen kunne sett for seg, at vi skulle sitte her, sier Christian.

De to sier at de ikke vurderte å identifisere seg selv på slutten av samtalen.

- Vi tar bare opp alt, så sender vi det videre. Det er det vi gjør, sier Greig.

- Vi gravde ikke, vi prøvde ikke å få en reaksjon, sier Christian.

Har ikke kontaktet familien

Etter spøken ble avslørt og sykepleieren døde har radiostasjonen blitt truet av hackere som sier de vil kortslutte systemet om ikke Mel Greig og Michael Christian får sparken.

- Får det til å føle dere utsatt?

- Det er ingenting som kan få meg til å føle meg verre enn jeg gjør akkurat nå. Vi føler med familien og er så lei oss for at dette har skjedd med dem, sier Greig.

De to sier at de i etterkant av dødsfallet har blitt godt tatt vare på av folk rundt seg.

Ennå føler de ikke at tiden er inne for å kontakte sykepleierens familie, men de sier at de tenker på dem.

- Hvis dere kunne ha stilt klokken tilbake?

- Hvis vi spilte en rolle i hennes død, så er vi veldig lei oss for det. Det vil tiden vise. Ingen kunne forutsett at dette ble utfallet, sier Christian.

Blir etterforsket

Scotland Yard er nå involvert i dødsfallet, og Greig og Christian kan bli kalt inn til avhør i London. Da kan de også måtte møte familien til sykepleieren ansikt til ansikt.

- Hvis det gjør at familien føler seg bedre, vil jeg gjøre det, absolutt. Hvis det kan hjelpe dem med å finne roen, sier Greig.

Etter dødsfallet har to tredjedeler av de spurte i en meningsmåling svart at de ikke mener radiovertene kan lastes for sykepleierens død.

Samtidig har mange rast på Twitter, og sagt at radiovertene har blod på hendene.

- Hvordan balanserer dere støtten opp mot det verste hatet?

- Det som er viktig nå er at familien mottar støtten og kjærligheten de fortjener. Det er det som er viktig nå. Dette er ingenting annet enn et tragisk utfall som ingen kunne spådd. For den rollen vi har spilt, så er vi veldig lei oss, sier Christian.

- Når dere likevel ringte, og snakket med den første og den andre sykepleieren, tenkte dere i dagene etterpå: «Stakkar sykepleiere, lurer på hvordan de har det?» Tenkte dere på dem i det hele tatt, eller var dere bare i den spente modusen?

- Samtalen i seg selv var ikke skadelig, og vi mente ikke noe vondt mot noen av sykepleierne eller mot Kate eller prins William eller noen. Fra start til mål mente vi ikke noe vondt. Men selvfølgelig, vi er ufattelig lei oss for den skaden vi kan ha utført, sier Christian.

Offentliggjorde Kate-info

Tre dager tidligere tulleringte de to australske radiovertene Mel Greig og Michael Christian fra radioprogrammet «Hot 30 Countdown» til sykehuset.

De to utga seg for å være dronning Elizabeth og prins Charles for å få tak i informasjon om tilstanden til gravide Kate.

Saldanha mottok samtalen og i god tro satt hun den videre til de ansvarlige sykepleierne som fortalte detaljert om formen til hertuginnen.

Da de to ringte fikk de blant annet vite at Kate sov, og at hun hadde hatt en god natt. De fikk også opplyst at hun hadde fått medisiner, og at tilstanden hennes var stabil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder