Jens Stoltenberg satser på ny Nato-stil

…kjører norsk modell og byr på festligheter første dag på jobb

BRUSSEL (VG) Krig og fred vil alltid stå øverst på dagsorden i militæralliansen, men Jens Stoltenberg har bestemt seg for å bruke tid på hver enkelt Nato-ansatte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Allmannamøte. La folk få lov til å si det de mener. Få ut det de har på hjertet og bygge et lag. Det har Jens Stoltenberg har satt seg fore å gjøre. På alle nivå i Nato.

Uten at han sier det, er det åpenbart at han bringer en ny stil inn Nato-familien.

– Allmannamøter er en god norsk tradisjon. Det setter jeg i gang fordi jeg ønsker å være til stede for de ansatte. Jeg skal bygge et lag med folk som gjør en kjempejobb, de er veldig dyktige folk. Jeg skal være en leder som ser 28 medlemsland og skal stå i nær kontakt med dem, de som jobber her i Brussel som representanter for de 28 nasjonene i Nato, og med disse landenes hovedsteder, hvor presidenter, stats-, utenriks- og forsvarsministre befinner seg.

Energisk og tent

- For å markere dette har jeg invitert de 28 Nato-ambassadørene, med ektefeller, hjem til meg i morgen kveld, for å bli venner og kunne bygge et lage sammen, sier Jens Stoltenberg.

Han virker usedvanlig energisk og tent på oppgaven, og på spørsmål om hvordan han har forberedt seg på jobben som generalsekretær i Nato, forteller Jens at han neppe fikk jobben på grunn av sine franskkunnskaper.

– Fransk er et vanskelig språk og både jeg og Nato skal være glade for at det er engelsk som er mitt arbeidsspråk.

OPPLAGT: Glad, fornøyd og veldig tent på få få komme igang med jobben, tok Jens Stoltenberg norsk presse med til boligen hvor han og Ingrid Schulerud skal bo mens Stoltenberg er Natos generalsekretær. Foto:Harald Henden,VG

Siden i sommer har Stoltenberg kunnet sitte på et lite «fantastisk» kontor på Akershus festning og forberedt seg til den formidable oppgaven det er å lede verdens største militære allianse. Dette har opptatt tiden hans siden han takket og gikk av som leder i Arbeiderpartiet.

– På dette kontoret har jeg kunnet ta imot eksperter fra Nato, både militære og sivile, hvor hver enkelt satte meg inn i detaljer i det jeg trenger å vite, sier den nye generalsekretæren i Nato.

Møtte norsk presse

Tirsdag møtte Stoltenberg norsk presse ved bredden av Lesetangs de Ixelles-dammene i Brussel, for å svare på spørsmål om sin nye arbeidsdag og hvilke tanker han gjør seg om de store utfordringer forsvarsalliansen står overfor.

– Velkommen til nabolaget mitt, sier Stoltenberg til norsk presse i byen som huser NATOs hovedkvarter.

- Ingrid og jeg kom i går, og har så vidt begynt å pakke ut. Jeg er veldig klar til å starte i morgen. Jeg skal først og fremst møte staben, og kommer til å forberede et møte jeg skal lede i NATOs beslutsningsorgan, sier Stoltenberg til VG.

- Hvordan har du forberedt deg?

- Jeg var jo lenge klar over at jeg fikk denne jobben. Jeg har aldri tidligere visst så lenge på forhånd om at jeg skulle få en ny jobb. Ofte har det vært slik at jeg har startet i en ny jobb på bare dagers eller timers varsel. Jeg har også hatt et lite kontor på Akershus hvor jeg har fått eksperter fra NATO på besøk som har satt meg inn i NATOs ulike fagfelt, sier Stoltenberg.

LES MER:Eksklusivt nabolag: -Velkommen til min nye nabo Jens Stoltenberg!

På spørsmål fra pressen om alt fra Afghanistans nye president, terrorgruppen IS, NATOs prioriteringer og hvilken lederstil han vil velge, biter han svarene i seg.

– Jeg ser veldig fram til å endelig kunne svare på spørsmål om sikkerhetspolitiske spørsmål og saker. Det gjør fra og med i morgen, lover han.

NATOs anstrengte forhold til Russland som følge av konflikten med Ukraina, er noe av det første Stoltenberg må gripe fatt i som generalsekretær.

Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er ikke i tvil om hva som venter Stoltenberg.

– Regn med å reise 40 prosent av tiden, og regn med å bruke mye tid på å mekle mellom 28 medlemsland som ofte er uenige, er hans beskjed til arvtakeren.

Selv har Stoltenberg et mer avslappet forhold til arbeidspresset som venter.

– Jeg har ikke forberedt meg spesielt på arbeidspresset. Min erfaring er at den viktigste måten å håndtere det på, er å evne å slappe av, passe på å sove og ikke bli stresset, mener han.

– Man må prøve å unngå å være for irritert over ting man ikke fikk gjort, og mer konsentrert om det man faktisk gjør og gjøre en ting av gangen, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder